Θα χάσει άνετα ο ΣΥΡΙΖΑ – Ζητούμενο η διαφορά

από fimotro

Με 9,5% περνάει τον ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ με όλα τα ποιοτικά στοιχεία να είναι υπέρ της

Όσο περνάει ο καιρός τόσο θα ανεβαίνει η πιθανότητα για αυτοδυναμία της ΝΔ παρά τα όσα πιστεύουν στο Μαξίμου

Χωρίς σημαντικές αλλαγές παρά τις παροχές και τη μη περικοπή συντάξεων εμφανίζεται το πολιτικό σκηνικό. Αυτό το συμπέρασμα ήρθε να επιβεβαιώσει μια ακόμα δημοσκόπηση (ολόκληρη εδώ) η οποία παρουσιάστηκε σήμερα και η οποία επιβεβαιώνει ότι είναι λανθασμένη η εκτίμηση των κυβερνώντων ότι όσο πιο αργά γίνουν οι εκλογές τόσο θα μειώνεται η διαφορά. Το αντίθετο θα συμβεί τελικά. Το εκλογικό σώμα έχει κουραστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και με την λογική της αρνητικής ψήφου θα δώσει τελικά μεγάλη διαφορά και πιθανώς αυτοδυναμία στη ΝΔ.

Στην πρόθεση ψήφου της δημοσκόπησης της Pulse που παρουσίασε ο ΣΚΑΪ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με την Σία Κοσιώνη προηγείται η Νέα Δημοκρατία με 30,5% (31% στην προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρίας), ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 21,5% (21%), ΚΙΝΑΛ 7,5% (7%), Χρυσή Αυγή 7% (7,5%), ΚΚΕ 6% (6%), Ένωση Κεντρώων 2% (1,5%), Ποτάμι 1,5% (1,5%), Ελληνική Λύση 1,5% (1,5%%), ΑΝΕΛ 1% (1%), ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,5%, άλλο κόμμα 3% (3,5%). Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει στο 17% (18,5%).

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή στα έγκυρα, το αποτέλεσμα τη δημοσκόπησης είναι το εξής: Νέα Δημοκρατία 31,5% (33%), ΣΥΡΙΖΑ 22% (22%), ΚΙΝΑΛ 8% (7,5%) Χρυσή Αυγή 7,5% (8%), ΚΚΕ 6,5% (6,5%). Κανένα άλλο κόμμα δεν περνάει το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή.

Η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ φτάνει μόλις στο 52% (51%) ενώ η αντίστοιχη της ΝΔ στο 83% (83%). Από όσους είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015 ένα 15% (17%) μετακινείται στη ΝΔ. Η αντίστοιχη μετακίνηση από τη ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ είναι 6% (6%).

Σε ό, τι αφορά το προφίλ της αδιευκρίνιστης ψήφου, το 32%% (29%%) προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και το 6% (6%) από τη ΝΔ.

Το 58% (59%) των ερωτηθέντων προβλέπει ότι τις εκλογές θα τις κερδίσει η ΝΔ έναντι 23% (22%) που θεωρούν ότι θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΣΑ.. Το 35% (35%) θεωρεί ότι καταλληλότερος για πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, 24% (22%) ο Αλέξης Τσίπρας και 34% (35%) κανένας από τους δύο.

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά

Πέρα από την πρόθεση ψήφου, πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν  τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της μιας και αυτά αναδεικνύουν το κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία. Συγκεκριμένα:

•             Στην ερώτηση «Πώς θα χαρακτηρίζατε την προσωπική σας οικονομική κατάσταση» το 11% απαντάει άνετη, το 38% μέτρια και το 42% δύσκολη.

•             Το 33% του συνόλου (53% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ) θεωρεί ότι μετά την έξοδο από το Μνημόνιο θα διευκολυνθούν οι μεγάλες ξένες επενδύσεις, ενώ το52% (73% των ψηφοφόρων της ΝΔ) έχει αντίθετη άποψη.

•             Το 26% του συνόλου (37% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΖΑ δηλώνει ότι τα σκάνδαλα θα επηρεάσουν την ψήφο του, ενώ το 53% (68% των ψηφοφόρων της ΝΔ) απαντάει αρνητικά.

•             Το 17% (18% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ) απαντάει ότι οι αναφορές για χιλιάδες προσλήψεις θα επηρεάσουν την ψήφο του, έναντι 64% (71% των ψηφοφόρων της ΝΔ) που απαντάει αρνητικά.

•             Μόλις το 14% του συνόλου (28% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ) απαντάει ότι η Πολιτεία αντιμετωπίζει με επάρκεια τα φαινόμενα ανομίας στα πανεπιστήμια και τους δημόσιους χώρους, έναντι 73% (91% των ψηφοφόρων της ΝΔ) που απαντάει αρνητικά.

Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν 1354 άτομα και το περιθώριο στατιστικού λάθους είναι στο+/- 2,7%. Διεξήχθη στο χρονικό διάστημα 18-20 Νοεμβρίου.

Συμπεράσματα

Από τη δημοσκόπηση της Pulse προκύπτει ότι είναι παγιωμένη η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, η αυτοδυναμία παραμένει ζητούμενο. Το πιο πιθανό είναι η επόμενη βουλή να είναι πεντακομματική.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών παρατηρούνται σημάδια βελτίωσης, αφού οι πολίτες που θεωρούν ότι η οικονομική τους κατάσταση είναι μέτρια ή καλή είναι πλέον περισσότεροι από αυτούς που βρίσκονται σε δύσκολη θέση.

Τέλος, φαίνεται ότι η ΝΔ επιβάλλει τη δική της ατζέντα, με προμετωπίδα την ανομία. Αντιθέτως, η διαφθορά και οι προσλήψεις δεν φαίνεται να κάνουν «γκελ» στο εκλογικό σώμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα