Τετραπλή εορταστική πληρωμή μέχρι την Πρωτοχρονιά

από fimotro

Το χρώμα του χρήματος θα δουν τις επόμενες ημέρες χιλιάδες πολίτες, καθώς λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου το καλεντάρι των πληρωμών του Yπουργείου Εργασίας περιλαμβάνει σειρά καταβολών σε συνταξιούχους, Άτομα με Αναπηρία και δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων. Στόχος της πολιτικής ηγεσίας είναι οι πληρωμές να γίνουν πριν την Πρωτοχρονιά, ούτως ώστε τα ευάλωτα νοικοκυριά να μπορέσουν να… στρώσουν το εορταστικό τραπέζι.

Για τους χαμηλοσυνταξιούχους η παροχή, η οποία ανέρχεται σε 250 ευρώ για κάθε συνταξιούχο και προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος, εκτιμάται ότι θα καταβληθεί στο διάστημα ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Το χριστουγεννιάτικο αυτό «δώρο» αφορά περίπου 800.000 συνταξιούχους που λαμβάνουν έως 600 ευρώ σύνταξη και η ενίσχυση που θα λάβουν θα είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν θα συμψηφίζεται με τυχόν χρέη τους.

Τα κριτήρια για τις πληρωμές
Το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να στηρίξει αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη έχει θέσει συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το εισοδηματικό «ταβάνι» που έχει οριστεί είναι τα 7.200 ευρώ για κάθε συνταξιούχο ή τα 14.400 ευρώ για κάθε οικογένεια. Αυτό σημαίνει ότι το επίδομα δεν θα το λάβουν όσοι έχουν εισόδημα από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) ή από άλλες πηγές, όπως για παράδειγμα ενοίκια, τα οποία ξεπερνούν τον πήχη των παραπάνω εισοδηματικών ορίων. Παράλληλα όμως υπάρχει και ένας ακόμη «κόφτης» που αφορά την περιουσία των δικαιούχων. Έτσι, δεν θα λάβουν το 250ευρώ οι συνταξιούχοι, των οποίων η αξία της περιουσίας υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ.

Στη λίστα των δικαιούχων δώρου βρίσκονται και περίπου 173.000 Άτομα με Αναπηρία, τα οποία θα ενισχυθούν οικονομικά με την έκτακτη εφάπαξ παροχή. Και αυτή η κατηγορία δικαιούχων θα λάβει βοήθημα ύψους 250 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος της οικογένειας τους. Δικαιούχοι είναι όσοι λαμβάνουν επίδομα ΑμεΑ του ΟΠΕΚΑ, ενώ σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχουν εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια. Η δαπάνη για το κράτος ανέρχεται σε 43,5 εκατομμύρια ευρώ και η παροχή θα πληρωθεί προς το τέλος του μήνα μαζί με την τακτική πληρωμή του επιδόματος αναπηρίας. Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι όσοι δικαιούνται επίδομα αναπηρίας θα λάβουν σε μια πληρωμή εκτός από το τακτικό επίδομά και το δώρο των 250 ευρώ.

Τα επιδόματα
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να πληρωθούν και οι δικαιούχοι όλων των επιδομάτων, όπως είναι οι ωφελούμενοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, του Επιδόματος στέγασης, αλλά και του Επιδόματος Παιδιού. Την περασμένη Τετάρτη (15 Δεκεμβρίου 2021) καταβλήθηκε από τον ΟΠΕΚΑ, το δώρο οι ωφελούμενοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) και τώρα θα λάβουν την τακτική επιδότηση Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι στη λίστα των πληρωμών βρίσκονται και περίπου 100.000 υγειονομικοί, οι οποίοι με την τακτική μισθοδοσία Δεκεμβρίου θα λάβουν επιπλέον το μισό του καταβαλλόμενου μηνιαίου βασικού μισθού τους κατά το χρονικό διάστημα από 1 Ιανουαρίου 2021 έως και 30 Νοεμβρίου 2021. Μάλιστα, στις περιπτώσεις, όπου έχει καταβληθεί μισθός για χρονικό διάστημα μικρότερο, θα πληρωθεί τμήμα της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ανάλογο προς αυτό που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα της μισθοδοσίας του δικαιούχου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα