Τετραήμερη εργασία: Αυτοί είναι οι τομείς που ωφελούνται περισσότερο

από fimotro

Τι δείχνει η δημοσκόπηση της Glassdoor, με θέμα την 4ήμερη εργασία, όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 12.000 εργαζόμενοι στις ΗΠΑ

Με τη συζήτηση για την τετραήμερη εργασία να έχει «φουντώσει» και τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών ανθρωπίνου δυναμικού να παρουσιάζουν νέες έρευνες για τα οφέλη σε επίπεδο αποδοτικότητας εργαζομένων, δημοσκοπήσεις επικεντρώνονται στα επαγγέλματα, τα οποία έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο.

Όπως μετέδωσε το CNBC, σε δημοσκόπηση της Glassdoor για λογαριασμό της πλατφόρμας Fishbowl αναφέρεται ότι το 81% των εργαζομένων δηλώνει πως θα γίνουν περισσότερο παραγωγικοί, μπαίνοντας σε ένα καθεστώς τετραήμερης εργασίας. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι σε δουλειές με αυξημένη έκθεση σε καταστάσεις burn out (εργασιακή εξουθένωση) θα ωφεληθούν ακόμα περισσότερο, βελτιώνοντας την αποδοτικότητά τους παρόλο που οι ώρες απασχόλησης θα είναι λιγότερες σε εβδομαδιαία βάση.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, οι τομείς όπου οι εργαζόμενοι πιστεύουν πως θα είχαν πολλά θετικά από την 4ήμερη εργασία είναι:

  • Υγειονομική περίθαλψη
  • Εκπαίδευση
  • Λιανικό εμπόριο
  • Φιλοξενία (ξενοδοχεία)

«Υπάρχει ένα εκτεταμένο σύνολο ερευνών που επιβεβαιώνει τη στενή σχέση μεταξύ της επαγγελματικής εξουθένωσης και της μείωσης της παραγωγικότητας της εργασίας» εξηγεί στο CNBC ο Aaron Terrazas, επικεφαλής οικονομολόγος της Glassdoor, προσθέτοντας ότι πρόκειται για έναν «φαύλο κύκλο», που πρέπει να σταματήσει. Όπως σημειώνει, οι εργαζόμενοι με burn out το πιθανότερο είναι να αναζητήσουν εργασία αλλού και όταν βρουν, υποβάλουν παραίτηση. Αυτοί που μένουν πίσω, αναλαμβάνουν περισσότερη δουλειά, οι οποίοι κινδυνεύουν με τη σειρά τους να βρεθούν αντιμέτωποι με εργασιακή εξουθένωση.

Τα οφέλη από την τετραήμερη εργασία και οι εργαζόμενοι που δεν θεωρούν ότι θα αλλάξει κάτι
Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα από πιλοτικά προγράμματα εφαρμογής του μέτρου δείχνουν ότι υπήρξε μείωση κινδύνου burn out, ενίσχυση της απόδοσης και βελτίωση της υγείας και της οικογενειακής ζωής, καθώς οι εργαζόμενοι έχουν περισσότερο χρόνο για τον εαυτό τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Η πλειονότητα των προϊσταμένων αξιολόγησε, επίσης, τη συνολική τους εμπειρία ως «καλή», επιβεβαιώνοντας ότι η επιχειρηματική απόδοση και η παραγωγικότητα παρέμειναν υψηλές, τα έσοδα αυξήθηκαν και ο κύκλος εργασιών μειώθηκε.

Στη δημοσκόπηση της Glassdoor, με θέμα την 4ήμερη εργασία, όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 12.000 εργαζόμενοι στις ΗΠΑ, επισημαίνεται ακόμη ότι οι εργαζόμενοι σε νομικές, λογιστικές και οικονομικές θέσεις απαντούν πως η μείωση της εργάσιμης εβδομάδας δεν θα ενίσχυε ουσιαστικά την παραγωγικότητά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα