Τέσσερις μήνες ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

από fimotro

Εντολή να αποχωρήσουν από το Σεβεροντονέτσκ οι Ουκρανοί

Τέσσερις μήνες συμπληρώθηκαν την Παρασκευή από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία με το σκληρότερο μέτωπο των μαχών να μαίνεται στο Ντονμπάς και πρωτίστως στις πόλεις Σεβεροντονέτσκ και Λισιτσάνσκ όπου οι δυνάμεις του Κιέβου προσπαθούν να κρατήσουν τις τελευταίες θέσεις τους στην περιφέρεια του Λουχάνσκ που έχει καταληφθεί από τους Ρώσους.

Ειδικότερα στο Σεβεροντονέτσκ όμως η μάχη φαίνεται πως έχει χαθεί και την Παρασκευή το πρωί ο κυβερνήτης της περιφέρειας, Σέρχι Χαϊντάι δήλωσε πως οι ουκρανικές δυνάμεις «θα πρέπει να αποχωρήσουν» και απ ό τα περίχωρα της πόλης.

«Το να παραμένουμε σε θέσεις που βομβαρδίζονται συνεχώς εδώ και μήνες απλώς και μόνο για να παραμείνουμε εκεί δεν έχει νόημα», δήλωσε ο κυβερνήτης. Ωστόσο, δε εξήγησε αν τα ουκρανικά στρατεύματα θα αποχωρήσουν άμεσα ή το χρονοδιάγραμμα για την αποχώρησή τους από το Σεβεροντονέτσκ.

Σε ανάρτησή του το Telegram πάντως, ξεκαθάρισε πως αυτό δεν ήταν μια δική του εκτίμηση άλλα προφανώς εντολή από το Κίεβο, που ωστόσο δεν έχει κάνει ακόμη ανακοινώσεις. «Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να αποχωρήσουν από το Σεβεροντονέτσκ. Έχουν λάβει τη σχετική εντολή», ανέφερε στην ανάρτηση.

Σύμφωνα με τον Χαϊντάι, το Σεβεροντονέτσκ «έχει σχεδόν μετατραπεί σε ερείπια» λόγω των συνεχών βομβαρδισμών. «Ολες οι βασικές υποδομές έχουν καταστραφεί. Το 90% της πόλης έχει υποστεί ζημιές, το 80% των σπιτών θα πρέπει να κατεδαφιστούν», πρόσθεσε.
Η μάχη για την πόλη αυτή είναι κρίσιμη καθώς η Ρωσία επιθυμεί να την καταλάβει προκειμένου να ελέγξει την υπόλοιπη επαρχία Λουχάνσκ. Αν πέσει το Σεβεροντονέτσκ, στα χέρια των Ουκρανών θα παραμένει μόνο η Λισιτσάνσκ.

Ρωσικές δυνάμεις έφθασαν στα όρια της πόλης αυτής αλλά τελικά, για μία ακόμη φορά απωθήθηκαν από τα ουκρανικά στρατεύματα. Ωστόσο η πίεση αυξάνει.

«Οι στρατιώτες μας σταμάτησαν την επίθεση (των Ρώσων) προς την κατεύθυνση νοτίων προαστίων της Λισιτσάνσκ, κατάφεραν απώλειες στον εχθρό και τον ανάγκασαν να υποχωρήσει», σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο το οποίο επίσης υποστηρίζει πως η Μόσχα συνεχίζει να κινητοποιεί τις εφεδρείες της για να συνεχίσει τις επιθέσεις στην περιοχή και με απώτερο στόχο να κυκλώσει τα ουκρανικά στρατεύματα.

Υποστηρίζει επίσης πως μια ρωσική επίθεση κοντά στην κοινότητα Μπορίβσκε, ανατολικά του ποταμού Ντονέτς, απωθήθηκε. Πρόκειται για τον ποταμό που χωρίζει τη Λισιτσάνσκ από τη δίδυμη πόλη Σεβεροντονιέτσκ.
Νωρίτερα χθες το ουκρανικό γενικό επιτελείο αναγνώρισε ότι οι δυνάμεις του περικυκλώθηκαν στα χωριά Ζολότε και Χίρσκε, νότια της Λισιτσάνσκ ενώ στην κατεύθυνση της Σεβεροντονιέτσκ «ο εχθρός κατέλαβε τις κοινότητες Λοσκουτίβκα και Ράι-Ολεξάντριβκα», ανέφερε μέσω Facebook.

Οι ουκρανικές μονάδες έχουν μια σήραγγα πλάτους 4 χιλιομέτρων για να αποσυρθούν από τον καταυλισμό των εργαζομένων σε ορυχεία στο Ζολότε. Ορισμένες μονάδες αποσύρθηκαν «πιθανόν για να αποφύγουν την περικύκλωση», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας μέσω Twitter.

Σύμφωνα με φιλορώσους αυτονομιστές, το χωριό ήδη ελέγχεται από τα ρωσικά στρατεύματα.
Σύμφωνα με τον Ραντιόν Μιρόσνικ, εκπρόσωπο των φιλορώσων αυτονομιστών στη Μόσχα, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη αποκόψει τον τελευταίο οδικό άξονα από τη Λισιτσάνσκ προς δυσμάς και τουλάχιστον 5.000 ουκρανοί στρατιωτικοί έχουν πλέον περικυκλωθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα