Τέλος Μαΐου με υποχρεώσεις για χιλιάδες φορολογούμενοι και ελεύθερους επαγγελματίες

από fimotro

Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών συντάξεων και επιδομάτων

Τέλος χρόνου σηματοδοτεί η Τετάρτη 31 Μαΐου για τρεις κρίσιμες υποχρεώσεις που καλούνται να εκπληρώσουν (και να πληρώσουν) μέχρι και αύριο χιλιάδες φορολογούμενοι και ασφαλισμένοι-ελεύθεροι επαγγελματίες, για να μη βρεθούν προ αρνητικών εκπλήξεων. Η ίδια ημέρα φέρνει όμως και πληρωμές συντάξεων αλλά και επιδομάτων σε περισσότερους από 1.000.000 συμπολίτες μας, συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης δόσης για το επίδομα παιδιού στους δικαιούχους.

Στις «καυτές» προθεσμίες, που λήγουν, συγκαταλέγονται η ρύθμιση οφειλών προς τον ΕΦΚΑ από ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, προκειμένου να συνεχίσουν να έχουν υγειονομική περίθαλψη, καθώς και η υποβολή των δικαιολογητικών για την τήρηση των όρων της επιστρεπτέας προκαταβολής από όσες επιχειρήσεις έλαβαν κρατική ενίσχυση, ώστε να μην υποχρεωθούν να επιστρέψουν έντοκα και αναδρομικά τα ποσά. Η Τετάρτη είναι επίσης η τελευταία ημέρα που έχουν στη διάθεσή τους οι φορολογούμενοι για την εξόφληση της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, ώστε να μην επιβαρυνθούν με τόκους. Αναλυτικά:

 1. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. «Παράθυρο» να πληρώσουν τις οφειλές που έχουν μόνο σε Υγεία-Περίθαλψη οι 1.700.000 οφειλέτες αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες αφήνει ο ΕΦΚΑ, καθώς αύριο, 31 Μαΐου, λήγει η προθεσμία, ώστε να επανακτήσουν την ασφαλιστική ικανότητά τους. Ταυτόχρονα, καλούνται να καταβάλουν το ποσόν που αντιστοιχεί στις ετήσιες εισφορές για το 2022 του κλάδου υγείας της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν επιλέξει, προκειμένου να ανανεωθεί η ασφαλιστική ικανότητά τους έως και τις 29 Φεβρουαρίου 2024.
 2. Επιστρεπτέα προκαταβολή. Περιθώριο ακόμη μιας ημέρας, μέχρι και αύριο, έχουν όσες επιχειρήσεις έλαβαν δάνειο στήριξης με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής. Όσοι επιχειρηματίες δεν υποβάλουν δικαιολογητικά μέχρι τις 31 Μαΐου 2023, ή από τα δικαιολογητικά προκύπτει ότι δεν τηρήθηκαν οι όροι της απασχόλησης εργαζομένων, τότε δεν ισχύουν οι παρατάσεις για το επιστρεπτέο ποσόν, που βεβαιώθηκε έως τις 2 Νοεμβρίου 2022, και ως εκ τούτου το σύνολο του δανείου θα πρέπει να επιστραφεί με αναδρομικούς τόκους από την 1η Δεκεμβρίου 2022.
 3. ΕΝΦΙΑ. Μέχρι αύριο, 31 Μαΐου, έχουν τη δυνατότητα οι 6,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις) να πληρώσουν την πρώτη από τις συνολικά 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ. Στις περιπτώσεις λαθών ή παραλείψεων, οι φορολογούμενοι έχουν περιθώριο ακόμη ενός μήνα (30 Ιουνίου), προκειμένου να προχωρήσουν σε τροποποιητική δήλωση. Όσοι αδυνατούν για εξόφληση του φόρου σε 10 δόσεις έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή στην πάγια ρύθμιση, που προβλέπει έως 12 μηνιαίες δόσεις, οι οποίες επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 4,34%, ή 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 5,84%, ή τέλος σε 12 ισόποσες άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα.

Έχουν λαμβάνειν

Εκτός από πληρωμές υποχρεώσεων, η αυριανή ημέρα περιλαμβάνει και εισπράξεις:

 1. Επιδόματα ΟΠΕΚΑ. Αύριο, Τετάρτη, 1.200.000 δικαιούχοι των επιδομάτων που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ σε ευάλωτες ομάδες και αναπήρους θα λάβουν τα ποσά αυξημένα από 28 έως 55 ευρώ. Τα επιδόματα αυτά χωρίζονται σε υποκατηγορίες και αφορούν:
 • Επίδομα κίνησης: αυξάνεται κατά 28 ευρώ και διαμορφώνεται στα 390 ευρώ.
 • Διατροφικό επίδομα σε νεφροπαθείς, λήπτες μοσχεύματος καρδιάς: διαμορφώνεται στα 390 ευρώ.
 • Οικονομική ενίσχυσης ατόμων με βαριά αναπηρία: 338 ευρώ.
 • Οικονομική ενίσχυση ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση: 390 ευρώ.
 • Οικονομική ενίσχυση παραπληγικών κ.λπ.: 390 ευρώ.
 • Ενίσχυση ατόμων με συγγενή αιμολυτική αναιμία: 752 ευρώ.
 • Οικονομική ενίσχυση κωφών: 390 ευρώ.
 • Οικονομική ενίσχυση με αναπηρία όρασης: 752 ευρώ.
 • Οικονομική ενίσχυση με εγκεφαλική παράλυση: 390 ευρώ.
 • Οικονομική ενίσχυση χανσενικών και μελών των οικογενειών: 390 ευρώ.
 1. Επίδομα παιδιού. Την Τετάρτη θα γίνει και η καταβολή της 2ης δόσης για το επίδομα παιδιού στους δικαιούχους που είχαν υποβάλει οριστικά αίτηση έως την Παρασκευή 12 Μαΐου.
 2. Πληρωμές συντάξεων. Σήμερα, Τρίτη, θα πιστωθούν τα ποσά στους λογαριασμούς 1.565.403 συνταξιούχων του Δημοσίου, του τέως ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, των τραπεζών και του ΟΤΕ, των οποίων ο ΑΜΚΑ λήγει σε 0, 2, 4, 6 και 8, και αφορούν τη σύνταξη Ιουνίου, ενώ αύριο θα καταβληθούν οι συντάξεις των ανασφάλιστων υπερηλίκων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα