Τέλος από σήμερα οι μάσκες

από fimotro

Από τη Δευτέρα τέλος και στην απαγόρευση κυκλοφορίας

Οκτώ μήνες από την ανακοίνωση του πρωθυπουργού (22 Οκτωβρίου 2020) για υποχρεωτικότητα της μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους των -τότε- περιοχών σε επίπεδο υψηλού κινδύνου, μετά από δύο «δυνατά» επιδημικά κύματα και περιοριστικά μέτρα με πολύμηνη διάρκεια, σήμερα ανοίγει μια νέα εποχή.

Η υποχρεωτική μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, χωρίς συγχρωτισμό, παύει να ισχύει, καθώς η σαφής μείωση της διασποράς και η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης το επιτρέπουν. Παράλληλα, από την ερχόμενη Δευτέρα, 28 Ιουνίου, σταματά η απαγόρευση κυκλοφορίας, οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν χρειάζεται να διενεργούν self test, αυξάνεται το επιτρεπόμενο όριο πελατών στα τραπέζια στην εστίαση.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στη χθεσινή έκτακτη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, οι επιστήμονες εισηγήθηκαν ομόφωνα τη δυνατότητα να μην είναι υποχρεωτική η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους όπου δεν συγχρωτίζονται πολλά άτομα. Η κυβέρνηση αποφάσισε την εφαρμογή του μέτρου από σήμερα στις 5 το πρωί. Η χρήση της μάσκας συνεχίζει να είναι υποχρεωτική σε όλους τους δημόσιους εσωτερικούς χώρους.

«Η μάσκα είναι το κυριότερο μέτρο προστασίας από τον ιό. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να περάσει το μήνυμα ότι πετάμε τις μάσκες», τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, εξηγώντας ότι η εμπειρία της πανδημίας έχει «εξασκήσει» όλους τους πολίτες να γνωρίζουν σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να βάλουν ή να αφαιρέσουν τη μάσκα στους ανοιχτούς χώρους.

Εξηγώντας το σκεπτικό της επιτροπής, η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι η επιτροπή έλαβε υπόψη τη χαμηλή διασπορά του ιού στην κοινότητα, τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης που «ανεβαίνουν» και τα μεταλλαγμένα στελέχη που προς το παρόν στη χώρα μας δεν έχουν φέρει ανατροπές. Σημείωσε, όμως, ότι η μάσκα πρέπει να είναι στα απαραίτητα που έχει κάποιος πάντα μαζί του, «μαζί με το κινητό του, το πορτοφόλι του και τα κλειδιά του», όπως είπε, και ότι όλα τα μέτρα αποφασίζονται ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Το χειμώνα, ενδεχομένως, να χρειαστεί να γίνει ξανά η συζήτηση για τη μάσκα σε εξωτερικούς χώρους.

Την ίδια στιγμή, με τη μάσκα… πέφτουν και ορισμένα ακόμη «οχυρά» πριν ξεκινήσουν οι διακοπές για τους περισσότερους πολίτες. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου:

  • Εξαιρούνται οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι από την υποχρέωση διενέργειας self test σε χώρους εργασίας, καθώς και οι αθλούμενοι σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση.
  • Αλλάζει το πρωτόκολλο στην εστίαση, με αύξηση του ανώτατου ορίου παρουσίας μέχρι 10 άτομα ανά τραπέζι σε σχέση με έξι άτομα που ισχύει σήμερα.
  • Σε εξωτερικούς χώρους δεξιώσεων το ανώτατο όριο ατόμων θα είναι τα 300 άτομα.
  • Ορίζεται μέγιστος αριθμός 120 ατόμων ανά 1.000 τ.μ. επιφανείας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο σε οργανωμένες παραλίες/πλαζ.
  • Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (Β κατηγορία) δύνανται να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία.
  • Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (Α κατηγορία) δύνανται επίσης να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, αλλά σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό. Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, θα κρίνεται από τη διοίκηση κάθε υγειονομικού σχηματισμού η αξιοποίησή τους στις κατάλληλες θέσεις, αναλόγως της κατηγορίας κινδύνου που ανήκουν.
  • Επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες. Η εξυπηρέτηση του κοινού να γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού, τηρουμένων πάντα των μέτρων προστασίας και των κανόνων που ισχύουν για το λιανεμπόριο (1 άτομο ανά 16 τ.μ.), για τον αριθμό των εξυπηρετούμενων πολιτών και την υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικό χώρο, εφόσον παρατηρούνται ουρές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα