24 Απριλίου 2024
24 Απριλίου 2024

Τελικά, πόσα Μποφόρ φυσούσε στο Τατόι την ώρα της φωτιάς; Τι λέει ο Χαρδαλιάς, τι απαντά το Meteo

από fimotro

Σύμφωνα με τις καταγραφές του Μeteo, το πρωί της Τρίτης 3 Αυγούστου μέχρι και τις 17:00, οι άνεμοι ήταν ασθενείς, εντάσεως 8 με 10 km/h, δηλαδή 2 Μποφόρ.

Μεγάλη συζήτηση έχει προκύψει για τη φωτιά στο Τατόι και το κατά πόσο υπηρξε έγκαιρη αντιμετώπισή της. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου μεταξύ άλλων τόνισε ότι στο σημείο που επιχειρούσαν τα πυροσβεστικά μέσα οι ριπές ανέμου έφταναν τα 6 μποφόρ. Το Meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, από την πλευρά του, κάνει ανάλυση των μετεωρολογικών συνθηκών που επικρατούσαν στη Βαρυμπόμπη κατά την εκδήλωση της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τις καταγραφές, το πρωί της Τρίτης 3 Αυγούστου μέχρι και τις 17:00, οι άνεμοι ήταν ασθενείς, εντάσεως 8 με 10 km/h, δηλαδή 2 Μποφόρ.

 

«Στις 17:00 η μέση 10-λεπτη ταχύτητα του ανέμου παρουσίασε ξαφνική ενίσχυση στα 19 km/h (3 Μποφόρ) με ριπές στα 45 km/h η οποία οφείλεται ξεκάθαρα στην μεταβολή των τοπικών καιρικών συνθηκών λόγω της πυρκαγιάς (η κλίμακα Μποφόρ αφορά μόνο τον μέσο άνεμο και όχι τις ριπές). Aυτό άλλωστε διακρίνεται και στο διάγραμμα της θερμοκρασίας που ξαφνικά από τους 40°C, έφτασε τους 44°C σε λιγότερο από 10 λεπτά. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι ο όρος “μικροκλίμα” δεν είναι δόκιμος για να περιγράψει την τοπική μεταβολή των καιρικών συνθηκών από μια δασική πυρκαγιά. Μια μεγάλη πυρκαγιά “δημιουργεί τον δικό της καιρό”, ενώ ο όρος “κλίμα” αναφέρεται στη μέση κατάστασης καιρικών συνθηκών επί μεγάλου χρονικού διαστήματος (δεκάδες χρόνια)», αναφέρει το Meteo.

 

Τι ισχυρίστηκε ο Χαρδαλιάς
Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, αναφορικά με τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη, είπε ότι με βάση τον μετεωρολογικό σταθμό στο Τατόι, οι ριπές ανέμου έφταναν τα 6 μποφόρ και πως «Δεν είναι σωστό να αναφέρεται ο μέσος όρος της ημέρας»:

«Το πικ της θερμοκρασίας ήταν στις 3:00-3:30, εάν σηκώναμε 11:00 το πρωί τους τράκτορες σημαίνει ότι εκείνη την ώρα θα κατέβαιναν για ανεφοδιασμό, άρα θα υπήρχε τεράστιο ζήτημα αν συνέβαινε κάτι εκείνη την ώρα που ήταν το πικ της θερμοκρασίας. Δώσαμε εντολή οι τράκτορες να σηκωθούν στις 14:00. Η φωτιά μας ανακοινώθηκε 13:22. Στις 13:25 οι τράκτορες πήραν εντολή να απογειωθούν στις 13:34 ήταν στον αέρα, πήραν νερό από τη Λίμνη Μαραθώνος και στις 13:44 δηλαδή 22 λεπτά έκαναν τις 2 πρώτες ρίψεις τους. Την ίδια ώρα η “Αφροδίτη” Τατοΐου, πήρε εντολή 13:26, 13:35 σηκώθηκε πήρε από τη δεξαμενή και στις 13:40 δηλαδή σε 18 λεπτά από τη δήλωση τού συμβάντος στο τηλεφωνικό κέντρο είχε κάνει την πρώτη ρίψη. Η φωτιά όμως δεν πιανόταν γιατί ήταν σε ένα ακαθάριστο συμπαγές δάσος».

Επιπλέον για τη συζήτηση που γίνεται περί άπνοιας επισήμανε ότι με βάση τον μετεωρολογικό σταθμό στο Τατόι, οι ριπές ανέμου έφταναν τα 6 μποφόρ. «Δεν είναι σωστό να αναφέρεται ο μέσος όρος της ημέρας», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα