24 Απριλίου 2024
24 Απριλίου 2024

Τελευταία πράξη του Τσίπρα οι αλλαγές στη δικαιοσύνη

από fimotro

Όλοι προειδοποιούν τον πρωθυπουργό να μην προχωρήσει σε αλλαγές

Μερικές εβδομάδες πριν τις εθνικές εκλογές και λίγα 24ωρα πριν τον δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να προχωρήσει η κυβέρνηση σε επιλογή ηγεσίας της δικαιοσύνης, παρά το γεγονός, ότι η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός με τη συντριπτική ήττα της κυβέρνησης στις ευρωεκλογές προχώρησε σε προκήρυξη εκλογών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας χθες το βράδυ στο κεντρικό δελτίο του Αlpha και ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι «η κυβέρνηση διατηρεί όλες τις αρμοδιότητές της». Την ίδια στιγμή πληροφορίες της Καθημερινής, αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να προχωρήσει στις επιλογές στην ηγεσία της δικαιοσύνης, παρά το γεγονός ότι η θητεία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου και του Προέδρου του ανώτατου δικαστηρίου Βασίλειου Πέππα λήγει στις 30 Ιουνίου.

Η αξιωματική αντιπολίτευση ήδη έχει αντιδράσει έντονα στο ενδεχόμενο επιλογής νέας ηγεσίας της δικαιοσύνης από την κυβέρνηση που ήδη προχώρησε σε προκήρυξη εκλογών, όπως και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ αν τελικά η επιλογή γίνει από το υπουργικό συμβούλιο πριν την λήξη της θητείας της σημερινής ηγεσίας του Αρείου Πάγου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κληθεί να υπογράψει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Το 2016 όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προχωρήσει σε επιλογή Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου πριν την λήξη της θητείας της Ευτέρπης Κουτζαμάνη, επιλέγοντας την Ξένη Δημητρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αρνηθεί να υπογράψει το διάταγμα πριν τις 30 Ιουνίου οπότε και έληξε η θητεία της Ευτέρπης Κουτζαμάνη.

Όμως μένει ανοικτό, αν από την 1η Ιουλίου και μετά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να υπογράψει τέτοιο διάταγμα, την ώρα που η νομοθεσία απαγορεύει και απλές μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων κατά την προεκλογική περίοδο, πόσο μάλλον την επιλογή ηγεσίας της δικαιοσύνης.

Βέβαια αν η επιλογή γίνει και το διάταγμα δημοσιευθεί, δεν υπάρχει συνταγματικός τρόπος ακύρωσης των επιλογών.

Κατά του ενδεχομένου αυτού προειδοποίησε με δήλωσή του στην Καθημερινή και ο έγκριτος συνταγματολόγος Αντώνης Μανιτάκης. «Σχετικά με το ενδεχόμενο, η κυβέρνηση να προβεί σε επιλογή της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων, λίγες μόνο ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, η απόφασή της αυτή εάν συντελεστεί, αποτελεί προφανή καταδολίευση του πνεύματος και του γράμματος του Συντάγματος. Τούτο διότι, μια κυβέρνηση που έχει εξαγγείλει τη διενέργεια εκλογών με τη διάλυση της Βουλής, ουσιαστικά τελεί υπό παραίτηση διότι έχει απολέσει, όπως το συνομολογεί, την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος. Μπορεί η χώρα να μην μπήκε επίσημα στην προεκλογική περίοδο, ουσιαστικά όμως αυτή έχει αρχίσει. Εχει χάσει δηλαδή η κυβέρνηση, τη δημοκρατική και συνταγματική της νομιμοποίηση να παίρνει αποφάσεις που δεν είναι τρέχουσας φύσεως, ούτε έχουν επείγοντα χαρακτήρα. Τέτοια προκλητική περιφρόνηση του Συντάγματος σπάνια συναντά κανείς στα κοινοβουλευτικά μας ήθη», υποστήριξε.

Προειδοποίηση της Νέας Δημοκρατίας

Αλλά και η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωσή της, προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε αλλαγή στην ηγεσία της Δικαιοσύνης. «Ο κ. Τσίπρας υπό το βάρος της ήττας του, προανήγγειλε ότι αμέσως μετά το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών θα προκηρύξει εθνικές εκλογές», σημειώνει η ΝΔ και συνεχίζει:

«Είναι επομένως αυτονόητο ότι, η υπό προθεσμία πλέον κυβέρνησή του, για λόγους στοιχειώδους πολιτικής και ηθικής τάξης δεν νοείται να λαμβάνει στο εξής καμία απόφαση που θα δεσμεύσει την χώρα για τα επόμενα χρόνια. Πολύ περισσότερο για κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν την ηγεσία της Δικαιοσύνης».

Κατά του ενδεχομένου αυτού, προειδοποίησε και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας: «Στις 30 Ιουνίου λήγει η θητεία των επικεφαλής των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, και η κυβέρνηση -η οποία η ίδια έχει δεχθεί ότι είναι η κυβέρνηση που πάει σε εκλογές- δεν μπορεί να ορίσει την ηγεσία. Επίσης, μην διανοηθεί κανείς να θεωρήσει ότι μπορεί να παραιτηθεί από τη θέση του επικεφαλής ανωτάτου δικαστηρίου προσχηματικά σε προεκλογική περίοδο. Το αν είναι πρόβλημα το ότι η πολιτική ηγεσία διορίζει τους επικεφαλής της Δικαιοσύνης, είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει ανοιχτά και καθαρά. Δεν έγινε στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος, από την άλλη όμως μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση και η Βουλή έχουν το τεκμήριο της λαϊκής κυριαρχίας. Διάκριση των εξουσιών υπάρχει αλλά οι τρεις εξουσίες δεν είναι ίσες. Τη βασική εξουσία την έχει ο λαός και ο λαός ο οποίος εκφράζεται έχει την απόλυτη δυνατότητα».

Αντίδραση και από ΚΙΝΑΛ

Αλλά και το Κίνημα Αλλαγής αντέδρασε πολύ έντονα στο ενδεχόμενο αλλαγής της ηγεσίας στη Δικαιοσύνη. Ο βουλευτής Αχαΐας και υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ενημέρωσης του Κινήματος Αλλαγής, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου έκανε λόγο για καθεστωτικές παρεμβάσεις:

«Η κακοποίηση του θεσμού της Δικαιοσύνης και οι καθεστωτικές παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχιστούν όπως φαίνεται μέχρι την τελευταία στιγμή που θα μείνει στην εξουσία».

Ο κ. Παπαθεοδώρου χαρακτηρίζει «απαράδεκτο, αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό να προχωρήσει η Κυβέρνηση στον ορισμό του Προέδρου και του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου διασύροντας και υπονομεύοντας τη λειτουργία της Δικαιοσύνης» και προειδοποιεί: «Θα βρουν εμάς όπως και όλους τους δημοκρατικούς πολίτες απέναντι και τους προειδοποιούμε να μην τολμήσουν να το κάνουν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα