Ταμείο Ανάκαμψης: Σε 6 μόλις ώρες υπερκάλυψη 140% σε επενδυτική δράση

από Philippos

Μόλις 6 ώρες χρειάστηκαν για να υπερκαλυφθεί και μάλιστα σε ποσοστό 140% ο προϋπολογισμός για τις επενδύσεις ιδιωτικών επιχειρήσεων στο υποέργο «Καινοτομία και Πράσινη Μετάβαση στη Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων» της Δράσης «Οικονομικός Μετασχηματισμός του Αγροτικού Τομέα» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Έτσι, η πρόσκληση για τις επιχειρήσεις έκλεισε πριν καλά – καλά ανοίξει, αφού για το ποσό δημόσιας δαπάνης 90,76 εκατομμυρίων ευρώ υποβλήθηκαν 54 αιτήσεις αιτούμενου ύψους δημόσιας ενίσχυσης 126,78 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, στο κονδύλι που αφορά συλλογικούς φορείς (συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών και αγροτικές εταιρικές συμπράξεις υποβλήθηκαν 19 αιτήσεις με αιτούμενο ύψος δημόσιας ενίσχυσης 34,93 εκατ. ευρώ. Έτσι, απομένουν διαθέσιμα 55,82 εκατ. ευρώ για νέες αιτήσεις συλλογικών σχημάτων έως το τέλος της προθεσμίας στις 30 Σεπτεμβρίου. Εάν το ποσό δεν καλυφθεί, τότε θα καλυφθεί από ιδιωτικές επιχειρήσεις

Επισημαίνεται ότι στο συγκεκριμένο έργο μπορούν να υποβληθούν επενδύσεις από 500.000 έως 7,5 εκατ. ευρώ για πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και 2-12,5 εκατ. ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις με το ύψος της επιδότησης να ανέρχεται στο 55% για τις πρώτες και το 45% (σε συγκεκριμένες περιφέρειες) για τις δεύτερες.

Στόχος του υποέργου, είναι:

αύξηση του βαθμού συνεργασίας στον πρωτογενή τομέα μέσω συλλογικών σχημάτων ή/και της υιοθέτησης της συμβολαιακής γεωργίας.
Η βελτίωση της θέσης του αγροτών στην αλυσίδα αξίας.
Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων στις αγορές μέσα από την αξιοποίηση της έρευνας, της σύγχρονης τεχνολογίας και των ψηφιακών εργαλείων.
Η ενσωμάτωση διαδικασιών καινοτομίας και χρήσης νέων τεχνολογιών, αλλά και διαδικασιών φιλικών προς το περιβάλλον, που περιορίζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.
Η βιώσιμη ανάπτυξη και η αποδοτικότερη διαχείριση των φυσικών πόρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα