ΤΑΙΠΕΔ – ΓΓΠΠ: Προμήθεια 36 μικρών πυροσβεστικών αεροσκαφών αξίας 144 εκατ.

από fimotro

Στην αγορά 36 μικρών αεροσκαφών που θα αξιοποιηθούν στην κατάσβεση δασικών πυρκαγιών προχωρά η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Οι αγορές αφορούν μικρά μονοκινητήρια και αμφίβια αεροσκάφη που θα αντικαταστήσουν τα παρωχημένα σήμερα PZL τα οποία αξιοποιούνται σε πυροσβέσεις πυρκαγιών που βρίσκονται στην αρχική φάση εκδήλωσή τους.

Ο αρχικός προϋπολογισμός της προμήθειας ανέρχεται σε 144 εκατ. ευρώ ή σε περίπου 4 εκατ. ευρώ ανά αεροσκάφος. Ο προϋπολογισμός της προμήθειας είναι χωρίς ΦΠΑ καθώς όπως αναφέρεται στην σχετική πρόσκληση διαβούλευσης η προμήθεια δεν υπόκειται σε Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Εν γένει οι προμήθειες αεροσκαφών των ενόπλων δυνάμεων εξαιρούνται της επιβολής ΦΠΑ.

Σύμφωνα με την πρόσκληση συμμετοχής σε δημόσια διαβούλευση που δημοσιοποίησαν η ΓΓΠΠ και το ΤΑΙΠΕΔ, η προμήθεια αφορά σε 30 μονοθέσια και έξι διθέσια αεροσκάφη, αμφίβιου τύπου. Τα αεροσκάφη αυτά προορίζεται να επιχειρούν κυρίως στις νησιωτικές περιοχές της χώρας με σκοπό τους να δράσουν εν τη γενέσει μιας (δασικής) πυρκαγιάς.

Η δημόσια διαβούλευση διενεργείται από το ΤΑΙΠΕΔ (PPF) κατ’ εντολή, στο όνομα και για λογαριασμό της Αναθέτουσας Αρχής που είναι η ΓΓΠΠ. Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει για χρονικό διάστημα τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία ανάρτησης στο ΕΣΗΔΗΣ, δηλαδή μέχρι 24 Δεκεμβρίου 2022.

Είναι η δεύτερη μεγάλη σύμβαση που προωθεί η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (ΜΣΣΣ) που λειτουργεί στο εσωτερικό του ΤΑΙΠΕΔ, στο πλαίσιο της σύμβασης ωρίμανσης και υλοποίησης διαγωνισμών που έχει υπογράψει με το υπ. Κλιματικής Κρίσης και τη ΓΓΠΠ. Η προμήθεια των 36 μικρών αεροσκαφών είναι η δεύτερη που προωθείται από τη ΜΣΣΣ του ΤΑΙΠΕΔ ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες προμήθειες που θα αφορούν σε δύο τουλάχιστον σύγχρονα αεροσκάφη πυρόσβεσης τύπου Canadair, και περίπου 10 ελικοπτέρων πυρόσβεσης και πολλαπλών χρήσεων κ.ά.

Η πρώτη μεγάλη προκήρυξη που προωθείται στο πλαίσιο αυτής της σύμβασης συνεργασίας του ΤΑΙΠΕΔ και της ΓΓΠΠ αφορά στην προμήθεια αυτοκινούμενων οχημάτων και λοιπού εξοπλισμού πυρόσβεσης. Ειδικότερα οι προμήθειες ύψους 32 εκατ. ευρώ στόχο έχουν να προσφέρουν τον απαραίτητο αυτοκινούμενο εξοπλισμό (και όχι μόνον) για τα 13 περιφερειακά κέντρα πολιτικής προστασίας που θα δημιουργηθούν στις περιφέρειες της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να προκηρύξει διαγωνισμό προμήθειας 10 πυροσβεστικών οχημάτων, δύο ασθενοφόρων, πέντε υδροφόρων, ενός κλιμακοφόρου οχήματος, ενός ταχύπλοου σκάφους πυρόσβεσης, 90 λεωφορείων για τη μετακίνηση προσωπικού κ.ά. Όλες οι προαναφερόμενες δαπάνες (αεροσκαφών, ελικοπτέρων, οχημάτων κ.λπ.) χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ωστόσο σημαντικές δαπάνες ενίσχυσης του υπ. Κλιματικής Κρίσης και της ΓΓΠΠ θα γίνουν και στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ (π.χ. κέντρα παροχής πληροφοριών, μετεωρολογικά κέντρα κ.ά.).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα