Η ευαισθησία σε κοινά τροφικά αλλεργιογόνα, όπως τα γαλακτοκομικά και τα φιστίκια, θα μπορούσε να αποτελεί μια σημαντική αιτία εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Journal of Allergy and Clinical Immunology», ο αυξημένος κίνδυνος μπορεί να είναι συγκρίσιμος με εκείνους που συνδέονται με το κάπνισμα, τον διαβήτη και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Οι επιστήμονες μελέτησαν χιλιάδες ενήλικες για μεγάλο χρονικό διάστημα και διαπίστωσαν ότι όσοι ανέπτυσσαν αντισώματα IgE ως αντίδραση σε γαλακτοκομικά προϊόντα και άλλα τρόφιμα αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά προβλήματα. Αυτό ίσχυε ακόμη και όταν ελήφθησαν υπόψη παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως το κάπνισμα, η υπέρταση και ο διαβήτης. Η πιο ισχυρή συσχέτιση εντοπίστηκε στο αγελαδινό γάλα, ενώ επίσης αξιοσημείωτος ήταν ο κίνδυνος για όσους κατανάλωναν συχνά φιστίκια και γαρίδες.
Διαβάστε περισσότερα για τα αλλεργιογόνα που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.