18 Απριλίου 2024 / 4:26 πμ
18 Απριλίου 2024 / 4:26 πμ

Τα τρία σενάρια της Alpha Bank για την οικονομία

από fimotro

Την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία θα επηρεαστεί από την πανδημική κρίση κατά κύριο λόγο στο τρέχον β’ τρίμηνο και θα ανακάμψει εν συνεχεία κλείνοντας τη διετία 2020-21 με ΑΕΠ ελαφρώς χαμηλότερο (κατά 1,1%) σε σχέση με 2019 έχει ως βασικό σενάριο η Alpha Bank.

H Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών, στο πλαίσιο των προβλέψεών στις οποίες προχωρά για την πιθανή εξέλιξη των μακροοικονομικών μεταβλητών που επιδρούν στο ύψος των αναμενόμενων ζημιών πιστωτικού κινδύνου για το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων της τράπεζας έχει επεξεργαστεί ένα βασικό και δύο εναλλακτικά σενάρια.

Ο αρνητικός αντίκτυπος της πανδηµίας Covid-19 στην εγχώρια ανάπτυξη αναμένεται να καθορισθεί, μεταξύ άλλων, από την ένταση και τη διάρκεια της, την κλίμακα και την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών συγκράτησης, σε συνδυασμό µε το εύρος και την ταχύτητα των µέτρων δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής. Επίσης ρόλο παίζουν οι επιπτώσεις της καραντίνας και της κοινωνικής απόστασης στην κατανάλωση, καθώς και η έκταση κλιμάκωσης της αβεβαιότητας και των διαταραχών της αλυσίδας εφοδιασμού.

Το βασικό σενάριο προβλέπει ένα αρνητικό σοκ σχήματος «V», που επηρεάζει κυρίως το δεύτερο τρίμηνο του 2020, υποθέτοντας πως η πανδημία υποχωρεί και επιτρέπει µια σταδιακή εξομάλυνση της εξωτερικής ζήτησης, κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2020. Στο τέλος του 2021 το ΑΕΠ αναμένεται να υποχωρήσει κατά 1,1% σε σχέση με το τέλος του 2019 βάσει του παραπάνω σεναρίου. Η αρνητική επίδραση στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να προέλθει από:

  • Ένα σοκ ζήτησης που επηρεάζει τόσο τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (μεταφορές, ναυτιλία και τουρισμό), λαμβάνοντας υπόψη πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η σημαντικότερη εξαγωγική αγορά για την Ελλάδα, όσο και την εγχώρια κατανάλωση και τις επενδύσεις. Ωστόσο, η µείωση των εισαγωγών λόγω της εξασθένισης της εγχώριας ζήτησης και της πτώσης της τιμής του πετρελαίου, αναμένεται να μετριάσει εν µέρει τις αρνητικές συνέπειες στην αύξηση του ΑΕΠ εντός του 2020. Η υψηλή αβεβαιότητα αναμένεται να επηρεάσει τις επενδύσεις, ωστόσο ο αντίκτυπος ενδέχεται να είναι σχετικά περιορισμένος δεδομένης της τρέχουσας χαμηλής στάθμισης των επενδύσεων στο ΑΕΠ.
  • Eνα σοκ προσφοράς, που σχετίζεται µε τα µέτρα απαγόρευσης (lockdown) σε πολλούς τοµείς της οικονοµίας.
  • Δυσμενείς, αν και προσωρινές, επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη, που επηρεάζουν τη συνολική ζήτηση. Η ευρεία δημοσιονομική ανταπόκριση στηρίζει τη συνολική εγχώρια ζήτηση και αποδυναμώνει τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα και την εμπιστοσύνη, ενώ θέτει τη βάση για µια γρήγορη, αν και µερική, μεσοπρόθεσμη ανάκαμψη. Το σενάριο συνεπάγεται αύξηση του ποσοστού ανεργίας κατά το τρέχον έτος, πριν επανέλθει στην πτωτική του πορεία.

Σε ένα ευνοϊκό σενάριο η πορεία της πανδημίας είναι μικρότερη από ό,τι αρχικά αναμενόταν. Θεωρείται πως η οικονομία θα ανακάμψει πλήρως και θα επιστρέψει σύντομα στην ανοδική πορεία της προς την κανονικότητα, µετά από ένα μικρότερου μεγέθους προσωρινό σοκ που συνδέεται µε τα µέτρα απαγόρευσης (lockdown), υποστηριζόμενη επίσης από τα κίνητρα και την ανταπόκριση της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής.

Το ποσοστό ανεργίας θεωρείται ότι αυξάνεται κατά το τρέχον έτος, συνοδευόμενο από μεσοπρόθεσμη απότομη µείωση σε συμφωνία µε την ισχυρότερη ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας. Στο παραπάνω σενάριο το ΑΕΠ υποχωρεί κατά 2% φέτος.

Το δυσμενές σενάριο παρουσιάζει ένα αρνητικό σοκ σχήματος «L» στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα, προβλέποντας απότομη πτώση το 2020 και περιορίζοντας τη δυναμική της ανάκαμψης μεσοπρόθεσμά. Το σενάριο αντικατοπτρίζει την υψηλότερη ένταση και επιμονή της πανδημίας, που συσχετίζεται µε συνδυασμό πιθανών αρνητικών κινδύνων µε ευρύτερες αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία.

Το ΑΕΠ, υπό το παραπάνω σενάριο, υποχωρεί φέτος κατά 8,5%, ενώ μεσοπρόθεσμα προβλέπεται στασιμότητα στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα