Τα τρια φαβορί για τη διαδοχή του Πρ. Παυλόπουλου

από fimotro

Κάηκε, λόγω δημοσιευμάτων, η περίπτωση του Πικραμμένου

Καραμανλή, Αβραμόπουλο ή Βενιζέλο θέλει ο Μητσοτάκης

Τρία πρόσωπα φαίνεται πως έχουν ξεχωρίσει για την διαδοχή του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας, τον οποίο όπως όλα δείχνουν η επόμενη κυβέρνηση πλειοψηφίας που με βεβαιότητα θα είναι η Νέα Δημοκρατία, δεν θα προτείνει για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Φαβορί ο Καραμανλής παρά το “όχι” που λέει

Το μεγάλο φαβορί παρά τις διαψεύσεις που κατά καιρούς έχει κάνει με διαρροές σε φίλους και συνεργάτες είναι ο Κ. Καραμανλής. Ο Πρόεδρος της ΝΔ θα ήθελε να επαναληφθεί το 1990, όταν ο πατέρας του Κ. Μητσοτάκης πρότεινε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος δεν είχε την δυνατότητα μιας δεύτερης θητείας γιατί ο Ανδρέας Παπανδρέου ακούγοντας τις αντιδράσεις κυρίως από την πανίσχυρη τότε Αυριανή, πρότεινε τον Χρήστο Σαρτζετάκη και όχι τον Κων/νο Καραμανλή. Ο Κων/νος Μητσοτάκης τότε άρπαξε την ευκαιρία και καθώς ο Καραμανλής είχε δικαίωμα δεύτερης θητείας τον πρότεινε και με την πλειοψηφία που είχε ο ιδρυτής της ΝΔ έγινε ξανά Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Παρόμοιο πολιτικό σκηνικό θέλει να φέρει ξανά στη χώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δ. Αβραμόπουλος, το δεύτερο φαβορί

Το δεύτερο φαβορί είναι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, η θητεία του οποίου στην Επιτροπή λήγει στο τέλος του Οκτωβρίου. Ο Δ. Αβραμόπουλος θέλει να επιστρέψει στην εσωτερική πολιτική σκηνή και παίζει ως ένα από τα φαβορί για να προταθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον οποίο διατηρεί άριστες σχέσεις και τον στηρίζει πολιτικά. Για τον Δ. Αβραμόπουλο μια τέτοια εξέλιξη θα είναι η μεγάλη του δικαίωση γιατί το 2015 ακούστηκε έντονα το όνομά του αλλά τελευταία στιγμή η κυβέρνηση στήριξε και πρότεινε τον Πρ. Παυλόπουλο. Σε εκείνη την ψηφοφορία ο Κ. Μητσοτάκης ήταν ο μόνος από τους βουλευτές της ΝΔ που δεν ψήφισε υπέρ της υποψηφιότητας του σημερινού Προέδου της Δημοκρατίας.

Η περίπτωση του Ε. Βενιζέλου

Το τρίτο στην σειρά φαβορί είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Αν και είναι νωρίς μέχρι την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, το όνομά του ακούγεται όλο και πιο έντονα σε δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία. Εάν ο πρόεδρος της ΝΔ μετά την εκλογική του στις εκλογές που έρχονται θελήσει να κάνει άνοιγμα στον χώρο του ΚΙΝΑΛ και στον χώρο του κέντρου για να σηματοδοτήσει μια νέα περίοδο σταθερότητας και συνεννόησης τότε είναι πολύ πιθανό να κάνει τη μεγάλη πρόταση και να προτείνει τον πρ. πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Πάντως Κ. Μητσοτάκης και Ε. Βενιζέλος διατηρούν εξαιρετικά θερμές πολιτικές σχέσεις και υπάρχει αλληλοεκτίμηση του ενός προς τον άλλο.

Κάηκε η περίπτωση του Πικραμμένου

Όσον αφορά τον υπηρεσιακό πρ. πρωθυπουργό Π. Πικραμμένο, η περίπτωσή του φαίνεται πως έχει καεί από τον τρόπο δημοσιεύθηκε το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του. Στη ΝΔ τον θεωρούν αξιοπρεπή και πολύ σοβαρό για τη θέση του ανώτατου Πολιτειακού παράγοντα, αλλά δεν έχει κανένα πολιτικό στίγμα μια τέτοια επιλογή και αυτό είναι κάτι που δεν θέλει ο Κ. Μητσοτάκης.

Δεν παίζει το ενδεχόμενο για τη Ντόρα

Όσον αφορά τη Ντόρα Μπακογιάννη, μια ακόμα εφεδρεία του πολιτικού συστήματος της κεντροδεξιάς, είναι μάλλον απίθανο ο Κ. Μητσοτάκης να την προτείνει, όχι φυσικά γιατί δεν διαθέτει τα πολιτικά προσόντα για τη θέση, αλλά επειδή είναι αδερφή του και θα φανεί περίεργο στους πολίτες ο ένας αδερφός να είναι πρωθυπουργός και η αδερφή του Πρόεδρος της Δημοκρατίας!

Εκλογή Προέδρου με 151 βουλευτές

Σημειώνεται τέλος, ότι βρίσκονται στην τελική επεξεργασία τα κείμενα των αναθεωρητέων άρθρων ώστε η ΝΔ να μη χάσει χρόνο. Ακόμη και τον Οκτώβριο να γίνουν οι εκλογές, θα έχει ολοκληρωθεί η Συνταγματική Αναθεώρηση έως τέλη Ιανουαρίου του 2020, οπότε ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορεί να εκλεγεί ακόμη και με 151 ψήφους. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την επιλογή που θα κάνει ο επόμενος πρωθυπουργός που όπως όλα δείχνουν θα είναι ο Κ. Μητσοτάκης

Fimotro

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα