Ξεκαθαρίζει το τοπίο σε σχέση με το ποια πολυκαταστήματα που βρίσκονται σε περιοχές στο… βαθύ κόκκινο μπορούν να ανεβάσουν ρολά και ποια όχι. Η αρμόδια Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή (ΓΓΕΠΚ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων εξέδωσε χθες διευκρινιστική εγκύκλιο.

Αφορμή στάθηκε η σύγχυση που επικράτησε κατά την επανεκκίνηση (5/4) του λιανεμπορίου και ειδικότερα το πρόστιμο των 8.000 ευρώ που επιβλήθηκε στα Notos Galleries. Με το «ξεκαθάρισμα» που έγινε από την ΓΓΕΠΚ, τα καταστήματα της εταιρίας μπορούν να επαναλειτουργήσουν από σήμερα, ενώ ακυρώνεται και το πρόστιμο. Ακόμη, από σήμερα αναμένεται να ανοίξει το ισόγειο (τμήμα καλλυντικών) του πολυκαταστήματος Attica επί της Πανεπιστημίου.

Στο πλαίσιο της εγκυκλίου, αναφέρεται πως με σκοπό να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και των συνθηκών του υγιούς ανταγωνισμού:

Α) Η αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων που προβλέπεται με τη σχετική ΚΥΑ της 3ης Απριλίου αφορά σε αυτές που λειτουργούν υπό το καθεστώς «υποκατάστημα εντός πολυκαταστήματος» (shop in a shop), διαθέτουν δικό τους ΑΦΜ, διαφορετικό από τα υπόλοιπα που φιλοξενούνται στο πολυκατάστημα και εξυπηρετούν τους καταναλωτές σε δικό τους αυτοτελή χώρο (corner).

Β) Στην αναστολή λειτουργίας δεν εμπίπτουν ωστόσο οι επιχειρήσεις εκείνες οι οποίες λειτουργούν υπό τη διαχείριση ενός νομικού προσώπου και εκθέτουν τα προϊόντα τους σε ενιαίο χώρο, εκτεινόμενο σε έναν ή περισσότερους ορόφους, ακόμη και αν πρόκειται για προϊόντα διαφορετικών εμπορικών σημάτων.

Αυτές οι επιχειρήσεις μπορούν να λειτουργούν με τη μέθοδο καθορισμού ραντεβού για αγορά εντός καταστήματος (click inside) και καθορισμού ραντεβού για παράδοση εκτός καταστήματος (click away). Επιπρόσθετα, γι’ αυτές ισχύουν τα μέτρα της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. και ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός των 20 ατόμων.

Επισημαίνεται πως τα μέτρα αφορούν στο χρονικό διάστημα 5-12/4 και αναλόγως των εισηγήσεων της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων θα αποφασιστεί αν θα παραταθούν ή όχι.

Αλυσίδες καταστημάτων

Από εκεί και πέρα, προς διευκόλυνση του καταναλωτικού κοινού μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων με ανακοινώσεις τους εξηγούν πώς ακριβώς επαναλειτουργούν.

Για παράδειγμα, τα IKEA ενημερώνουν τους καταναλωτές πως μπορούν κάνουν τις αγορές τους με click away στα καταστήματα ΙΚΕΑ Αεροδρόμιο, Κηφισός & Λάρισα, Ιωάννινα & στα Κέντρα Παραγγελιών και Παραλαβών ΙΚΕΑ σε Καλαμάτα, Ρόδο, Χανιά και Ηράκλειο και με click inside στο κατάστημα ΙΚΕΑ στον Πειραιά και σε όλα τα Κέντρα Παραγγελιών & Παραλαβών (εκτός IKEA Πάτρας). Το κατάστημα ΙΚΕΑ Θεσσαλονίκης & το Κέντρο Παραγγελιών και Παραλαβών ΙΚΕΑ Πάτρας παραμένουν, προσωρινά, κλειστά.

Τα Jumbo λειτουργούν και αυτά με click away και click inside. Οι πελάτες θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού, το οποίο ισχύει για ένα άτομο. Τα ραντεβού εντός του καταστήματος δεν μπορούν να ξεπερνούν τα 30 λεπτά. Κλειστά παραμένουν τα καταστήματα στα Σπάτα, στο Μαρούσι στο Avenue, στο Ιλιον στο Escape Center, στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα.

Στα Public οι καταναλωτές μπορούν να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους είτε με τη μέθοδο του click away είτε με αυτήν του click inside, προγραμματίζοντας τα ραντεβού τους σε επιλεγμένο κατάστημα (εξαιρούνται αυτά που βρίσκονται σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Πάτρα).

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα