Τα οφέλη της ιστορικής επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Βόρειο Ήπειρο

από fimotro

Γιατί είναι σημαντικό ότι το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός από τα μειονοτικά χωριά

Τριάντα ένα χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού στα μειονοτικά χωριά της Βορείου Ηπείρου, του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Χειμάρρα και τις άλλες ελληνικές κοινότητες αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Συμβολική αλλά και ουσιαστική.

Η Ελλάδα ενισχύει τους δεσμούς της με την ομογένεια της Βορείου Ηπείρου και η επίσκεψη του πρωθυπουργού εκεί δίνει ένα μήνυμα ότι η πατρίδα βρίσκεται πάντα στο πλευρό τους για την προστασία των δικαιωμάτων τους, τη διάσωση της γλώσσας και των παραδόσεών τους, αλλά και τη διαφύλαξη και διασφάλιση των περιουσιακών τους στοιχείων.

Ολα αυτά άλλωστε αποτελούν βασικούς όρους για την Ελλάδα, προκειμένου να προωθήσει την ευρωπαϊκή παρουσία της γείτονος, σε μια περίοδο μάλιστα κατά την οποία η Αλβανία έχει συνάψει ιδιαίτερα στενές σχέσεις με την Τουρκία.

Επιπλέον, είναι σημαντικό ότι το μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βόρειο Ηπειρο είναι ότι η οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών με την Αλβανία μπορεί να γίνει μόνο μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, όπως άλλωστε έχουν ήδη συμφωνήσει οι ηγεσίες των δύο χωρών και μένει να υλοποιηθεί. Γιατί είναι σαφές ότι έτσι θα πρέπει να λειτουργεί το καθεστώς διευθέτησης των διεθνών διαφορών και όχι με τσαμπουκάδες, εκβιασμούς και απειλές τύπου Ερντογάν.

Ο ενθουσιασμός των Ελλήνων ομογενών και η θερμή υποδοχή που επεφύλαξαν στον Ελληνα πρωθυπουργό, όπως επίσης και η παρουσία ενός αθλητή-πρότυπου, του ολυμπιονίκη μας Πύρρου Δήμα, ο οποίος κατάγεται από τη Χειμάρρα, δείχνουν ότι η μητέρα πατρίδα βρίσκεται πάντα κοντά στα παιδιά της. Και η επίσκεψη Μητσοτάκη εξυπηρετεί ακριβώς αυτό το σκοπό προς όφελος των ομογενών μας, αλλά και των αρμονικών σχέσεων με τη γειτονική Αλβανία.

Τα οφέλη της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Β. Ήπειρο είναι πολλά και σημαντικά…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα