Τα μισά κρούσματα εντοπίζονται σε βόρεια Ελλάδα και Λάρισα

από fimotro

Στη βόρεια Ελλάδα εντοπίζεται το 40% των κρουσμάτων κορονοϊού που ανακοινώθηκαν χθες. Εαν υπολογιστούν και οι μολύνσεις στη Λάρισα, ένα στα δύο κρούσματα του χθεσινού «χάρτη» κρουσμάτων εντοπίζονται σε Λάρισα και βόρεια Ελλάδα. Η διασπορά στα βόρεια της χώρας έχει αρχίσει να ανασύρει μνήμες από πέρυσι τέτοια εποχή περίπου, όταν η Θεσσαλονίκη και οι περιφερειακές ενότητες της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας δοκιμάστηκαν έντονα σε ένα ισχυρό δεύτερο κύμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, χθες καταγράφηκαν 1165 νέα κρούσματα, από τα οποία τα 470 είναι σε Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Μακεδονία όπως και Θράκη. Περιοχές της βόρειας Ελλάδας καταγράφουν υψηλή διασπορά ακόμη και ημέρες χωρίς πολλά τεστ που ανακοινώνεται μικρότερος αριθμός κρουσμάτων. Ενδεικτικά, στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν χθες 195 μολύνσεις, στη Δράμα 31, στην Κοζάνη 20, στην Ξάνθη 31, στην Πέλλα 34, στις Σέρρες 28, σε Πιερία και Ροδόπη από 22, στη Χαλκιδική 20.

Εάν στα παραπάνω προστεθούν και τα περιστατικά της Λάρισας, 80 για τη χθεσινή ημέρα, τότε 550 κρούσματα, δηλαδή ένα στα δύο από τη χθεσινή διασπορά, εντοπίζονται σε Λάρισα και βόρεια Ελλάδα. Η Λάρισα, επίσης, προβληματίζει τους ειδικούς, για αυτό και έχει ενταχθεί στο επίπεδο 4 του επιδημιολογικού συναγερμού.

Υπό τα παραπάνω δεδομένα, η ανησυχία για τις ανοιχτές δραστηριότητες είναι έντονη. Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι δε γίνεται λόγος για lockdowns από τη στιγμή που το εμβόλιο είναι διαθέσιμο και μπορούν όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε αυτό.

Την πάγια θέση της κυβέρνησης για ανοιχτή οικονομία και η κοινωνία εξέφρασε και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδηςλέγοντας σήμερα το πρωί (ΕΡΤ) ότι θα πραγματοποιηθούν κανονικά η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου και οι εορτασμοί για τον Άγιο Δημήτριο στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι η παρέλαση θα γίνει «με τήρηση των υγειονομικών μέτρων και ισχυρή παρότρυνση για χρήση της μάσκας». Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έχουμε άνοιγμα των περισσότερων δραστηριοτήτων. Προφανώς αυτό γίνεται με κάποιους περιορισμούς. Δεν είναι δυνατόν να πούμε πως μόνο την παρέλαση δεν θα κάνουμε».

Πάνω από το 70% των ενηλίκων έχει κάνει το εμβόλιο και ένα επιπλέον 10% έχει νοσήσει. Με αυτό ως δεδομένο και σύμφωνα με τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας που δημοσίευσε στο λογαριασμό του στο facebook ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, οι νοσηλείες στο σύστημα υγείας σε απλές κλίνες και ΜΕΘ και οι θάνατοι από Covid-19 είναι δύο έως τρεις φορές κάτω από το 3ο κύμα της άνοιξης που η πλειοψηφία του πληθυσμού ήταν ανεμβολίαστη.

«Το δυστύχημα είναι ότι περίπου 600.000 πολίτες άνω των 60 ετών που είναι οι πιο ευάλωτοι στη βαριά νόσηση παραμένουν ανεμβολίαστοι και εκεί εστιάζονται οι προσπάθειες εμβολιασμού ειδικά στις περιφέρειες με χαμηλότερα ποσοστά ανοσίας.

Το συμπέρασμα των παραπάνω στοιχείων είναι ότι χάρη στο εμβόλιο και την αυξημένη επιτήρηση λόγω των πολλών τεστ έχουμε περάσει πλέον σε μια φάση σημαντικής εξομάλυνσης των επιπτώσεων της πανδημίας αφενός στον γενικό πληθυσμό που έχει εμβολιαστεί και αφετέρου στη λειτουργία της οικονομίας, της εκπαίδευσης και του συστήματος υγείας», έγραψε ο κ. Σκέτσος.

Έως και το Σάββατο, η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ covid στην επικράτεια ανερχόταν σε 69,20%. Στη Θεσσαλονίκη, όμως, οι κλίνες ΜΕΘ έχουν σχεδόν εξαντληθεί, με αποτέλεσμα να δεσμεύονται επιπλέον για να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα