Τα λύματα είναι χειρότερα από το 2ο κύμα

από fimotro

Κορωνοϊός: Τρομάζουν τα στοιχεία που αφορούν την Αττική

«Δυστυχώς δεν πάμε καλά, η αύξηση ήταν πολύ μεγάλη», ανέφερε ο καθηγητής Χημείας Ν.Θωμαΐδης για την εικόνα που δίνουν τα λύματα της Αττικής.

«Έχει γίνει εκτεταμένη πλέον διασπορά στην Αττική και πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα», είπε σχετικά και παρατήρησε πως υπάρχει σταδιακή αύξηση από τα Χριστούγεννα.

«Το ιικό φορτίο εξαπλώνεται από εβδομάδα σε εβδομάδα», σημείωσε εκτιμώντας ότι πλέον η μετάδοση γίνεται από νέους και ασυμπτωματικούς ασθενείς.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 εξήγησε ωστόσο ότι, η διασπορά δεν οφείλεται σε έναν μόνο παράγοντα, αλλά στο σύνολο της συμπεριφοράς, αναφέροντας χαρακτηριστικά παραδείγματα την επιστροφή στην εργασία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

‘Όπως είπε, «τα λύματα δίνουν πληροφορίες για 7 με 10 μέρες μετά» και βάσει των στοιχείων της τελευταίας μέτρησης, που έγινε την περασμένη Τρίτη, είπε ότι «αυτό που σίγουρα θα δούμε, θα είναι μία αύξηση».

Κληθείς να δώσει συγκριτικά τα στοιχεία, είπε πως μιλάμε για μία απότομη αύξηση στο ιικό φορτίο, ανάλογη με εκείνη που είχαμε τον Οκτώβριο, πριν από το δεύτερο κύμα, που κορυφώθηκε τον Νοέμβριο. «Η αύξηση που είδαμε τώρα είναι μεγαλύτερη του Οκτωβρίου».

Πάντως, τόνισε ο καθηγητής πως, παραδοσιακά οι μήνες Φεβρουάριος – Μάρτιος είναι η «εποχή υπερμετάδοσης των ιών».

Ποια τα σενάρια για απαγόρευση κυκλοφορίας, σχολεία, καταστήματα

Με αστάθμητο τον παράγοντα των μεταλλαγμένων στελεχών, τα οποία εάν επικρατήσουν και στη χώρα μας “θα έχουμε πρόβλημα αρχές Μαρτίου”, όπως εκτίμησε ο γνωστός καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας χθες από το βήμα της Βουλής, τα σκληρότερα περιοριστικά μέτρα είναι μονόδρομος για να προληφθεί το τρίτο κύμα.

Οπως όλα δείχνουν, τα μέτρα τουλάχιστον για μία εβδομάδα ακόμη θα αφορούν σε στοχευμένες παρεμβάσεις αναλόγως την επιδημιολογική επιβάρυνση κάθε περιοχής. Αυτό καταρχάς σημαίνει πιστή τήρηση των υπαρχόντων μέτρων και τακτικών ελέγχων, καθώς και αυστηροποίησή τους σε “κόκκινες” περιοχές με μεγάλο πρόβλημα όπως είναι η Αττική.

Ο περαιτέρω περιορισμός της κυκλοφορίας νωρίτερα από τις 9 είναι ένα πιθανό σενάριο, που θα συμπαρασύρει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων με απώτερο στόχο τον περιορισμό της κινητικότητας. Ενα τέτοιο σενάριο, βέβαια, θα συζητηθεί καθώς στην πράξη ενδέχεται να δημιουργεί περαιτέρω επιδημιολογική επιβάρυνση λόγω κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Μια ακόμη πιθανότητα είναι η πλήρης αναστολή λειτουργίας καταστημάτων και υπηρεσιών που λειτουργούν σήμερα. Οπως όλα δείχνουν, οι ειδικοί δεν θα “πειράξουν” τα σχολεία, εκτός εάν σήμερα και αύριο παρατηρηθεί μια ανησυχητική αύξηση της επιδημίας.

Η πιθανότητα επιβολής ενός καθολικού lockdown τύπου Μαρτίου του 2020 για διάστημα ορισμένων εβδομάδων βρίσκεται πάντα “πάνω στο τραπέζι”, φαίνεται όμως ότι για την ώρα θα διατηρηθεί ενδεχομένως μια στάση αναμονής για περισσότερων ημερών δεδομένα πριν ληφθεί μια τέτοια “σκληρή” απόφαση.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα