Τα γκάλοπ αναβάλλουν το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

από fimotro

Βαρύ το κλίμα στο κόμμα του Α. Τσίπρα και εξαιτίας της προανακριτικής

Νέα αναβολή συνεδρίου για την άνοιξη του 2022 έχει αποφασίσει, σύμφωνα με διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας, προκαλώντας νέα ερωτηματικά και εκνευρισμό στο εσωτερικό του κόμματός του και δημιουργώντας εξαιρετικά αρνητική εικόνα στην κοινωνία, η οποία αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Στο παρασκήνιο όλοι γνωρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας παίζει «κατενάτσιο» λόγω των Προανακριτικών Επιτροπών σε εξέλιξη για δύο πολύ βασικούς συνεργάτες του, όπως οι κ.κ. Παπαγγελόπουλος και Παππάς, αλλά και λόγω δημοσκοπήσεων.

Αντ’ αυτού, οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα λένε ότι η στροφή που πραγματοποιεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τη «μεσαία τάξη» χρειάζεται χρόνο και ο ίδιος θέλει να αποφύγει ένα συνέδριο το ερχόμενο φθινόπωρο, το οποίο θα διεξαχθεί σε κλίμα έντασης για την ιδεολογική και πολιτική κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, το επιχείρημα αυτό σαφώς και ελέγχεται, καθώς από 25 έως 27 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η αναβληθείσα Προγραμματική Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, η οποία ήταν να γίνει 11-13 Ιουνίου, και εκεί είναι βέβαιο ότι θα σημειωθούν αναταράξεις, θα υπάρξουν ψηφοφορίες επί προγραμματικών θέσεων κ.λπ., καθώς αναμένεται να εγκριθεί το προεκλογικό πρόγραμμα.

Πέραν της επιδημιολογικής κρίσης που είχε προκαλέσει και σενάριο μέχρι και για ψηφιακό συνέδριο (σ.σ.: πρόταση Παππά που η «Ομπρέλα» έκοψε πριν καν προλάβει να συζητηθεί), το επιχείρημα των «προεδρικών» για να μη γίνει το συνέδριο ήταν ότι υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο. Τώρα που και ανάμεσα στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο δεν έχει πια υποστηρικτές, οι «προεδρικοί», για να δικαιολογήσουν την καθυστέρηση, μιλούν για την ανάγκη ζωντανού συνεδρίου με τη συμμετοχή τουλάχιστον 5.000 συνέδρων, που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί όσο υπάρχει η πανδημία. Λένε ακόμα και διάφορα άλλα, ότι δεν θα είναι διαμορφωμένο το πολιτικό κλίμα, άρα θα είναι και δύσκολα ορατές οι πολιτικές εξελίξεις πριν από τη ΔΕΘ, πρέπει να περάσουν κάποιοι μήνες από το καλοκαίρι για να φανεί πού πάνε τα πράγματα κ.λπ.

Οι πραγματικοί λόγοι αναβολής του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, είναι δύο και δεν έχουν σχέση με αυτά που βγαίνουν προς τα έξω:

Ο πρώτος έχει να κάνει με τις δύο Προανακριτικές που βρίσκονται σε εξέλιξη. Αυτή για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και αυτή για τον πρώην υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής και Τηλεπικοινωνιών Νίκο Παππά. Η Κουμουνδούρου φέρεται να θεωρεί ότι πριν ξεκαθαρίσει το τοπίο στις δύο αυτές υποθέσεις -η πρώτη βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμο στάδιο μετά τις αποκαλύψεις Μιωνή και η δεύτερη, αν και σε αρχικό στάδιο, προκαλεί ήδη αναταράξεις το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με τα όσα καταθέτει ο κ. Καλογρίτσας- ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να λάβει απόφαση για το πότε θα γίνει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο δεύτερος έχει να κάνει με τη δημοσκοπική -αλλά και πραγματική- εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ. Φεβρουάριο και Μάρτιο, που οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «τσιμπάει» από την κυβερνητική φθορά, η αισιοδοξία είχε επιστρέψει στην Κουμουνδούρου και υπήρχε πίστη ότι το κλείσιμο της ψαλίδας θα συνεχιστεί. Με αυτό το σκεπτικό, τότε πολλοί έλεγαν ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο είχε οριστικά απορριφθεί, αν ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχιζε να μειώνει τη διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία, και το φθινόπωρο θα ήταν καλή περίοδος για να γίνει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ σε κλίμα αντεπίθεσης, που θα ενίσχυε τον κ. Τσίπρα. Η αισιοδοξία αυτή όμως χάθηκε γρήγορα, ιδίως με τις δημοσκοπήσεις του Απριλίου και του Μαΐου, που έδειξαν ότι η κυβέρνηση ξαναγυρίζει το κλίμα και με όπλο τον εμβολιασμό σταθεροποιεί την κατάσταση, με τις διαφορές ανάμεσα στη Ν.Δ. και στον ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις να επιστρέφουν στο διψήφιο.

Υπό αυτές τις συνθήκες, με δύο Προανακριτικές Επιτροπές σε εξέλιξη για δύο βασικότατους συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και την ψαλίδα στις δημοσκοπήσεις να ξανανοίγει, η αβεβαιότητα στην αξιωματική αντιπολίτευση επέστρεψε. Και κρίθηκε ότι, υπό αυτές τις συνθήκες, το φθινόπωρο δεν είναι καλή περίοδος για να γίνει το συνέδριο που έχει ψηφοφορίες για κρίσιμα ζητήματα, ιδεολογία, προγραμματικές/προεκλογικές θέσεις, τρόπο εκλογής αρχηγού (αν τελικά το βάλει προς ψήφιση ο κ. Τσίπρας, που λέγεται ότι δεν έχει εγκαταλείψει το σχέδιό του για εκλογή αρχηγού από τη βάση του κόμματος), νέα όργανα κ.λπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα