28 Μαρτίου 2024 / 5:04 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 5:04 μμ

Τα δικαστήρια προστατεύουν οφειλέτες με χρέη σε εφορίες και Δήμους

από fimotro

Γράφει η Άννα Κορσάνου

(www.korsanou.gr)

Δικηγόρος- Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια

KorsanouΠολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες μέρες σχετικά με το ζήτημα των πλειστηριασμών ακόμα και της κύριας κατοικίας (που πλέον δεν προστατεύεται παρά μόνο με προϋποθέσεις) όχι μόνο από τράπεζες αλλά και από την εφορία. Οι πολίτες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους προς την εφορία ενώ δεν μπορούν να ακολουθήσουν ούτε και τις ρυθμίσεις. Πολλοί έχασαν τη ρύθμιση των 100 δόσεων, και πλέον η ρύθμιση των 12 δόσεων δημιουργεί μηνιαίες δόσεις εξαιρετικά υψηλές και ποσά  τέτοια που ο δανειολήπτης να μην μπορεί να τα καταφέρει. Αναρωτιέται κανείς γιατί άραγε γίνονται όλα αυτά. Γιατί δεν δίνεται ώθηση στον κόσμο να μπορεί να πληρώσει, αλλά αντιθέτως λαμβάνονται μέτρα τέτοια που να τον αναγκάζουν να μην μπορεί να τα καταφέρει και να κινδυνεύει η περιουσία του.

Εν όψιν των αντιδράσεων της κοινωνίας ακούγεται ότι η Κυβέρνηση πρόκειται να βάλει κριτήρια για την προστασία της κύριας οικίας από πλειστηριασμό τουλάχιστον για χρέη προς την εφορία. Αυτό που κατά βάσιν γίνεται είναι «δοκιμαστικά μέτρα» δηλαδή λαμβάνονται μέτρα οικονομικά δυσάρεστα για το λαό και η κυβέρνηση και κυρίως η «πανθωρούσα» τροικα που ουσιαστικά επιβάλλει τα μέτρα σφυγμομετρά τις αντιδράσεις. Πχ το μέτρο των capital control πόνεσε το λαό δεν έφερε όμως ξεσηκωμό. Η αύξηση του ΦΠΑ και των φορολογικών συντελεστών, η αλλαγή του συνταξιοδοτικού ήταν όλα επώδυνα αλλά ουσιαστικά τα κατάπιαμε. Το σπίτι όμως είναι κάτι ιερό για τον Έλληνα. Το να κινδυνεύσει η κύρια οικία αυτό δεν καταπίνεται. Άρα για να κατευναστούν οι αντιδράσεις η κυβέρνηση αναγκάζεται να ζητήσει την άδεια των δανειστών {γιατί έτσι γίνεται την άδειά τους ζητάμε} για να πάρει μέτρα προστασίας της κύριας οικίας από πλειστηριασμούς που μπορεί να κάνει η εφορία για οφειλές των πολιτών.

Αναμένουμε λοιπόν ρύθμιση που θα διαμορφώνει τα πλαίσια αυτής της προστασίας. Προς το παρόν όμως εκτός των ρυθμίσεων με την εφορία που πολλοί πολίτες δεν μπορούν να αντέξουν υπάρχει και άλλη διέξοδος για την προστασία της περιουσίας τους από τον πλειστηριασμό. Μετά τις αλλαγές στο νόμο Κατσέλη πλέον εντάσσονται στη σχετική ρύθμιση και οφειλές σε ΔΟΥ και ασφαλιστικά ταμεία. Και βλέπουμε σιγά σιγά πως προχωρά ο νόμος αυτός στην πράξη.

Μέσα από την εμπειρία του γραφείου της Άννας Κορσάνου που χειρίζεται πληθώρα τέτοιων υποθέσεων μπορούμε να αναφέρουμε  την περίπτωση ενός δανειολήπτης, ο οποίος  είχε χρέη ύψους 300.000 ευρώ συνολικά σε Τράπεζες, αλλά και στην  εφορία και στο Δήμο Πειραιά. Οι ρυθμίσεις των 12 δόσεων οδηγούσαν σε ένα υπέρογκο μηνιαίο ποσό που δεν μπορούσε να καταβάλλει. Βρέθηκε όμως για αυτόν η διέξοδος του νόμου Κατσέλη. Με την κατάθεση και μόνο της αίτησης «θωρακίστηκε» η περιουσία του και από την εφορία και τα Δήμο φυσικά κάτι που πριν δεν συνέβαινε καθώς δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει την ρύθμιση . Στη συνέχεια ήρθε η ώρα του δικαστή να σκεφτεί και να κρίνει την περίπτωση.

Τα δεδομένα του δανειολήπτη έχουν ως εξής: Είναι πρώην εργαζόμενος του ΟΤΕ , ο οποίος απεχώρησε με εθελουσία έξοδο και αναμένει τη χορήγηση της σύνταξής του, η οποία προβλέπεται ότι θα είναι γύρω στα 800 ευρώ. Είναι διαζευγμένος και όλα του τα έξοδα διαβίωσης καλύπτονται από την αποζημίωση που είχε λάβει το 2013. Παλαιότερα αποκόμιζε υψηλότατες αποδοχές από την εργασία του, περίπου 2.500 ευρώ μηνιαίως ενώ παράλληλα ήταν ακόμα έγγαμος και είχε και το εισόδημα της συζύγου του, το οποίο προσετίθετο στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Έτσι, ανέλαβε οφειλές για την αγορά της κύριας οικίας, η οποία δυστυχώς εξελίχθηκε σε κακή επένδυση και κόστισε ακόμα περισσότερα χρήματα. Όσο εργαζόταν, είχε τη δυνατότητα να αποπληρώνει τα δάνειά του, αλλά κατά το παρόν διάστημα δεν έχει εισόδημα και βρίσκεται σε αδυναμία. Επιπλέον δημιουργήθηκαν οφειλές στην εφορία και το Δήμο Πειραιά.

Ο Ειρηνοδίκης προσέδωσε προσωρινή δικαστική προστασία στο δανειολήπτη και προστάτευσε την κύρια οικία του από οποιοδήποτε μέτρο θα μπορούσε να λάβει εις βάρος του η εφορία ή ο Δήμος. Όρισε μάλιστα ως υποχρέωση καταβολής το ποσό των 250 ευρώ μηνιαίως συμμέτρως καταβαλλόμενο σε όλους τους πιστωτές τράπεζες και εφορία και δήμο.  Με την καταβολή του ποσού αυτού ο δανειολήπτης θα προστατεύει το σύνολο της περιουσίας του έως την έκδοση οριστικής απόφασης.

Ο δανειολήπτης αυτός λοιπόν που είχε δημιουργήσει χρέη στην εφορία και το δήμο και δεν μπορούσε να ακολουθήσει καμία ρύθμιση γιατί τα ποσά των ρυθμίσεων ήταν υψηλά θα κινδύνευε κάποια στιγμή από κατάσχεση της οικίας του από την εφορία. Ήδη έχουν κοινοποιηθεί χιλιάδες κατασχετήρια σε οφειλέτες του δημοσίου. Η μοναδική του διέξοδος προς το παρόν είναι η προσφυγή του στο νόμο αυτό που προστατεύει την περιουσία του. Ας ελπίσουμε ότι στο μέλλον θα υπάρξουν περισσότερο ευνοϊκές ρυθμίσεις, ή νόμοι που θα προστατεύουν με ελάχιστες προϋποθέσεις την κύρια τουλάχιστον κατοικία από πλειστηριασμούς.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα