28 Μαρτίου 2024 / 5:40 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 5:40 μμ

Τα αναπάντητα ερωτήματα και η επόμενη μέρα του “Folli Follie gate”

από fimotro

Έντονη δυσαρέσκεια στις τράπεζες, στους ομολογιούχους αλλά και στους υπόλοιπους πιστωτές και προμηθευτές της, οι οποίοι ετοιμάζουν την αντεπίθεσή τους, έχει προκαλέσει η προσωρινή προστασία που εξασφάλισε η Folli Follie από το Πρωτοδικείο Αθηνών μετά από σχετικό αίτημα που κατέθεσε η εισηγμένη στο Χ.Α. εταιρεία.

Και αυτό γιατί όχι μόνο δεν ήταν ενήμεροι για τη συγκεκριμένη ενέργεια της διοίκησης της εταιρείας, η οποία ας σημειωθεί ότι με αυτή της την κίνηση κατάφερε να εξασφαλίσει προσωρινή προστασία από τους πιστωτές, αλλά και γιατί η προστασία δόθηκε με τις πλάτες συνδεδεμένων με την εταιρεία πιστωτών της.

Όπως προκύπτει από το έγγραφο που κατέθεσε η εταιρεία –μέσω του οποίου “πάγωσε” τον χρόνο και έδεσε τα χέρια στους πιστωτές της–, προκειμένου να εξασφαλιστεί η προσωρινή προστασία, χρησιμοποίησε συνδεδεμένες με αυτή εταιρείες που αντιπροσωπεύουν το 28,7% επί των συνολικών της υποχρεώσεων, ήτοι 153 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τη λουξεμβουργιανή εταιρεία FF Group Finance Luxembourg II SA.

Η συγκεκριμένη κίνηση της διοίκηση της Folli Follie χαρακτηρίζεται από νομικούς κύκλους και τραπεζικά στελέχη έωλη και διάτρητη. Άγνοια για την κίνηση της διοίκησης της Folli Follie δηλώνει και η πλευρά της Fosun που αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο της FFG. Στελέχη της εξέφρασαν την έκπληξή τους δεδομένου ότι, όπως υποστηρίζουν, δεν υπήρξε προηγούμενη ενημέρωση προς το δ.σ., στο οποίο η Fosun διαθέτει εκπροσώπηση. Σημείωσαν, δε, πως δεδομένης της σοβαρότητας της απόφασης να υποβληθεί αίτηση λήψης προληπτικών μέτρων, η Fosun θα ανέμενε σχετική ειδοποίηση.

Ετοιμάζουν την αντεπίθεσή τους

Ήδη οι ομολογιούχοι ετοιμάζουν τη γραμμή άμυνάς τους. Νομικοί κύκλοι ανέφεραν πως μερίδα ομολογιούχων ετοιμάζεται να καταθέσει μέσα στις επόμενες ημέρες αίτηση ανάκλησης της συγκεκριμένης απόφασης του Πρωτοδικείου.

Οι τράπεζες, εκ των βασικών πιστωτών της, μπορούν να ζητήσουν ανάκληση της προσωρινής προστασίας. Κάτι τέτοιο θεωρείται μάλλον απίθανο διότι έχουν εξασφαλίσεις (σ.σ. μετοχές στα Αττικά Πολυκαταστήματα και μετρητά). Ωστόσο δεν πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο να αιτηθούν όπως η εταιρεία μπει σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, να εκποιηθεί και το καλό κομμάτι που θα μείνει να το “τρέξει” νέα διοίκηση.

Τις τελευταίες ώρες υπάρχει έντονη κινητικότητα αφού και οι Τράπεζες πιάστηκαν εξαπίνης. Σύμφωνα με πληροφορίες του “Κεφαλαίου” τα δάνεια της εταιρείας μεταφέρθηκαν από τα τμήματα corporate στις μονάδες που προωθούν νομικές ενέργειες επί των χορηγήσεων. Εν τω μεταξύ επίκειται συνάντηση με τη διοίκηση της FFG, την οποία ζήτησε η τελευταία, προκειμένου να τους ενημερώσει για την κίνηση ένταξής της στο άρθρο 106α του Πτωχευτικού Κώδικα. Στο έγγραφο που συνοδεύει την αίτηση προστασίας η FFG επικαλείται την ανάγκη να αποτρέψει τυχόν δέσμευση των τραπεζικών της λογαριασμών που θα ματαίωνε το σκοπό της εξυγίανσής της.

Τα αναπάντητα ερωτήματα

Βέβαια το βασικό ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι πως μια εταιρεία η οποία δεν διαθέτει οικονομικές καταστάσεις εν ισχύ για τη χρήση του 2017 –σ.σ. ο ορκωτός ελεγκτής της εταιρείας ο κ. Γ. Βαρθαλίτης και η VNT Ecovis απέσυραν την έκφραση γνώμης επικαλούμενοι την έλλειψη στοιχείων από τον ομόλογό τους στην Κίνα– κατάφερε και έλαβε από το Πρωτοδικείο προσωρινή προστασία από τους πιστωτές της.

H ανάκληση έγινε με καθυστέρηση τριών μηνών από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο της Folli Follie και έγινε διότι η θυγατρική της εταιρείας, Folli Follie Group Sourcing Limited και οι ορκωτοί ελεγκτές αυτής, Th. NG Chi Wa & Co, δεν έθεσαν στη διάθεση της ECOVIS τα έγγραφα και τις λοιπές πληροφορίες που ζήτησε η ECOVIS ώστε να είναι σε θέση να επαληθεύσει τις οικονομικές καταστάσεις και ιδίως τα ταμειακά διαθέσιμα της FFG Sourcing κατά την 31η Δεκεμβρίου 2017. Για τον λόγο αυτό, η ECOVIS, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε προ ημερών η Folli Follie, εξέφρασε επιφυλάξεις για την ορθότητα της από 14 Απριλίου 2018 έκθεσης ελέγχου της Th. NG Chi Wa & Co επί των οικονομικών καταστάσεων της FFG Sourcing για τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2017, και, σύμφωνα με την ECOVIS, αυτό το γεγονός δύναται να έχει αρνητική επίπτωση στην ορθότητα και αξιοπιστία των Ενοποιημένων Οικονομικών Καταστάσεων του 2017.

Εν αναμονή των πορισμάτων

Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη οι έλεγχοι από την Ernst&Young και την Alvarez & Marsal, ενώ αναμένονται αποφάσεις για την επιβολή προστίμων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Οι έλεγχοι αναμένεται να ολοκληρωθούν, εκτός απροόπτου, μέσα στον Αύγουστο. Ο ένας έλεγχος αφορά επί συγκεκριμένων στοιχείων του ισολογισμού (ταμειακά διαθέσιμα και ταμειακά ισοδύναμα, εμπορικές απαιτήσεις, εμπορικές και άλλες υποχρεώσεις και άλλα τρέχοντα στοιχεία ενεργητικού) και ο δεύτερος έλεγχος που τρέχει η Alvarez & Marsal δικανική –εγκληματολογική αξιολόγηση– forensic evaluation. Μόλις ολοκληρωθούν, η ΕΥ θα αναλάβει μια πλήρη αξιολόγηση των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων του 2017, με τη βοήθεια των ευρημάτων αυτών των αρχικών εκθέσεων.

Και η εισαγγελική έρευνα

Σε ό,τι αφορά την εισαγγελική έρευνα, η ανάθεση της υπόθεσης στον κ. Δραγάτση αποτυπώνει την πρόθεση των αρχών να υπάρξει απόδοση ευθυνών. Όπως αναφέρουν δικαστικές πηγές, δεδομένου ότι η ακρίβεια των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας αποτελεί αντικείμενο παράλληλης έρευνας από ελεγκτικές εταιρείες, η έρευνα των εισαγγελικών λειτουργών και ανακριτών θα επικεντρωθεί σε θέματα καταστρατήγησης της χρηματιστηριακής νομοθεσίας, inside information, ξεπλύματος μαύρου χρήματος, φοροδιαφυγής κ.λπ.

Είναι πολύ πιθανόν να διερευνηθεί ο καταλογισμός ευθυνών και στην πλευρά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία εμφανίζεται σύμφωνα με μερίδα της χρηματιστηριακής αγοράς και επενδυτές, να έχει επιδείξει χαρακτηριστική ολιγωρία να αναλάβει τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία των επενδυτών. Σημειώνεται πως όταν στις 4 Μαΐου τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης ανέδειξαν το θέμα του report του QCM που είχε δημοσιοποιηθεί λίγα 24ωρα νωρίτερα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εμφανίστηκε να αρκείται στις διαβεβαιώσεις της FFG περί ψευδών κατηγοριών, ζητώντας απλώς να υπάρξει διάψευση από την εισηγμένη. Χρειάστηκε να περάσει διάστημα 25 ημερών έως ότου η Αρχή αναλάβει πρωτοβουλίες που οδήγησαν στην αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής, η οποία στο διάστημα αυτό είχε χάσει το 70% της αξίας της, ενώ σημαντικά μεγάλη ήταν και η υποχώρηση της τιμής των δύο ομολόγων της FFG.

Χωρίς ασφαλιστική κάλυψη

Την ίδια ώρα πηγές της αγοράς υποστηρίζουν πως η εταιρεία ασφάλισης πιστώσεων Atradius προχώρησε στην άρση της ασφαλιστικής κάλψης για συναλλαγές με τη Folli Follie. Αυτό το οποίο το έχει ζήσει η αγορά στην περίπτωση της Μαρινόπουλος δυσκολεύει πολύ περισσότερο τα πράγματα. Και αν στην περίπτωση της Μαρινόπουλος οι περισσότεροι προμηθευτές της ήταν Έλληνες, στην περίπτωση της Folli Follie είναι πολυεθνικοί κολοσσοί οι οποίοι δουλεύουν με συγκεκριμένες εξασφαλίσεις.

Τι υποστηρίζει η εταιρεία

Η ίδια η Folli Follie με την τελευταία ανακοίνωση της υποστηρίζει πως “η εν λόγω προστασία που παρασχέθηκε από τις δικαστικές αρχές στην εταιρεία, σκοπό έχει τη διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας της εταιρείας και την αποφυγή μείωσης της αξίας της εταιρικής περιουσίας από επιθετικές συμπεριφορές, με τις οποίες η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη το τελευταίο χρονικό διάστημα, αλλά και να επιτρέψει στην εταιρεία να σχεδιάσει απρόσκοπτα και προτείνει ένα ολοκληρωμένο πλάνο αναδιοργάνωσης με στόχο να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησής της”.

Κυρίαρχο σημείο αυτού του πλάνου, όπως τονίζεται από την εταιρεία, είναι η πλήρης αναδιοργάνωση της χρηματοοικονομικής λειτουργίας της εταιρείας για την προστασία των συμφερόντων των μετόχων, πιστωτών, συνεργατών και επενδυτών της. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα δήλωνε στα τέλη του περασμένου μήνα η διοίκηση της FFG. Τότε είχε υποστηρίξει πως διαθέτει επαρκή ρευστότητα σε κάθε ευρωπαϊκή της επιχείρηση ώστε να αντιμετωπίσει τυχόν ζητήματα με πληρωμές τους προσεχείς μήνες, ενώ παράλληλα διαθέτει σειρά από επιλογές για να ενισχύσει περαιτέρω τη ρευστότητά της, εφόσον απαιτηθεί.

Σημειώνεται πως η κύρια αίτηση προστασίας από τους πιστωτές για λήψη προληπτικών μέτρων, σύμφωνα με το άρθρο 106α του Πτωχευτικού Κώδικα, θα συζητηθεί στις 12 Σεπτεμβρίου.

Την ίδια στιγμή, η οικογένεια Κουτσολιούτσου έχει προσλάβει τη Rothschild ως τον κύριο χρηματοοικονομικό της σύμβουλο. Ο ρόλος της Rothschild είναι εξαιρετικά κρίσιμος, δεδομένου ότι η FFG καλείται να αντιμετωπίσει ένα ολόκληρο πλέγμα επαφών με διάφορους stakeholders, νομικούς εκπροσώπους, funds, επενδυτές και, φυσικά, ομολογιούχους.

Ξηλώνεται το “πουλόβερ”

Την ίδια ώρα στον “αέρα” βρίσκονται οι συμβάσεις της εταιρείας με τους προμηθευτές της. Σύμφωνα με τα διεθνή εμπορικά δεδομένα η προσφυγή εταιρειών σε καθεστώς προστασίας επηρεάζει τις συμβάσεις τους με τους προμηθευτές τους. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς μια τέτοια κίνηση ανατρέπει βασικούς όρους των υπαρχουσών συμβάσεων και δίνει το δικαίωμα στους προμηθευτές να καταγγείλουν τις συμβάσεις.

Για τον λόγο αυτό όσες εξυγιάνσεις έχουν γίνει στην Ελλάδα και στις οποίες εμπλέκονταν και ξένοι προμηθευτές, οι προς εξυγίανση εταιρείες είχαν εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη των προμηθευτών τους.

Στην περίπτωση της Folli Follie δεν έχει αποσαφηνιστεί αν έχει γίνει κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, σύμφωνα με πληροφορίες του “Κ”, τουλάχιστον δύο από τους μεγαλύτερους προμηθευτές της ετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα ενώ στάση αναμονής και για τις υπόλοιπες αντιπροσωπείες της τηρούν οι ανταγωνιστές της.

Πρόκειται για τους πολυεθνικούς ομίλους καλλυντικών COTY και Shiseido. Τη διανομή και εκπροσώπηση των επωνύμων εμπορικών σημάτων της εταιρείας COTY Inc (Lancanster, Calvin Klein, Tiffany&Co, Miu Miu, Gucci, Boss, Escada κ.ά.) η Folli Follie την έλαβε το τελευταίο τρίμηνο του 2017.

Ο πολυεθνικός όμιλος COTY όμως “τρέχει” το τελευταίο διάστημα “spec” προς αναζήτηση αντικαταστάτη της Folli Follie στην Ελλάδα. Ο διεθνής όμιλος βρίσκεται σε επαφές με τουλάχιστον 5 ελληνικές εταιρείες. Στο πλαίσιο αυτό προ ημερών διενεργήθηκε στην Ελβετία μια πρώτη συνάντηση η οποία θα καθορίσει το τι μέλλει γενέσθαι. Εξελίξεις επί του συγκεκριμένου θέματος αναμένονται πιθανότατα και μέσα στον Αύγουστο, με την αλλαγή συνεργάτη της Coty στην Ελλάδα να τοποθετείται μέσα στον Σεπτέμβριο. Η συνεργασία με την Shiseido από την άλλη πλευρά χρονολογείται από τον Αύγουστο του 2015. Σήμερα τρία χρόνια μετά ο όμιλος FF Group “δουλεύει” τη συγκεκριμένη μάρκα με τα αποθέματα προϊόντων που έχει στις αποθήκες της.

Στην αγορά είναι ήδη γνωστό πως ανταγωνιστές της Folli Follie, όπως ο όμιλος Sarantis, εποφθαλμιούν ορισμένα από τα “χρυσά” συμβόλαια της FFG για την αποκλειστική διανομή στην Ελλάδα brands ομορφιάς και περιποίησης. Ο όμιλος Sarantis όμως δεν είναι ο μόνος στην κούρσα διεκδίκησης brands που σήμερα είναι στο χαρτοφυλάκιο της Folli Follie. Όλοι ή σχεδόν όλοι οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς, μεταξύ των οποίων και ο Σάμυ Φάις αλλά και γνωστά ονόματα του εγχώριου επιχειρείν που δεν έχουν ασχοληθεί στο παρελθόν με καλλυντικά, ένδυση, υπόδηση, κ.λπ. ετοιμάζονται να διεκδικήσουν τα συμβόλαια του FFG με διεθνείς οίκους.

Πηγή: capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα