28 Μαρτίου 2024 / 11:02 πμ
28 Μαρτίου 2024 / 11:02 πμ

Τα αυξημένα έσοδα οδηγούν σε νέες σημαντικές φοροελαφρύνσεις

από fimotro

Στο τραπέζι βρίσκονται μία σειρά από μέτρα που έχουν κοστολογηθεί

Τα κρατικά ταμεία γεμίζουν από τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ, τον ΦΠΑ και τις επιστρεπτέες προκαταβολές και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις φορολογούμενοι και επιχειρήσεις καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους εφάπαξ. Η εξέλιξη αυτή βοηθάει την κυβέρνηση στον σχεδιασμό της και συγκεκριμένα στη στήριξη των νοικοκυριών, συνεπεία της ενεργειακής κρίσης.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν προβλέπει μόνο μέτρα που οδηγούν σε μειωμένους λογαριασμούς ρεύματος ή επίδομα για την αγορά καυσίμων αλλά και φορολογικά μέτρα που περιορίζουν της επιβαρύνσεις. Στο τραπέζι βρίσκονται μία σειρά από μέτρα που έχουν κοστολογηθεί και ανάλογα με τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις θα προχωρήσουν και θα εξαγγελθούν από τον πρωθυπουργό.

Η αύξηση των εσόδων
Στο διάστημα Ιανουαρίου- Ιουλίου τα έσοδα από φόρους καταγράφουν αύξηση της τάξης του 19,9%. Συγκεκριμένα, τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 31,094 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 5.167 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.

Η υπερεκτέλεση αυτή οφείλεται μεταξύ άλλων στην είσπραξη των τριών πρώτων δόσεων του ΕΝΦΙΑ κατά τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο ενώ είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθούν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο αντίστοιχα. Ειδικά για τον μήνα Ιούλιο, τα έσοδα ενισχύθηκαν από τη σημαντική είσπραξη της επιστρεπτέας προκαταβολής που ανήλθε σε 897 εκατ. ευρώ περίπου για τον εν λόγω μήνα.

Όμως, και οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ στηρίζουν σημαντικά τον προϋπολογισμό. Μάλιστα σε σύγκριση με τα προϋπολογισθέντα καταγράφουν αύξηση πάνω από 1 δισ. ευρώ, εξέλιξη που αποδίδεται στην καλύτερη πορεία του τουρισμού καθώς και στις αυξημένες τιμές των προϊόντων.

Τα μέτρα που εξετάζονται
Εκτός λοιπόν της οριστικής κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης που έχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν το κούρεμα ή την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Ήδη, τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι απαλλασσόμενοι από το τέλος, από το οποίο η κυβέρνηση εισπράττει ετησίως το ποσό των 350 εκατ. ευρώ.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι όλα εξαρτώνται από τον δημοσιονομικό χώρο, ωστόσο, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός «κουρέματος» από το 2023 και μετά.

Η κατάργηση- μείωση, συστήνεται και από τις Βρυξέλλες που υποστηρίζουν την επανεξέτασή του, καθώς θα μπορούσε να βελτιώσει τη δομή της φορολογικής επιβάρυνσης των αυτοαπασχολούμενων, να ενθαρρύνει την εθελοντική φορολογική συμμόρφωση και να στηρίξει τις επενδύσεις. Το τέλος σήμερα διαμορφώνεται σε 800 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους, 1.000 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους και 650 ευρώ ετησίως για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Παράλληλα, τα αναχρονιστικά τεκμήρια αναμένεται να αποτελέσουν παρελθόν. Η κατάργησή τους αναμένεται να ενταχθεί στην προεκλογική φορολογική ατζέντα της κυβέρνησης. Για να καταργηθούν πλήρως τα τεκμήρια διαβίωσης θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ένα νέο σύστημα εντοπισμού των πραγματικών εισοδημάτων των φορολογουμένων κυρίως μέσα από την πλήρη εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου και την περαιτέρω επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Επίσης, είναι εξαιρετικά πιθανό στο τέλος του έτους να δοθεί νέα επιταγή ακρίβειας στα ευάλωτα νοικοκυριά προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η ενεργειακή κρίση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα