Στο Μέγαρο Μαξίμου αύριο το πρωί

Σύσκεψη για τη βία υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, θα πραγματοποιηθεί αύριο, Δευτέρα, το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να προχωρήσει η διερεύνηση για τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη, αλλά και να σπάσει το απόστημα της βίας στον αθλητισμό.

Θα συμμετέχουν ο Υφυπουργός Αθλητισμού και οι συναρμόδιοι Υπουργοί, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης.

Εκκολαπτήρια ποινικών οι σύνδεσμοι οπαδών

«Πληρωμένος» εκτελεστής συμβολαίου θανάτου υπογεγραμμένου από την GREEK MAFIA για αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. αντί 250.000 ευρώ, κατ’ εντολή βομβιστές και εμπρηστές, κατά παραγγελία δράστες σωματικών βλαβών, «μπράβοι»-εκβιαστές καταστηματαρχών, διακινητές ναρκωτικών ουσιών, μέλη ακροδεξιών οργανώσεων με ρατσιστικές επιθέσεις, μέλη του αναρχικού χώρου που συμμετέχουν σε επεισόδια, ληστές, διαρρήκτες, συμμορίες ανηλίκων με επιθέσεις σε σχολικά συγκροτήματα έχουν ξεπεταχθεί τα τελευταία χρόνια μέσα από συνδέσμους οπαδών όλης της Ελλάδας, αλλά κυρίως σε Αττική και Θεσσαλονίκη, με χούλιγκαν να έχουν εξελιχθεί και μεταλλαχθεί σε σοβαρούς ποινικούς κακοποιούς.

Την ίδια ώρα καταγράφονται αντιπαλότητες επικυριαρχίας ανάμεσα σε οπαδούς της ίδιας ποδοσφαιρικής ομάδας για τον έλεγχο των συνδέσμων, τον «στιγματισμό» περιοχών και τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε παράνομες δραστηριότητες, οι οποίες έχουν εξελιχθεί επικίνδυνα και αιματηρά.

Συσκέψεις

Το σχέδιο αντιμετώπισης της οπαδικής βίας μπαίνει και πάλι στο τραπέζι των συζητήσεων, σε μια ακόμη προσπάθεια συναπόφασης να μπει τέλος σε αυτή την αιματηρή και θανατηφόρα κατάσταση.

Μετά τη δολοφονία του 19χρονου Αλκη, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες εξελίσσονται συσκέψεις επαναξιολόγησης του θεσμικού και επιχειρησιακού σχεδίου αντιμετώπισης της οπαδικής βίας. Σε αυτές τις συσκέψεις συζητείται η αναγκαιότητα αλλαγών για την πιστή εφαρμογή του υπάρχοντος «καλού» νομικού πλαισίου αντιμετώπισης του φαινομένου. Για παράδειγμα, στην περίπτωση επιβολής απαγόρευσης εισόδου φιλάθλου σε αθλητική εγκατάσταση, πώς αυτή μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη. Αναγκαία είναι η συνεκπαίδευση στελεχών αστυνομικών υπηρεσιών που συμμετέχουν σε μέτρα ασφαλείας σε γήπεδα, καθώς παρατηρείται πως καλούνται αστυνομικοί να εφαρμόσουν μέτρα που δεν γνωρίζουν και απλά υπάρχουν…

Απαιτούμενη είναι η συχνότητα ελέγχων και αστυνομικών επιχειρήσεων σε συνδέσμους οπαδών ποδοσφαιρικών σωματείων, ενίσχυση του πληροφοριακού δικτύου, συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ενδεχομένως και επιπλέον αυστηροποίηση των ποινών. Σημαντική είναι η χαρτογράφηση και ανθρωπογεωγραφία των χούλιγκαν και η ενίσχυση αστυνόμευσης σε μικρούς τοπικούς αγώνες όπου φαίνεται να έχουν μετακινηθεί τα πεδία «πολέμου» και αναζήτησης υποψήφιων θυμάτων-αντιπάλων.

Επικεφαλής αξιωματικός της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Ολοι οπλοφορούν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων. Ηταν θέμα τύχης που δεν είχαν σκοτώσει».

Ναζιστές

Στη Θεσσαλονίκη έχει εμφανιστεί ένα νεοναζιστικό «τάγμα εφόδου»-χούλιγκαν που αντιπαρατίθεται με σφοδρότητα εναντίον οπαδών της Θύρας 4 του ΠΑΟΚ. Τον Οκτώβριο του 2021, χούλιγκαν του ΠΑΟΚ επιτέθηκαν σε οπαδούς του «Δικέφαλου του Βορρά» στα κεντρικά γραφεία της Θύρας 4, δηλαδή στον επίσημο σύνδεσμο του ΠΑΟΚ.

Αυτοί οι χούλιγκαν, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ανήκουν σε μία νεοναζιστική-φασιστική «φράξια» που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια σε ένα μέρος των οπαδών του «Δικέφαλου του Βορρά». Αμφισβητούν την επίσημη «γραμμή» της Θύρας 4, που σε ανακοινώσεις της καταδικάζει τον ρατσισμό, υποστηρίζει τους μετανάστες κ.λπ. Από αυτούς προέρχονται, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, τα μέλη «τάγματος εφόδου» που συμμετείχαν στην επίθεση εναντίον μελών της ΚΝΕ και μαθητών, στην κατάληψη του ΕΠΑΛ στη Σταυρούπολη, καθώς και στην επίθεση στο αντιεξουσιαστικό στέκι «Libertaria» μετά το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών το 2018.

Μέλη της ίδιας νεοναζιστικής ομάδας φέρονται να συμμετείχαν και στον ξυλοδαρμό του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη. Αποκορύφωμα αυτής της επικίνδυνης ύπαρξης χούλιγκαν και νεοναζιστικών στοιχείων ήταν στις 21 Ιανουαρίου 2021, όταν κατά τη διάρκεια προκαθορισμένης συμπλοκής οπαδών του ΠΑΟΚ και του Αρη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έπεσαν πυροβολισμοί, με τους αστυνομικούς να συλλέγουν τουλάχιστον δύο κάλυκες από το σημείο της σύγκρουσης.

Θα «μιλήσει» το κινητό του 23χρονου κατηγορουμένου

Κεντρική οργάνωση και καθοδήγηση της δολοφονικής επίθεσης με θύμα τον 19χρονο Αλκη αναζητούν οι αστυνομικοί στο κινητό τηλέφωνο του 23χρονου κατηγορουμένου. Οι αστυνομικοί κάνουν λόγο για μια σκληρή ομάδα χούλιγκαν περίπου 15-20 ατόμων, που με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά προέβαιναν σε «σαφάρι» αναζήτησης αντιπάλων προκειμένου να επιτεθούν εναντίον τους. Ο δράστης φέρεται να ήταν «κλειδοκράτορας» του συνδέσμου των φιλάθλων του ΠΑΟΚ και ήταν εκείνος που άνοιξε την είσοδό του, όταν κατέφυγαν σε αυτόν μετά τη δολοφονία. Εκεί είχε αφήσει το κινητό του τηλέφωνο, σαφές δείγμα μιας προετοιμασίας της δολοφονικής επίθεσης, όπως αναφέρουν αρμόδιοι αξιωματικοί, και μιας κίνησης που δείχνει έναν βαθμό αυτοπροστασίας, για να μην εντοπιστούν οι κινήσεις του κατά τη διάρκεια της επίθεσης και το στίγμα της παρουσίας του. Απλές ενέργειες που όμως θυμίζουν ένα ποινικό modus operandi (τρόπο λειτουργίας) για την αποφυγή τυχόν εντοπισμού και σύλληψής του στην περίπτωση που κάτι πήγαινε… στραβά, ακολουθούσαν αστυνομικές έρευνες και από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυπτε η παρουσία του σε χώρο εγκληματικής ενέργειας.

Ανάσυρση δεδομένων

Από αυτό το κινητό στα εγκληματολογικά εργαστήρια γίνονται οι διαδικασίες ανάσυρσης δεδομένων που θα αναδείξουν τις επικοινωνίες του και επαφές του πριν και μετά τη δολοφονία του Αλκη. Με ποιους επικοινώνησε και αντάλλαξε μηνύματα πριν τη δολοφονική επίθεση και αν σε αυτά αναδεικνύεται εγκληματική οργάνωση που βάσει σχεδίου κινήθηκε δολοφονικά εναντίον των θυμάτων. Και όλα αυτά την ώρα που σε ξύλινο στειλιάρι που βρέθηκε στον τόπο της δολοφονικής επίθεσης τα στελέχη των εργαστηρίων DNA της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών φέρεται να έχουν ανιχνεύσει γενετικό υλικό ή αποτυπώματα του 23χρονου κατηγορουμένου και γενετικό υλικό-αίμα του άτυχου Αλκη, στοιχείο που «δένει» τις κατηγορίες σε βάρος του.

Στο εργαστήριο DNA της Αστυνομίας εξετάζονται ακόμη οι κηλίδες αίματος που βρέθηκαν σε κάθισμα οχήματος των δραστών, οι οποίες εξετάζεται αν είναι του άτυχου Αλκη, που έσταζαν από το μαχαίρι του δολοφόνου. Παράλληλα, το φερόμενο όργανο της δολοφονίας έχει μεταφερθεί στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και δεν αποκλείεται να αναδείξει πάνω του αποτυπώματα του κατηγορουμένου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα