Σύσκεψη Μητσοτάκη με τους 13 νέους περιφερειάρχες

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φιλοδοξεί να φτιάξει ένα δεύτερο υπουργικό συμβούλιο με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας, τους οποίους συναντά σήμερα στα γραφεία της ΝΔ.

Από τις αρχές Απριλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δώσει το στίγμα του: ήθελε να δημιουργήσει ένα δεύτερο «υπουργικό συμβούλιο» που θα συνεδριάζει αρκετά συχνά, αυτή τη φορά, όμως, όχι με υπουργούς, αλλά με τους αιρετούς περιφερειάρχες των 13 περιφερειών της χώρας.

Οι εκλογές της προηγούμενης Κυριακής διευκόλυναν τον σχεδιασμό του κ. Μητσοτάκη να έχει περιφερειάρχες, με τους οποίους θα εκπέμπει στον ίδιο τόνο. Άλλωστε, ο ίδιος υπογράμμισε και στην πρόσφατη συνάντησή του με τον δήμαρχο Δραπετσώνας-Κερατσινίου Χρήστο Βρεττάκο, ο οποίος έχει εκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, την ανάγκη άμεσης συνεννόησης της κυβέρνησης με τους περιφερειάρχες, κάτι που θα καθίσταται πιο εύκολο, εφόσον όλοι προέρχονται από την ίδια πλευρά.

Ο χάρτης, λοιπόν, την προηγούμενη Κυριακή βάφτηκε «γαλάζιος». Σε 11 περιφέρειες κέρδισαν οι περιφερειάρχες που στηρίζονταν από τη ΝΔ, με εμβληματικότερη όλων την Αττική, με την ευρεία νίκη του Γιώργου Πατούλη επί της Ρένας Δούρου. Ακόμα και στο Βόρειο Αιγαίου, όπου κέρδισε ο γαλάζιος «αντάρτης» Κώστας Μουντζούρης εκτιμάται ότι δεν θα υπάρχει ζήτημα συνεννόησης, μιας και είναι μέλος της ΝΔ, ενώ, παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση στο περιφερειακό συμβούλιο είναι η παράταξη της Χριστιάννας Καλογήρου που στηριζόταν από τη ΝΔ. Μόνο ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος βγήκε από την πρώτη Κυριακή, στηριζόταν από το ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρείται, όμως, πολύπειρος και καλός αυτοδιοικητικός, με τον οποίο δεν θα υπάρξει πρόβλημα συνεννόησης την επόμενη μέρα.

Ο κ. Μητσοτάκης επενδύει ιδιαίτερα στο ρόλο της αυτοδιοίκησης την επόμενη μέρα και αυτό γιατί εκτιμά ότι οι περιφέρειες, παρ’ ότι δεν είναι ακόμα απόλυτα σαφές στους πολίτες ποιες αρμοδιότητες έχουν, λειτουργούν ως αναπτυξιακός μοχλός κατά τόπους, μιας και διαχειρίζονται σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια που είναι ζωτικά, τόσο για έργα υποδομής, όσο και για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να καταφύγουν σε τραπεζικό δανεισμό. Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Μητσοτάκης θα ήθελε να έχει ένα «τριψήφιο» (σ.σ. η απευθείας τηλεφωνική γραμμή πρωθυπουργού-υπουργού) σε κάθε μία από τις 13 περιφέρειες της χώρας, προκειμένου να μπορεί να συνεννοείται άμεσα για ζητήματα αιχμής την επόμενη μέρα και να μην «σκαλώνουν» σημαντικά projects στις μυλόπετρες της γραφειοκρατίας και της σύγχυσης αρμοδιοτήτων μεταξύ διαφόρων κρατικών οργανισμών.

Σημειωτέον, οι θητείες των νέων περιφερειακών αρχών θα είναι απόλυτα εναρμονισμένες με τη θητεία της επόμενης κυβέρνησης. Και αυτό γιατί οι περιφερειακές εκλογές από τις εθνικές εκλογές θα απέχουν μόλις ενάμιση μήνα, οπότε, εφόσον η επόμενη κυβέρνηση εξαντλήσει την τετραετία που της αναλογεί, τότε θα συμβαδίσει με τους νέους αιρετούς περιφερειάρχες ως το τέλος. Εφόσον, λοιπόν, ο επόμενος πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η σημερινή συνάντηση θα ισοδυναμεί με το άνοιγμα του σταθερού και αδιαμεσολάβητου διαύλου επικοινωνίας τους με τους επικεφαλής των περιφερειακών αρχών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα