Σύσκεψη για Τράπεζα Πειραιώς-CoCos στο Μαξίμου

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Η εκτίναξη του ποσοστού του ΤΧΣ στο 61,3% θα οδηγήσει σε αλλαγές στο Δ.Σ.

Τα επόμενα βήματα για την Τράπεζα Πειραιώς, μετά την απόρριψη των προτάσεων Paulson και τη διαφαινόμενη καθοδήγηση από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), για μη καταβολή του φετινού τοκομεριδίου των 165 εκατ. ευρώ, συζητήθηκαν χθες σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, ο CEO της τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού επί οικονομικών θεμάτων, Αλ. Πατέλης.

Όπως έγραψε το Euro2day.gr, φαντάζει δύσκολο το supervisory board του SSM να επιτρέψει στην Πειραιώς την καταβολή τοκομεριδίου 165 εκατ. ευρώ, τοις μετρητοίς. Από το ξέσπασμα της πανδημίας, ως σήμερα, ο επόπτης έχει αποτρέψει σειρά ευρωπαϊκών τραπεζών από την καταβολή μερισμάτων και κουπονιών.

Στην περίπτωση της Πειραιώς τα πράγματα είναι επίσης δύσκολα. Με δεδομένες τις ζημιές από τις τιτλοποιήσεις Phoenix και Vega, η τράπεζα θα «κάψει» κεφάλαιο για να καταβάλει τα 165 εκατ. ευρώ.
Σε αυτή την περίπτωση, τα CoCos μετατρέπονται, εντός Δεκεμβρίου, σε 394,4 εκατ. νέες μετοχές Πειραιώς και το ποσοστό του ΤΧΣ εκτινάσσεται στο 61,3% από 26,4%. Αυτό σημαίνει ότι η τράπεζα κρατικοποιείται και το Ταμείο θα πρέπει να ελέγξει το Δ.Σ διορίζοντας τουλάχιστον 5 μέλη.

Δεν διέρρευσε αν στη σύσκεψη συζητήθηκε το θέμα της επόμενης ημέρας. Της προετοιμασίας, δηλαδή, από τη διοίκηση της Πειραιώς σε συνεργασία με ΤΧΣ και ΤτΕ ενός σχεδίου, που θα οδηγήσει στην επανιδιωτικοποίηση της Πειραιώς, διασφαλίζοντας οριστικά και την κεφαλαιακή της θωράκιση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα