ΣΥΡΙΖΑ: Νέες καταγγελίες για κατευθυνόμενες ψηφοφορίες

από fimotro

Προτού καν καθαρογραφτούν τα αποτελέσματα από την ψηφοφορία για την Κεντρική Επιτροπή, στην Κουμουνδούρου ξεκίνησαν οι γκρίνιες! Τόσο για το γεγονός ότι –όπως ορισμένοι καταγγέλλουν– υπήρξε σαφής γραμμή από την ηγεσία για την εκλογή συγκεκριμένων υποψηφίων, όσο και για τη… μια και μοναδική υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος.

Συγκεκριμένα, καρφιά προς τον Αλ. Τσίπρα εξαπέλυσε ο βουλευτής του κόμματος, Ν. Αθανασίου, ο οποίος υπογράμμισε ότι η ύπαρξη ενός υποψηφίου δεν συνιστά… δημοκρατία. «Το σωστό είναι να υπάρχει διαφορετική άποψη σε βαθμό που ο πρόεδρός μας, ο Αλέξης, έπρεπε ακόμα και με κλήρωση να υποχρεώσει 4 -5 άτομα να βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο για τον πρόεδρο. Κανένας δεν ήθελε, κανένας δεν μπορούσε, κανένας, κανένας, κανένας. Ομως, επαναλαμβάνω, ακόμα και με κλήρωση, να πει δεν είναι δυνατόν να γίνεται προεδρική εκλογή με έναν υποψήφιο, με κλήρωση 3, 5 από τα μέλη, ας μην είναι από τους βουλευτές υποχρεωτικά, να υπάρχει αυτό το πράγμα», επισήμανε χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνοντας ότι ορισμένα στελέχη εκφράζουν δυσαρέσκεια για όλα όσα συμβαίνουν στην Κουμουνδούρου, παρά το δήθεν πανηγυρικό κλίμα που οι «προεδρικοί» προσπαθούν να χτίσουν.

Το δεύτερο «χτύπημα» ήρθε από τη Μαρία Ρεπούση, η οποία κατήγγειλε ότι δόθηκε «γραμμή» από τα ανώτατα κλιμάκια του κόμματος, προκειμένου στις πρώτες θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής να εκλεγούν οι «εκλεκτοί» του Αλ. Τσίπρα. «Ευχαριστώ πολύ τα μέλη που με ψήφισαν για την Κ.Ε. του παρά την κατευθυνόμενη ψηφοφορία. Θα προσπαθήσω να μην τους απογοητεύσω», σημείωσε ανάβοντας φωτιές στο εσωτερικό.

Τη σκυτάλη πήρε η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτα Καββαδία, η οποία σκωπτικά (αν και εξελέγη στη νέα Κεντρική Επιτροπή) δήλωσε: «Αντί ευχαριστιών, θα το ξαναπώ: όταν όλα αυτά τελειώσουν, σημασία θα έχει πώς φερθήκαμε ο ένας στον άλλον… » Η δυσαρέσκεια αρκετών στελεχών δημιουργεί συνθήκες εσωστρέφειας, οι οποίες θα γίνονται ακόμα εντονότερες όσο πλησιάζουμε προς την κάλπη και είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να τις διαχειριστούν οι ακραιφνείς «προεδρικοί», οι οποίοι, είναι αλήθεια, δεν διαθέτουν την πολιτική εμπειρία που έχουν οι παλιοί ΣΥΡΙΖΑίοι.

Στα κάγκελα και ο Καρανίκας

Σπόντες για τη λειτουργία των εσωκομματικών μηχανισμών άφησε και ο Νίκος Καρανίκας, ο οποίος δεν έκρυψε την πικρία του για το γεγονός ότι δεν θα έχει ρόλο: «Προφανώς οι τάσεις κάνουν ακόμα κουμάντο και, από την άλλη, ίσως έχουν δίκιο και να μην έχω λόγω να είμαι στην ΚΕ. Το παλιό κόμμα μίλησε όπως ξέρει και με τον τρόπο που έχει μάθει να λειτουργεί. Αυτό ξέρει… οι τάσεις ξέρουν. Ενα ενδιαφέρον θα έχει το επόμενο συνέδριο όπου τα 110.000 νέα μέλη, αν δεν τα διαγράψει η οργανωτική επιτροπή, θα φέρουν σε δύσκολη θέση τις τάσεις και τις φράξιες. Κάτι ήξερε ο πρόεδρος που το επιδίωξε τουλάχιστον για το μέλλον και για την ΚΕ». Αξίζει να αναλογιστούμε ότι ο Νίκος Καρανίκας δεν ήταν απλά σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού, αλλά και ορκισμένος πολιτικός του σωματοφύλακας.

Θα σφαχτούν μόνοι τους

Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντί να βγει κερδισμένο από την εκλογή νέου αρχηγού και των οργάνων του, βγαίνει κατακερματισμένο. Από την μια, οι τάσεις έχασαν την όποια δύναμη είχαν, και συνεπώς εμφανίζονται πλήρως δυσαρεστημένες· από την άλλη, ακόμα και στελέχη που τάσσονται με την εσωκομματική πλειοψηφία καταγγέλλουν ότι οι διαδικασίες ποδηγετήθηκαν από την ηγετική ομάδα. Τα όσα δε συνέβησαν στο συνέδριο που προηγήθηκε δημιουργούν ένα πραγματικά εκρηκτικό σκηνικό για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μεν δεδομένο ότι ο Αλ. Τσίπρας ελέγχει πλήρως το κόμμα, όμως οι γκρίνιες σίγουρα λειτουργούν ως τροχοπέδη στις επιδιώξεις των ηγετικών κλιμακίων.

Πηγή: tomanifesto.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα