ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογολογία… το αντίδοτο στον εμφύλιο

από fimotro

Με νέες προβλέψεις περί πρόωρων εκλογών τον Μάιο και σενάρια για κυβερνήσεις με τεχνοκράτη πρωθυπουργό προσπαθεί ο Αλέξης Τσίπρας να αλλάξει την ατζέντα και την εικόνα διχασμού που επικρατεί στο κόμμα του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε έξω στις προβλέψεις του ότι ο πρωθυπουργός θα έκανε εκλογές πέρυσι τον Ιούνιο ή πέρυσι το φθινόπωρο μετά τις πυρκαγιές, αλλά δεν… πτοείται.

Το νέο σενάριο της Κουμουνδούρου μιλά για πρόωρες εκλογές τον Μάιο, με το σκεπτικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσπαθήσει να προλάβει τις επιπτώσεις και τις αντιδράσεις για την ακρίβεια, που είναι αλήθεια ότι πλήττει τους πάντες και, κυρίως, τα μεσαία στρώματα, τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί με επικοινωνιακές κινήσεις να «κρύψει» το βαθύ πολιτικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ και τον βαθύ διχασμό του κόμματός του, που αναδεικνύεται σε κάθε ζήτημα. Από το μέλλον της «Αυγής» και τη διαχείριση της πανδημίας μέχρι την αντιπολιτευτική στρατηγική, την πολιτική συνεργασιών και την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να είναι ανταγωνιστικός. Σε όλα τα θέματα δύο γραμμές, με τον ίδιο να προσπαθεί, άβουλος και άτολμος ων, να κάνει τον διαιτητή, να κερδίσει λίγο χρόνο.

Παλινωδίες με την «Αυγή»

Την περασμένη Τετάρτη, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε, έπειτα από παρέμβαση Τσίπρα, να διατηρηθεί εν ζωή το ημερήσιο φύλλο της «Αυγής».

Λίγες ώρες πριν, πάλι με παρέμβαση Τσίπρα, το ολιγομελές Πολιτικό Κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσιζε το κλείσιμο του ημερήσιου φύλλου της «Αυγής», επιλογή που παρουσιαζόταν ως μονόδρομος, αλλά και απολύσεις και μειώσεις μισθών για να μπορέσουν να επιβιώσουν το κυριακάτικο φύλλο, το site και το ραδιόφωνο Στο Κόκκινο, ως επιλογή εξυγίανσης κ.λπ.

Η εικόνα του εργοδότη ΣΥΡΙΖΑ να αποφασίζει στην εφημερίδα που εκδίδει σχέδιο εθελουσίας, μειώσεις μισθών και απολύσεις και την ίδια στιγμή να λέει ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% + πιθανόν 6% είναι «κοροϊδία», είναι μία εικόνα πλήρους αναξιοπιστίας που εκθέτει ευθέως τον κ. Τσίπρα και δεσπόζει. Και τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει απολύσεις και θα μειώσει μισθούς, κάποιοι θυμήθηκαν τη φράση Αχτσιόγλου «εμείς δεν περιμένουμε την ανάπτυξη για να αυξηθούν οι μισθοί. Με την αύξηση των μισθών έρχεται και η ανάπτυξη».

Πέραν της προφανούς διαχειριστικής ανικανότητας που εκθέτει άμεσα τον Αλέξη Τσίπρα ως ακατάλληλο εργοδότη και κακό επιχειρηματία, η υπόθεση της «Αυγής» φέρνει στο προσκήνιο ένα δυσώδες παρασκήνιο από το παρελθόν που η Κουμουνδούρου προσπαθεί να κρύψει.

Δημιουργεί ερωτήματα για όσους γνωρίζουν ότι η «Αυγή» χρεοκόπησε, παρά την κομματική χρηματοδότηση. Και θυμίζει ότι ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με χαιρέκακα σχόλια της «Αυγής» και κορυφαίων στελεχών, όπως ο κ. Πολάκης κ.ά., με αδιαφανείς διαδικασίες και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι έκλεισε κανάλια και εφημερίδες.

Ο από μηχανής θεός

Για να τονωθεί το προφίλ του Αλέξη Τσίπρα, η Κουμουνδούρου έδωσε «παρασκήνιο», με σκοπό ο ηγέτης να φανεί «σωτήρας». Παρασκήνιο που έλεγε ότι μόλις λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον γενικό διευθυντή Μέσων του ΣΥΡΙΖΑ, Λευτέρη Αρβανίτη, και του έδωσε εντολή να εκπονήσει εναλλακτικό σχέδιο για την εξυγίανση της «Αυγής», που όμως θα περιλαμβάνει και τη διατήρηση του καθημερινού φύλλου! Και πως στη συνεδρίαση ενώ όλοι περίμεναν την όχι ομόφωνη έγκριση της πρότασης του Πολιτικού Κέντρου για κλείσιμο του ημερήσιου φύλλου της «Αυγής», με παρέμβαση Τσίπρα η «Αυγή» «σώθηκε».

Οι διαρροές της Κουμουνδούρου δεν περιελάμβαναν το ότι η στροφή Τσίπρα έγινε αναγκαστικά και αφού είχε ληφθεί η απόφαση να κλείσει το ημερήσιο φύλλο της «Αυγής». Λόγω των αντιδράσεων των στελεχών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης αλλά και των εργαζομένων και, κυρίως, λόγω του πολιτικού κόστους που θα χρέωνε ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η κοινή γνώμη, στον Αλέξη Τσίπρα, λίγο πριν από το συνέδριο, που πάει τελικά για τέλος Μαρτίου, και εν όψει διπλής εκλογικής αναμέτρησης.

Καταγγελίες

Η στροφή Τσίπρα ήρθε, βεβαίως, και για έναν πρόσθετο λόγο. Επειδή οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωσή τους «έδειξαν» συγκεκριμένα πρόσωπα και έκαναν καταγγελίες περί υψηλών μισθών και μπόνους, αφήνοντας αιχμές και για οικονομικές ατασθαλίες της διοίκησης που πρόσκειται στον κ. Τσίπρα.

Εγιναν και άλλα πράγματα στο Πολιτικό Συμβούλιο που δεν τα λέει η Κουμουνδούρου.

Η «ομπρέλα» και σύσσωμη η εσωκομματική αντιπολίτευση εμφανίστηκαν χωρίς κορόνες και φωνές en block κατά του κλεισίματος του ημερήσιου φύλλου της «Αυγής». Ο κ. Φίλης, μάλιστα, φέρεται να ζήτησε και τη συγκρότηση «επιτροπής σωτηρίας» της «Αυγής», η οποία εκνεύρισε τον κ. Τσίπρα, αλλά και τη νυν διοίκηση, τον κ. Αρβανίτη και τον κ. Δρόσο, οι οποίοι θίχθηκαν και δήλωσαν ότι θα παραιτηθούν αν περνούσε η πρόταση Φίλη.

Διαρροές

Τελικώς, ο κ. Φίλης, που ήταν και πρώην διευθυντής της «Αυγής» σε πολύ καλύτερους καιρούς για την εφημερίδα, έκανε πίσω. Αυτό δεν εμπόδισε την Κουμουνδούρου στις διαρροές που ακολούθησαν να τον κατηγορούν για σκόπιμη πυροδότηση του κλίματος. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, μάλιστα, φέρεται να κατηγόρησε την «ομπρέλα» ότι επιχειρεί να αξιοποιήσει το ζήτημα της «Αυγής» για «ίδιον πολιτικό όφελος».

Μάλλον εθελοτυφλεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν νομίζουν ότι στον ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν την «Αυγή» για να διχαστούν και να «πλακωθούν».

Μεσοβδόμαδα, ένα παρασκήνιο από τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε viral στο Διαδίκτυο. Μία ανάρτηση της Δώρας Αυγέρη (υπερεκτιμημένη και ευνοημένη από τον κ. Τσίπρα ως κολλητή του Νίκου Παππά, λένε οι εσωκομματικοί της αντίπαλοι) προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρώην βουλευτή και θεωρητικού των 53 + Χριστόφορου Παπαδόπουλου.

«Ο προοδευτικός κόσμος να ξαναγνωρίσει την Αριστερά χωρίς κομματικούς μπράβους και ιδεολογικό face control», είπε η κ. Αυγέρη στην «ΕφΣυν», για να της απαντήσει ο κ. Παπαδόπουλος: «Τι μας λέει η Δώρα Αυγέρη στην “ΕφΣυν”; Οτι είναι “αριστερόμετρο” και “κομματικοί μπράβοι” όσοι και όσες απορρίπτουν τους “ολίγον” ρατσιστές, “ολίγον” εθνικιστές, ομοφοβικούς, σκοταδιστές, που δέρνουν τη γυναίκα τους, καμιά φορά τη σκοτώνουν, επειδή είναι λεβέντες! Το ζήτημα δεν είναι μόνο τι λέει και τι δεν λέει, αλλά και από πού αντλεί την αυτοπεποίθησή της να λέει ό,τι της κατέβει, με γλώσσα εφάμιλλη της “εκσυγχρονιστικής” Δεξιάς. Σίγουρα οι πεποιθήσεις της δεν ταιριάζουν με το κόμμα που “υπηρετεί” στο Κοινοβούλιο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα