16 Απριλίου 2024 / 12:16 μμ
16 Απριλίου 2024 / 12:16 μμ

ΣΥΡΙΖΑ: Εκεχειρία τώρα, μετά την ήττα στις εκλογές θα γίνει το τελικό ξεκαθάρισμα

από fimotro

Σε συμφωνία για εκεχειρία με ημερομηνία λήξης τις εκλογές κατέληξαν χθες «προεδρικοί» και «Ομπρέλα», αφήνοντας για την επόμενη ημέρα της εκλογικής αναμέτρησης το ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Η εσωκομματική αντιπολίτευση καταλόγισε στην ηγεσία και προσωπικά στον κ. Τσίπρα αναξιοπιστία, λάθος γραμμή στα μεγάλα θέματα και λάθη στη στρατηγική συνεργασιών, αλλά δεν ύψωσε τους τόνους διότι γνώριζε ότι «πιστόλια» του Τσίπρα ήταν έτοιμα να πάρουν το λόγο και να τους κατηγορήσουν για υπονομευτές.
Η ηγεσία, από την πλευρά της, πέρασε τις ψηφοφορίες που ήθελε, πήρε διαβεβαιώσεις για εσωκομματική ηρεμία στο δρόμο προς τις εκλογές, γνωρίζει όμως ότι το λογαριασμό της επόμενης ημέρας των εκλογών δεν θα τον αποφύγει.

«Το δύσκολο δεν θα είναι να κερδίσουμε τις εκλογές, αλλά να διαχειριστούμε το χάος που θα αφήσουν οι “άριστοι” που διαχειρίστηκαν για τρία χρόνια τις τύχες της κοινωνίας και της οικονομίας», είπε, μεταξύ άλλων, χθες ο Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας τις εργασίες της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Την Παρασκευή, όταν άνοιξε τις εργασίες, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει πρώτος στις εκλογές της απλής αναλογικής, δηλαδή την πρώτη Κυριακή.

Ενώ άκουσε έντονη κριτική, προτίμησε να μη σηκώσει το γάντι στην εσωκομματική αντιπολίτευση, υψώνοντας ταυτόχρονα τους τόνους κατά της κυβέρνησης. «Τι κατάφεραν στην οικονομία αυτοί που αυτοπαρουσιάζονται ως άριστοι και με υψηλή διαχειριστική ικανότητα και που κατηγορούν εμάς, όταν ανακοινώσαμε τις προγραμματικές θέσεις μας, ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα μας φέρει Μνημόνια; Αυτοί που οδήγησαν σε χρεοκοπία και Μνημόνια τη χώρα κατηγορούν εμάς, που καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα Μνημόνια, να ρυθμίσουμε το χρέος και να αφήσουμε 37 δισ. στα δημόσια ταμεία», επανέλαβε, προσποιούμενος πως οι πολίτες δεν γνωρίζουν το αχρείαστο 3ο Μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ που χρέωσε την Ελλάδα και τον καθέναν από εμάς 100 δισ. ευρώ.
Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, γνωστοποιήθηκε -σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση- ότι έγιναν δεκτές οι προτάσεις της πλειοψηφίας, ενώ αποσύρθηκαν οι προτάσεις της «Ομπρέλας» για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στην Ανατολική Μεσόγειο και απόσυρση του υπό συγκρότηση 130μελούς δικτύου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με το σκεπτικό ότι θα αντικαταστήσει το ρόλο των καταστατικών οργάνων του κόμματος (Ο.Μ., Ν.Ε., Οργανωτικό Γραφείο κ.λπ.).

Νωρίτερα, ωστόσο, η «Ομπρέλα» έκανε αισθητή την παρουσία της τόσο ώστε όλοι -τόσο εντός όσο και εκτός κόμματος- να αντιληφθούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βαίνει προς τις εθνικές εκλογές διχασμένος.

Ο Πάνος Σκουρλέτης υπογράμμισε πως οι όποιες συμμαχίες (και) στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να γίνουν στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων με προοδευτικό πρόσημο.

Ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, όπως κι άλλα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ζήτησε να μην επεκταθούν τα χωρικά ύδατα προκειμένου να μη ρίχνουμε ως χώρα λάδι στη φωτιά.

Ο Δημήτρης Βίτσας, εξάλλου, έθεσε ζήτημα για το σχεδιασμό της αυτοδιοικητικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αντιδρώντας στη λογική των δημοσκοπήσεων για την επιλογή των υποψηφίων, αλλά και για το ποια θα είναι τα 130 στελέχη που θα επιλέξουν -ο καθένας για τρεις δήμους- τους υποψήφιους δημάρχους.

Ο Ανδρέας Ξανθός εστίασε στην ανάγκη ανάκτησης της αξιοπιστίας, με θεσμικές τομές κι ευρύτερες προοδευτικές συνεργασίες.

«Γιατί δεν έχει γίνει ακόμα αποτίμηση για το τι συνέβη στις αυτοδιοικητικές εκλογές του ’19;», ρώτησε ο Πέτρος Φιλίππου, αλλά απάντησε δεν πήρε.

«Κανένας εφησυχασμός, καμία αναμονή, καμία εσωστρέφεια» ήταν το μήνυμα της γραμματέως Ράνιας Σβίγκου, κάτι ανάμεσα σε προειδοποίηση και… ευχή.

Μηνύματα όμως υπήρξαν και από την πλευρά των προεδρικών προς την εσωκομματική αντιπολίτευση. Ο Χρίστος Σπίρτζης ζήτησε να βάλουν στην άκρη κομματικές και προσωπικές ιδιοτέλειες, ενώ ο Γιάννης Μπαλάφας σημείωσε: «Δεν έχουμε οργανωτικά στελέχη, έχουν απορροφηθεί στα κοινοβουλευτικά καθήκοντα. Βατερλώ στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές γιατί επιλέξαμε το σεχταρισμό και την κομματική καταγραφή. Η αυτοδιοίκηση, όμως, δεν λειτουργεί έτσι».

«Ή διάλογος ή ένταση και σύρραξη. Να μην επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα πάνω στην ένταση. Να μη φοβόμαστε να συζητηθούν κι άλλα θέματα στη Χάγη. Δεν έχουμε σε όλα δίκιο, αλλά δεν έχουμε λόγο να φοβόμαστε την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου», είπε ο Σπύρος Δανέλης, ενώ ο Χάρης Τσιόκας υποστήριξε πως είναι ευθύνη και υποχρέωση των δυνάμεων του προοδευτικού, αριστερού, ριζοσπαστικού, σοσιαλιστικού, οικολογικού και δημοκρατικού τόξου να διαμορφώσουν την ατζέντα του πολιτικού διαλόγου κι όχι μόνο να αποδομούν τις πολιτικές της κυβέρνησης.

Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να καταστήσει εμφανές πως στηρίζει τους υποψήφιους δημάρχους που θα πάρουν τους δήμους, κίνηση που θα δώσει στίγμα νίκης και για τις βουλευτικές εκλογές. «Να χτίσουμε πάνω στο πολύ καλό μας σύνθημα για δικαιοσύνη παντού. Δεν χρειάζεται να κάνουμε διαγωνισμό σε αντιτουρκισμό. Τα 879 ευρώ για τον κατώτατο μισθό που διαρρέει η κυβέρνηση πως θα δώσει δεν τα αντέχει η οικονομία», είπε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα