Σύψας: Χάσαμε ηλικιωμένους λόγω ενός πάρτι

από fimotro

Το κακό σενάριο για το δεύτερο κύμα κορονοϊού

Για την ανεύθυνη συμπεριφόρα που επιδεικνύουν ορισμένοι απέναντι στα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, και απειλούν την υγεία του συνόλου μίλησε σήμερα ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.

Αναφερόμενος στα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε δύο γηροκομεία της Θεσσαλονίκης και οδήγησαν στον θάνατο τουλάχιστον 6 ηλικιωμένους, ο καθηγητής επισήμανε ότι «οι ανεύθυνες συμπεριφορές πληρώνονται από αθώους».

«Όταν εμείς διασπείρουμε ανέμελα τον ιό θα την πληρώσουν οι αθώοι οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι. Χάσαμε έξι ή επτά ηλικιωμένους που δεν έφταιγαν λόγω ενός πάρτι που δεν τηρήθηκε κανένα απολύτως μέτρο προστασίας. Οι ανεύθυνες συμπεριφορές πληρώνονται από αθώους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ.

Όπως εξήγησε ο κ. Σύψας «στα γηροκομεία υπάρχει ζήτημα παρότι υπάρχει απαγόρευση επισκεπτών εδώ και ένα μήνα σχεδόν… Αυτό σημαίνει ότι κι όλες οι κλειστές δομές δεν είναι αποστειρωμένες και δεν είναι σε μια γυάλα».

Όσον αφορά τα μέτρα που έχουν επιβληθεί, ο κ. Σύψας σημείωσε ότι τα αποτελέσματα αναμένεται να είναι ορατά στο τέλος του Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα υπάρχει μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο με αυξητικές τάσεις όσον άφορα κρούσματα, διασωληνώσεις, νοσηλείες, και ο δείκτης R είναι πάνω από το 1 και παραμένει. «Τα μέτρα που πήραμε αρχές Αυγούστου ελπίζουμε να αποδώσουν στο τέλος του μήνα. Θα εισηγηθούμε νέα μέτρα αν χρειαστεί, όμως το βασικό μέτρο είναι να πλένουμε τα χέρια μας να κρατάμε αποστάσεις ασφαλείας, να φοράμε μάσκες και να αποφεύγουμε τους συγχρωτισμούς».

Το κακό σενάριο

Ο καθηγητής μίλησε και για το δεύτερο κύμα του κορονοϊού, το οποίο υπάρχει περίπτωση να είναι ακόμα χειρότερο.

«Υπάρχει το κακό σενάριο ότι θα έρθει δεύτερο κύμα που θα είναι πολύ χειρότερο από το πρώτο, όπως έγινε με την ισπανική γρίπη. Η ισπανική γρίπη σκότωσε στο δεύτερο κύμα, ελπίζω να μην έχουμε δεύτερο κύμα ή να είναι διαχειρίσιμο. Δεν ξέρουμε. Η επιδημιολογική εικόνα αυτής της πανδημίας είναι εντελώς άγνωστη, ήδη μας έδειξε τη δύναμη της χτύπησε όχι μόνο στην Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη μέσα στο καλοκαίρι», δήλωσε ο ίδιος.

Τέλος, σχολίασε τη χρήση μασκών στα νηπιαγωγεία:

«Επειδή τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, είναι ζωτική λειτουργιά για το κράτος, όπως η υγεία και η άμυνα, χρησιμοποιούμε όσα μέσα έχουμε, και ένα από αυτά είναι η μάσκα. Ο ΠΟΥ είπε με σαφήνεια ότι παιδιά ηλικίας άνω των 3 ετών μπορούν να φοράνε με ασφάλεια τη μάσκα. Τα παιδιά προσαρμόζονται, εξαρτάται και από τους δασκάλους και τους συγγενείς τους.

Aν τα πράγματα ξεφύγουν ενδεχομένως να πιεστεί το σύστημα υγείας. Θέλω να πιστεύω ότι μπορούμε να διαχειριστούμε με ασφάλεια τον επόμενο χειμώνα», σημείωσε ο Νίκος Σύψας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα