Τη διεύρυνση της ΕΕ θέλει η Καγκελάριος, αρνείται ο Γάλλος Πρόεδρος.

Εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις σχετικά με τον χρόνο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέφρασαν η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν, όπως παραδέχτηκε η πρώτη κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Πόζναν, στην Πολωνία.

«Η άποψη του Γάλλου Πρόεδρου ότι η ΕΕ δεν μπορεί να δεχτεί νέα μέλη μέχρι να γίνει η μεταρρύθμιση στους μηχανισμούς της Ένωσης, δεν χρειάζεται να καθυστερήσουν την ένταξη βαλκανικών χωρών στο μπλοκ» είπε η Καγκελάριος στο περιθώριο της Συνόδου.

«Ενστερνίζομαι την άποψη του προέδρου Μακρόν πως οι μηχανισμοί της ΕΕ πρέπει να βελτιωθούν», είπε, «όμως το δεν αντιλαμβάνομαι ως εγκατάλειψη των ενταξιακών επαφών», πρόσθεσε.

Η Σύνοδος φέρνει στο ίδιο τραπέζι υπουργούς από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με την Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία, την Σερβία, το Μαυροβούνιο, την Βοσνία – Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο, στο πλαίσιο των προσπαθειών για εμβάθυνση των δεσμών της Ευρώπης με την περιοχή.

Οι συναντήσεις στο Πόζναν γίνονται στη σκιά της δήλωσης του Εμανουέλ Μακρόν πως δεν πρόκειται να υπάρξει νέα διεύρυνση της ΕΕ προτού υλοποιηθούν «βαθιές μεταρρυθμίσεις». Ο κ. Μακρόν έχει αναφέρει επανειλημμένα πως θα πρέπει πρώτα να δρομολογηθούν θεσμικές αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΕ και μετά να ενταχθούν άλλες χώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπάρχει βεβαιότητα πως το φθινόπωρο η ΕΕ θα δώσει το «πράσινο φως» ειδικά εάν δεν αποσυνδεθεί η απόφαση για την Αλβανία από την Β. Μακεδονία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα