Σύνοδος Κορυφής: Αυτά αποφάσισαν οι ηγέτες των 27 κρατών για μεταναστευτικό και άμυνα

από fimotro

Να επιταχυνθούν οι εργασίες, προκειμένου να ενισχυθεί αποφασιστικά η αμυντική ετοιμότητα της Ευρώπης μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια αποφάσισαν οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπροσθέτως, έγινε λόγος και για την ενίσχυση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, σε συνδυασμό και με την επιτάχυνση των ρυθμών επιστροφής που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα από τους παράνομους μετανάστες, οι οποίοι δεν δικαιούνται άσυλο και βρίσκονται σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Τα παραπάνω είναι μέσα στο κείμενο συμπερασμάτων που υιοθέτησαν οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ στη χθεσινή (20/3) Σύνοδο Κορυφής.

Παράλληλα, άξιο αναφορά είναι πως οκτώ στους δέκα παράνομους μετανάστες αυτή την περίοδο βρίσκονται στην Ευρώπη δεν επιστρέφουν στις χώρες και παραμένουν σε ευρωπαϊκά εδάφη.

Μητσοτάκης: Δικαίωση η συμπερίληψη στη Λευκή Βίβλο μίας πάγιας ελληνικής θέσης

«Ελπίζω η ρήτρα διαφυγής να ενεργοποιηθεί το συντομότερο και να αφορά το έτος 2025. Είναι μια δικαίωση η συμπερίληψη στη Λευκή Βίβλο» είπε κατά τις δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

«Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορά μια τετραετή περίοδο και νομίζω ότι αυτό είναι λογικό, καθώς χρειαζόμαστε χρόνο και προβλεψιμότητα προκειμένου να αυξήσουμε τις αμυντικές μας δαπάνες», προσέθεσε.

«Σε κάθε περίπτωση, αισθάνομαι ότι είναι μια δικαίωση αυτή η συμπερίληψη στη Λευκή Βίβλο, μιας πάγιας θέσης της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία έρχεται τώρα και δικαιώνεται και αναμένουμε το τελικό και οριστικό κείμενο για να γνωρίζουμε το βαθμό της δημοσιονομικής ευελιξίας τον οποίον θα έχουμε σχετικά με τις αμυντικές μας δαπάνες για τα επόμενα χρόνια», είπε ακόμα ο Πρωθυπουργός.

«Θέλω επίσης να θυμίσω ότι στις αρχές Απριλίου θα βρεθώ στη Βουλή, όπου θα παρουσιάσω τους βασικούς άξονες του νέου δεκαετούς σχεδίου για τους εξοπλισμούς της πατρίδας μας. Σε μια συζήτηση που ελπίζω να μπορέσει να έχει άλλα χαρακτηριστικά από τις συζητήσεις των τελευταίων μηνών. Διότι μπορούμε να διαφωνούμε σε πολλά, αλλά θέλω να πιστεύω ότι τουλάχιστον στα ζητήματα των αμυντικών δαπανών μπορούμε να βρούμε ένα στοιχειώδες κοινό πλαίσιο συνεννόησης, καθώς η αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας είναι προϋπόθεση ελευθερίας και ευημερίας», υπογράμμισε.

Όσον αφορά τη σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις, λέγοντας πως «η Τουρκία είναι χώρα υπό ένταξη στην ΕΕ». Μάλιστα, διευκρίνισε σε σχετική ερώτηση πως «δεν υπάρχει ακόμα προγραμματισμένη ημερομηνία για επίσκεψή μου στην Άγκυρα».

Για τον Χρήστο Τριαντόπουλο, είπε: «Θα ζητούσε να μπορέσουμε να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Από το 2006 μίλησα για την αναθεώρηση του άρθρου 86 για να μην έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά για τις ευθύνες πολιτικών. Ο κύριος Τριαντόπουλος με μια γενναία πράξη κάνει αυτό που όλοι ζητούσαμε: Να δικαστεί από φυσικό δικαστή. Απορώ πώς η Αντιπολίτευση και ειδικά το ΠΑΣΟΚ να λένε σήμερα το ανάποδο από αυτό που έλεγαν πριν μία εβδομάδα». «Θα ηγηθώ της προσπάθειας να αλλάξουμε το άρθρο 86 όπως έχω δεσμευτεί» πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved – Μητρώο online media: 12508