Συνεδριάζει η Επιτροπή για self test και Πάσχα

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Αναμένονται σημαντικές αποφάσεις για τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Κυριακή του Πάσχα

Με επικίνδυνα «σκαμπανεβάσματα» της πανδημίας οδεύει η χώρα μας προς το Πάσχα, καθώς, ενώ διαφαίνεται μια σταθεροποιητική τάση, η ανάλυση του ιικού φορτίου στα λύματα προβληματίζει έντονα για αναζωπύρωση.

Την εβδομάδα 12-18 Απριλίου σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη παρουσιάζονται οριακές μεταβολές του ιού στα λύματα με ορισμένες περιοχές να παρουσιάζουν αύξηση, ανάμεσά τους η Αττική, όπου το ιικό φορτίο αυξήθηκε κατά 171% σε μία εβδομάδα. Σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας ώστε να συζητήσει όλα τα μέτρα προστασίας τις ημέρες του Πάσχα, με την πιθανότητα μετάβασης στις ιδιαίτερες πατρίδες να απομακρύνεται, ενώ και επιπλέον ανοίγματα δραστηριοτήτων προγραμματίζονται για μετά το Πάσχα.

Οι υγειονομικοί κανόνες για τον εορτασμό του Πάσχα θα μονοπωλήσουν σήμερα τη συνεδρίαση της Επιτροπής, μια συνεδρίαση που γίνεται νωρίτερα σε σχέση με ό,τι είθισται -να συνεδριάζει η ολομέλεια της Επιτροπής κάθε Παρασκευή-, προκειμένου να γίνουν εγκαίρως οι εισηγήσεις προς την κυβέρνηση και στη συνέχεια οι ανακοινώσεις.

Επιδημιολογικός χάρτης

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, χθες προηγήθηκε συνεδρίαση των επιδημιολόγων μελών της Επιτροπής ώστε να διαμορφώσουν τον επιδημιολογικό «χάρτη» που αποτελεί και τη βάση της συζήτησης στις συνεδριάσεις ολόκληρης της Επιτροπής. Οι ειδικοί κατ’ αρχάς θα κληθούν να επικυρώσουν τις ειλημμένες σε πολιτικό επίπεδο αποφάσεις, όπως φαίνεται από την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, για τη λειτουργία των Ιερών Ναών τη Μεγάλη Εβδομάδα. Ταυτόχρονα, όμως, θα συζητηθεί και όλο το πλαίσιο γύρω από τις ημέρες του Πάσχα, δηλαδή μετακινήσεις εκτός περιφερειών -θέμα που έχει «κλειδώσει» ότι δεν θα επιτραπούν λόγω της επιδημιολογικής εικόνας-, η ανταλλαγή επισκέψεων ανήμερα του Πάσχα και το βράδυ μετά την Ανάσταση, καθώς και η κινητικότητα εντός των «τειχών» των πόλεων.

Οι επιστήμονες εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι από την πορεία του τρίτου επιδημικού κύματος και θεωρούν ότι έντονη χαλάρωση τις ημέρες του Πάσχα μπορεί να επιφέρει αύξηση των μεταδόσεων και ακόμη μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας. Ετσι, στο θέμα των συναντήσεων, συναθροίσεων και γευμάτων κατά τις εορταστικές ημέρες, οι ειδικοί της Επιτροπής αναμένεται να προτείνουν ένα «μοντέλο» Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, δηλαδή διατήρηση όλες τις ημέρες μιας κοινωνικής «φούσκας» που θα αποτελείται από μέλη συγκεκριμένου αριθμού οικογενειών, τον οποίο θα αποφασίσουν.

Επιπλέον, οι επιδημιολόγοι και οι λοιμωξιολόγοι υποστηρίζουν τη χρήση αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self tests) από τους πολίτες πριν συναναστραφούν άλλους αυτές τις ημέρες, κάτι που είναι αρκετά πιθανό να προτείνουν στην κυβέρνηση. Αλλωστε, στα συνεχόμενα self tests από ιερείς, ιεροψάλτες και προσωπικό των ναών «ποντάρουν» για την ομαλή και χωρίς εστίες διασποράς λειτουργία των Εκκλησιών.

 360% στον Αγ. Νικόλαο

Δυστυχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώριο εφησυχασμού και ανοιγμάτων. Η χθεσινή ανακοίνωση του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ «τραβά» ξανά προς τα πίσω όποια συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράστηκε τις προηγούμενες ημέρες.

Ειδικότερα, σημαντικά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε τρεις από τις 11 περιοχές

που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας του ΕΟΔΥ, και συγκεκριμένα στο Ρέθυμνο (+120%), στην Περιφέρεια Αττικής (+171%) και στον Αγιο Νικόλαο (+360%), με το ιικό φορτίο των λυμάτων στην Περιφέρεια Αττικής και στο Ρέθυμνο να επανέρχεται σε πρότερα υψηλά επίπεδα. Οπως παρατηρείται από τον ΕΟΔΥ, παρά τις ελαφρά πτωτικές τάσεις που παρατηρήθηκαν το αμέσως προηγούμενο διάστημα για την Περιφέρεια Αττικής, το ιικό φορτίο στα λύματα του Λεκανοπεδίου αυξήθηκε σημαντικά και παρουσιάζεται «ιδιαίτερα υψηλό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα