Συνεχίζει να προκαλεί η Τουρκία για την Αγία Σοφία

από fimotro

“Η Ελλάδα να απαλλαχθεί από τα ιστορικά κόμπλεξ”

Συνεχίζει την προκλητικότητα η Άγκυρα. Μετά την ανάγνωση στίχων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, ανήμερα της επετείου της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης αλλά και των αντιδράσεων που ακολούθησαν, τώρα η Τουρκία καλεί την Ελλάδα να «απαλλαχθεί από τα ιστορικά της κόμπλεξ».

Συγκεκριμένα,  όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Έθνους και του OPEN TV  στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας απαντά στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας που καταδίκαζε την φιέστα στην Αγία Σοφία, σημειώνοντας τα εξής:

«Μετά από κάθε ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία, η Ελλάδα συνεχίζει να προβαίνει σε μάταιες και χωρίς αποτέλεσμα ανακοινώσεις. Σε μια εποχή κατά την οποία το κάλεσμα για προσευχή ακούγεται από τους μιναρέδες της Ευρώπης και έχει γίνει κατανοητή η σημασία του αλληλοσεβασμού, η ενόχληση που αισθάνθηκε η Ελλάδα εξ αιτίας της ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία είναι ενδεικτική της ψυχολογίας στην οποία βρίσκεται αυτή η χώρα.

Οι προσπάθειες ορισμένων κύκλων να φιμώσουν το εζάν (σ.σ. το κάλεσμα για μουσουλμανική προσευχή), που διαβάζεται για αιώνες, στη δυτική Θράκη με την πρόφαση της πανδημίας του Covid-19 είναι ακόμη νωπές στη μνήμη μας. Η Τουρκία δεν αλλοιώνει ούτε τη φύση της Αγίας Σοφίας ως παγκόσμιο μνημείο ούτε ενεργεί κατά παράβαση της Σύμβασης της UNESCO του 1972 για την Προστασία της Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Αυτά τα μνημεία έχουν διατηρηθεί ως τις σημερινές γενεές λόγω της φροντίδας και της σχολαστικής προσοχής που έχει επιδείξει η Τουρκία προς τις ιστορικές περιοχές της Κωνσταντινούπολης, καθώς αποτελούν μέρος της κληρονομιάς της. Η Αγία Σοφία θα παραμείνει μια σημαντική αξία για την Τουρκία και την ανθρωπότητα και θα συνεχίσει να την προστατεύει. Καλούμε την Ελλάδα να απαλλαγεί από τα ιστορικά της συμπλέγματα».

Ο Ερντογάν κατευόδωσε τον «Πορθητή» στη Μαύρη Θάλασσα

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ευχήθηκε «καλό κατευόδιο» στο γεωτρύπανο «Πορθητή», το οποίο απέπλευσε για γεωτρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα. Το πρώτο γεωτρύπανο της Τουρκίας, ο «Πορθητής» απέπλευσε προς τη Μαύρη Θάλασσα κατά την 567η επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης. Ο Ταγίπ Ερντογάν αποχαιρέτησε τον «Πορθητή» από πλοίο της ακτοφυλακής στην Κωνσταντινούπολη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα