Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Επίτροπο Διαχείρισης Κρίσεων

από fimotro

Συνάντηση με τον Επίτροπο της ΕΕ, αρμόδιο για τη Διαχείριση Κρίσεων, Janez Lenarčič είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά τη συζήτηση στη Βουλή, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Απόστολος Τζιτζικώστας, ο επικεφαλής της Ειδικής Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση της βόρειας Εύβοιας Σταύρος Μπένος, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Κατά την έναρξη της συνάντησης ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Lenarčič είχαν τον ακόλουθο διάλογο:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Χαίρομαι που σας βλέπω και σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας. Μόλις επέστρεψα από τη Βουλή. Είχαμε μια συζήτηση προσπαθώντας να κάνουμε μία κατά το δυνατόν πιο αντικειμενική αξιολόγηση για τη φυσική καταστροφή που μας έπληξε αυτό το καλοκαίρι.

Θα ήθελα καταρχάς να ευχαριστήσω την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον μηχανισμό rescEU, όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που συνέβαλαν, αλλά και όλες τις χώρες που συνέβαλαν διμερώς. Είκοσι-τρία κράτη ήταν παρόντα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια αυτής της πρωτοφανούς κρίσης. Πρόκειται για μία αληθινή έκφραση αλληλεγγύης.

Αλλά αποτελεί και απόδειξη ότι το να μοιραζόμαστε δυνατότητες και μέσα -δεν αναφέρομαι μόνο σε αεροπλάνα αλλά και σε πυροσβέστες, σε οχήματα κλπ.- αποφέρει αποτελέσματα σε τέτοιες περιόδους κρίσης.

Πιστεύω ότι αντλήσαμε πολλές ενδιαφέρουσες ιδέες για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε αυτό το επίπεδο συντονισμού. Αλλά βεβαίως τώρα αρχίζει το δύσκολο έργο της ανοικοδόμησης. Μαζί μας βρίσκεται ο κ. Μπένος, ένας ιδιαίτερα έμπειρος πολιτικός, ο οποίος ηγήθηκε της προσπάθειας ανοικοδόμησης της Καλαμάτας μετά τον σεισμό του 1986.

Η ελπίδα μας και το όραμά μας είναι να ανασυγκροτήσουμε τη βόρεια Εύβοια, η οποία επλήγη ιδιαίτερα, ώστε να γίνει καλύτερη από ό,τι ήταν πριν.

Σας ευχαριστώ και πάλι για την επίσκεψή σας. Χαίρομαι που σας βλέπω.

Janez Lenarčič: Σας ευχαριστώ, κ. Πρωθυπουργέ. Σας ευχαριστούμε για την υποδοχή. Καταλαβαίνω ότι είχατε μια ακόμα πολύ απαιτητική ημέρα. Για το λόγο αυτό εκτιμώ ακόμα περισσότερο την ευκαιρία που μου δίνετε.

Πράγματι, με την επίσκεψή μου αυτή, πρόθεσή μου είναι να εκφράσω την προσωπική μου αλληλεγγύη, αλλά και την αλληλεγγύη εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ενώπιον των δύσκολων προκλήσεων που αντιμετώπισε η Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι, μας ζητήθηκε να κινητοποιήσουμε βοήθεια. Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε.

Μας ενθάρρυνε η ανταπόκριση των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έντεκα εξ αυτών, έντεκα κράτη-μέλη παρείχαν αεροπλάνα, ελικόπτερα, περισσότερους από 1.000 πυροσβέστες, περισσότερα από 200 πυροσβεστικά οχήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα