Συνάντηση με τον Ισπανό ομόλογό του είχε στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός

από fimotro

Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον ομόλογό του της Ισπανίας Πέπε Σάντσεθ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για τήρηση της διεθνούς νομιμότητας, αλλά και την ανάγκη να τερματιστούν οι προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Αναφέρθηκε δε και στη Λιβύη, ζητώντας να αποσυρθούν μισθοφόροι και ξένα στρατεύματα.

«Η οικονομική ευημερία προϋποθέτει και ασφάλεια. Συζητήσαμε για τη συμπεριφορά της Τουρκίας στη Μεσόγειο. Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για τη Λιβύη, για την απεμπλοκή της από ξένους στρατούς. Και η Ισπανία ενδιαφέρεται για τη νομιμότητα στη θάλασσα. Και ως σύμμαχος στο ΝΑΤΟ απορρίπτει προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελληνική θέση είναι σαφής: Κάθε ένταση σταματά όταν σταματούν και οι συμπεριφορές που την προκαλούν. Και μόνη λύση είναι η συζήτηση. Πρόκειται για ευρωπαϊκά και όχι διμερή θέματα. Και είναι στο χέρι των γειτόνων μας να συμβαδίσουν με τη νομιμότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σάντσεθ είπε ευχαριστώ στη χώρα μας για τη στήριξη που παρείχε στην Ισπανία κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού. Επίσης τόνισε αναφορικά με τον κορωνοϊό πως «χάρη στον εμβολιασμό μπορούμε να αρχίσουμε να αισθανόμαστε πιο αισιόδοξοι απέναντι στην πανδημία. Για άλλη μια φορά θα εκφράσω την αλληλεγγύη μου προς την ελληνική κυβέρνηση. Προσπαθούμε να κάνουμε καλύτερα τα πράγματα. Συγχαίρω την κυβέρνηση για όλη την εργασία που έκανε στο σχέδιο εμβολιασμού. Και στην Ισπανία τα δεδομένα του εμβολιασμού μας κάνουν αισιόδοξους. Το ¼ του ισπανικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί. Είμαστε σε απόσταση 100 ημερών ώστε να έχουμε το 70% του ισπανικού λαού εμβολιασμένο, δηλαδή πριν τελειώσει το καλοκαίρι».

Ο κ. Σάντσεθ τόνισε πως οι διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα είναι εξαιρετικά, σημείωσε πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης ειδικά στον εμπορικό τομέα και είπε πως υπάρχουν πολλές ισπανικές εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας, στους τομείς του εμπορίου, των αερομεταφορών, κλπ. Ως προς το μεταναστευτικό σημείωσε πως «η Ελλάδα και η Ισπανία πλήττονται».

«Έχουμε πολλά κοινά πράγματα, τα βλέπω καθημερινά, το βλέπω κατά τη διάρκεια των διασκέψεων κορυφής», είπε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας και εκτίμησε πως στο αμέσως προσεχές διάστημα θα δημιουργηθούν ακόμη πιο στενές σχέσεις. «Εγώ προσωπικά αισθάνομαι εδώ σαν το σπίτι μου», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα