25 Απριλίου 2024
25 Απριλίου 2024

Συναγερμός στην κυβέρνηση για το Μεταναστευτικό

από fimotro

Καμπανάκι για την κυβέρνηση η αγανάκτηση και τα μεγάλα συλλαλητήρια στα νησιά

Τεράστιες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το μεταναστευτικό σε Λέσβο, Σάμο και Χίο

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται στην κυβέρνηση για την έντονη ανησυχία που υπάρχει στα νησιά του Αιγαίου σχετικά με το Μεταναστευτικό. Μάλιστα, μετά τα χθεσινά ογκώδη συλλαλητήρια το καμπανάκι στην κυβέρνηση ακούστηκε ακόμα πιο δυνατά.

Απόλυτα δικαιολογημένη χαρακτηρίζει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, την αγανάκτηση των νησιωτών, ενώ σήμερα έχει προγραμματιστεί να μεταβεί στην Αθήνα αντιπροσωπεία αιρετών η οποία θα επιδιώξει συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς, αλλά και το πρωθυπουργικό γραφείο.

«Είναι δικαιολογημένη η αγανάκτηση των πολιτών για τη συνεχιζόμενη μεταναστευτική κρίση. Σήμερα οι νησιώτες σηκώνουν δυσανάλογο βάρος και είναι απαραίτητη η αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Βασικός μας στόχος είναι η μείωση των ροών, κι αυτό θα επιτευχθεί μέσα από την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, την αύξηση των επιστροφών και τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Επιταχύνουμε τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία και τη μεταφορά στην ενδοχώρα όσων λαμβάνουν άσυλο ή ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. Χρειάζεται ενότητα, υψηλή αίσθηση ευθύνης και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για να αντιμετωπίσουμε ορθολογικά το μεταναστευτικό πρόβλημα. Αύριο (σ.σ.: σήμερα) αναμένω να συναντηθώ με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Μουτζούρη και τους δημάρχους των νησιών. Για να καταλήξουμε σε βέλτιστες λύσεις, πάντοτε με γνώμονα την ευημερία των συντοπιτών μας», δήλωσε ο υπουργός.

Σύμφωνα με ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, η απάντηση της κυβέρνησης στα αιτήματα των νησιωτών είναι η ανάσχεση κυρίως των ροών. «Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει καμία μόνιμη παραμονή οποιουδήποτε στα νησιά μας. Ηδη είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα επισκέψεων στα ακριτικά νησιά. Στο πλαίσιο αυτό, μετά τις επισκέψεις και τις συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε Σάμο και Λέσβο, θα ακολουθήσουν επισκέψεις σε Κω, Λέρο και Χίο», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές. Και προσθέτουν: «Να συμφωνήσουμε με τους νησιώτες μας τους στόχους. Στόχος δικός μας:

1. Η μείωση των ροών, μέσω φύλαξης των συνόρων και του νέου πλαισίου ασύλου και επιστροφών.

2. Η μη μόνιμη παραμονή προσφύγων και μεταναστών στα νησιά.

3. Η επιστροφή στην Τουρκία και στις χώρες προέλευσης όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία.

4. Η αποσυμφόρηση των νησιών με όσους έχουν λάβει διεθνή προστασία καθώς και τα ευάλωτα πρόσωπα.

5. Το κλείσιμο των σημερινών ανοικτών δομών.

6. Η επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.

7. Η αντιμετώπιση των όποιων δυσλειτουργιών των ΜΚΟ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, παρά τις αντιδράσεις των νησιωτών, «η δημιουργία των νέων δομών θα συμβάλει αποφασιστικά και στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών και των συνθηκών εργασίας των υπηρεσιών. Οι δήμοι του Βορείου Αιγαίου αποδέχονται τη δημιουργία δομών, διαφωνούν στο μέγεθος. Προσπαθούμε όπου είναι εφικτό να μειωθεί το μέγεθος, αλλά πρέπει να είναι επαρκές σε μέγεθος ώστε αφενός να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τις ροές και αφετέρου να εξασφαλίσει το άμεσο και οριστικό κλείσιμο των σημερινών δομών.

Οι δήμοι του Βορείου Αιγαίου ζητούν απλώς καταγραφή και μεταφορά στην ηπειρωτική Ελλάδα. Αυτό εφαρμόστηκε το 2015, με καταστροφικές συνέπειες για τα νησιά. Επίσης, η μεταφορά στην ενδοχώρα πριν από την απόφαση ασύλου οδηγεί σε αύξηση ροών, διότι δυσχεραίνει την επιστροφή όσων, τελικά, δεν θα λάβουν θετική απόφαση ασύλου. Οι Υπηρεσίες Ασύλου & Προσφυγών θα επιταχύνουν με αποφασιστικότητα την εξέταση εκκρεμών αιτημάτων ασύλου (87 χιλιάδες) και προσφυγών β’ βαθμού (38 χιλιάδες). Η σημερινή κατάσταση ασκεί σοβαρότατες πιέσεις στις δομές φιλοξενίας και αυξάνει τις δαπάνες διαχείρισης του μεταναστευτικού. Η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου με τον συνολικό χρόνο εξέτασης αιτήσεων ασύλου να μην υπερβαίνει τους έξι μήνες, ειδικά στα νησιά για τις αφίξεις από 1/1/2020 τις 28 ημέρες».

Το ψήφισμα των νησιωτών, το οποίο θα κατατεθεί σήμερα, ζητάει τα νησιά «να σταματήσουν να είναι αποθήκες ψυχών ξεριζωμένων» και διεκδικεί: άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και μεταφορά των προσφύγων/μεταναστών σε χώρους με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, να μην κατασκευαστεί καμία νέα δομή, να ελεγχθούν όλες οι ΜΚΟ, να υπάρξει αποτελεσματική φύλαξη των θαλασσίων συνόρων και να υπάρξουν μέτρα.

Στιγμή παραφωνίας ήταν μέρος της ομιλίας του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στη Μυτιλήνη ανέφερε ότι υπάρχει σχέδιο του ΟΗΕ και του Ιδρύματος Σόρος για τη μεταφορά 250 εκατομμυρίων νέων κατοίκων στην Ευρώπη και σχέδιο εποικισμού των νησιών. «Υπάρχει σχέδιο υποκατάστασης πληθυσμού», είπε ο κ. Μουτζούρης αναφερόμενος και στον επιχειρηματία Σόρος και στο ρόλο του, καθώς και «στην αιχμαλωσία της Ελλάδας από τη συμφωνία Δουβλίνο 2».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα