Συναγερμός στην Φινλανδία: Η Ρωσία «κόβει» και το φυσικό αέριο μέσα στο Σαββατοκύριακο

από Philippos

Η Ρωσία ενδέχεται να διακόψει τον ανεφοδιασμό της Φινλανδίας με φυσικό αέριο από αυτήν την εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα η κρατική φινλανδική εταιρεία Gasum, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης της Μόσχας με τις δυτικές χώρες με αφορμή τη ρωσική απαίτηση να πληρώνουν το αέριο σε ρούβλια.
Στην ανακοίνωσή της η Gasum ανέφερε ότι δεν έχει καμία πληροφορία για το θέμα αυτό από τη ρωσική Gazprom Export αλλά προετοιμάζεται για το σενάριο με βάση το οποίο η Μόσχα θα διακόψει την παροχή αργά το βράδυ της Παρασκευής ή το Σάββατο.

Η Gazprom δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα να σχολιάσει το θέμα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου στη Φινλανδία κυμάνθηκαν γύρω στα 3,2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 16 Μαρτίου.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ζητήσει από τις χώρες που χαρακτηρίζει «μη φιλικές» να πληρώνουν το φυσικό αέριο σε ρούβλια. Ο ανεφοδιασμός της Βουλγαρίας και της Πολωνίας σταμάτησε τον Απρίλιο, όταν οι δύο χώρες αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια. Η Gasum ανέφερε νωρίτερα ότι δεν θα δεχτεί την απαίτηση της Gazprom Export να πληρώσει σε ρούβλια και επομένως είναι αυξημένος ο κίνδυνος να διακοπεί ο ανεφοδιασμός.

Η Φινλανδία εισάγει το περισσότερο φυσικό αέριο που χρησιμοποιεί από τη γειτονική Ρωσία. Ωστόσο το αέριο αντιστοιχεί μόλις στο 5% της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας της χώρας.

Η Gasum ανακοίνωσε ότι έχει ως στόχο να προμηθεύει τους Φινλανδούς πελάτες της κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μέσω του αγωγού φυσικού αερίου BalticConnector που συνδέει τα δίκτυα φυσικού αερίου της Φινλανδίας και της Βαλτικής μέσω του Φινλανδικού Κόλπου. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι οι περιορισμοί στην ικανότητα μετάδοσης του αγωγού θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρόκληση.

Μακροπρόθεσμα, η Φινλανδία σχεδιάζει να μισθώσει από κοινού έναν πλωτό τερματικό σταθμό με την Εσθονία για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Η Φινλανδία εισάγει το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία, αλλά το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει μόνο περίπου το 5% της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας στη χώρα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα