Συναγερμός για τους θανάτους – 58 στις πρώτες 11 ημέρες του Οκτωβρίου

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Το θλιβερό χθεσινό ρεκόρ των 13 θανάτων εξαιτίας του κορωνοϊού σε μόλις μία ημέρα, έχει σημάνει σήμα κινδύνου από τη στιγμή που ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών και όσων εισέρχονται στις ΜΕΘ πλησιάζει την “κόκκινη γραμμή”.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος σε ρεπορτάζ της Μαρίας-Νίκης Γεωργαντά, από την 1η Οκτωβρίου έως και χθες έχουν καταγραφεί 58 θάνατοι, οι 40 από τους οποίους σε διάστημα μίας εβδομάδας, από την περασμένη Κυριακή, 4/10, έως και χθες.

Ο αριθμός των θανάτων το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου ήταν 47. Σήμερα, και ενώ δεν έχουν παρέλθει οι πρώτες 15 ημέρες του Οκτωβρίου, ήδη τα θύματα έχουν ξεπεράσει το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου μήνα. Ο Σεπτέμβριος, ωστόσο, άρχισε να αυξάνει το ποσοστό της θνητότητας κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο. Συνολικά, τον περασμένο μήνα δηλώθηκαν 125 θάνατοι λόγω κορωνοϊού, ενώ τον Αύγουστο ήταν σχεδόν οι μισοί, συνολικά 60.

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι η επίπτωση των πολλαπλών νέων μολύνσεων τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο που ανέβασαν κατά πολύ την επιδημιολογική καμπύλη έχει αρχίσει να φαίνεται σε βαριές νοσηλείες και θανάτους. Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε, κατά την τελευταία ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, ότι ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν τη μάχη για τη ζωή τους δείχνει τάσεις σταθεροποίησης, με μέσο όρο τους πέντε με έξι θανάτους ημερησίως. Μάλιστα, την Παρασκευή καταγράφηκε μόλις ένας θάνατος, ωστόσο ακολούθησε ένα Σαββατοκύριακο που ανέβασε κατά 18 θύματα τον τραγικό απολογισμό. Μένει να φανεί εάν το χθεσινό “ρεκόρ” ήταν τυχαίο γεγονός ή η θνητότητα ακολουθεί αυξητική τάση.

Το σίγουρο είναι ότι η πίεση στο σύστημα Υγείας είναι σημαντική. Το Σάββατο ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών έφτασε τους 100, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. Ποσοστό μεγαλύτερο του 70% του συνόλου των διασωληνωμένων ασθενών νοσηλεύονται στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης στην ενημέρωση της Παρασκευής, υπάρχει μεν πίεση στο ΕΣΥ αλλά όχι ραγδαία αύξηση στη ζήτηση για κλίνες Εντατικής. Οι ειδικοί, όμως, όπως και η κυβέρνηση επιδιώκουν μείωση της επιδημίας και διατήρησή της σε χαμηλό και σταθερό επίπεδο έτσι ώστε κατά τους χειμερινούς μήνες τα νοσοκομεία να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τόσο τους ασθενείς με Covid-19 όσο και όσους νοσήσουν με γρίπη και χρειαστούν νοσηλεία ή άλλες ιώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η νέα προσπάθεια που ξεκινά από σήμερα με περιοριστικά μέτρα τα οποία έχουν τροποποιηθεί σε πολλές περιπτώσεις (εστίαση, μέσα μεταφοράς) για να αποδώσουν τα μέγιστα και να περιοριστεί η μεταδοτικότητα.

Διεθνώς, πάντως, η μεγαλύτερη εμπειρία στην ιατρική αντιμετώπιση του κορωνοϊού σε σχέση με το πρώτο κύμα, καθώς και οι θεραπευτικές προσεγγίσεις έχουν βοηθήσει σε μείωση της θνητότητας. Οπως αναφέρει σε χθεσινή του ανάρτηση ο καθηγητής του LSE και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους Διεθνείς Οργανισμούς για θέματα της πανδημίας, Ηλίας Μόσιαλος, διάφορες μελέτες που εστίασαν στη θνητότητα από τον κορωνοϊό στις ΜΕΘ, έδειξαν πως υπήρξε μεγάλη πρόοδος στην ενδονοσοκομειακή διαχείριση συγκριτικά με το πρώτο διάστημα και ήδη από το Μάιο η συλλογική θνητότητα είχε πέσει σχεδόν κατά 10% σε σχέση με το Μάρτιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα