28 Μαρτίου 2024 / 7:21 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 7:21 μμ

Συναγερμός για τις νέες μεταλλάξεις

από fimotro

Συναγερμός έχει σημάνει για τις νέες μεταλλάξεις του Sars-Cov-2, με τους επιστήμονες να ανησυχούν ότι υπάρχει κίνδυνος να καταστήσουν τον ιό ισχυρό απέναντι στον εμβολιασμό αλλά και τη φυσική ανοσία.

Οι ελληνικές υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή για την παρακολούθηση των τριών νέων μεταλλαγμένων στελεχών (Β.1.1.7, Β.1.1.318 και Β.1.617), με επικρατέστερη την ινδική μετάλλαξη που εξαπλώνονται με ταχείς ρυθμούς ειδικά στις νησιωτικές και λοιπές τουριστικές περιοχές της χώρας.

Το στέλεχος «Δέλτα» της ινδικής μετάλλαξης τις τελευταίες δύο εβδομάδες καταγράφει σημαντική αύξηση σύμφωνα με τις έρευνες του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών που ασχολείται με τη Γονιδιωματική Επιτήρηση του SARS-CoV-2 στη χώρα μας.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να επικρατήσει, όπως έχει συμβεί και σε άλλες χώρες που προηγούνται σε σχέση με την Ελλάδα στους εμβολιασμούς.

Στο 40% περίπου των εξεταζόμενων δειγμάτων ανευρίσκεται το στέλεχος «Δέλτα» της ινδικής μετάλλαξης

Είναι αξιοσημείωτο, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ότι η ινδική μετάλλαξη μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ανευρίσκεται στο 40% περίπου των δειγμάτων προς ανάλυση με την τάση να καταγράφεται διαρκώς αυξητική.

Σε αντίστοιχο ποσοστό εντοπίζεται και η βρετανική μετάλλαξη «Άλφα», ενώ το νιγηριανό στέλεχος το Β.1.1.318 εξακολουθεί να υφίσταται στο 20% περίπου των εξεταζόμενων δειγμάτων. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι οι νέες μεταλλάξεις φέρουν παραλλαγές στο γονιδίωμά τους που συνδέονται με ελάχιστα μειωμένη αντίδραση στα αντισώματα.

«Σε όλα τα πιθανά σενάρια βλέπουμε ότι λόγω της υψηλότερης μεταδοτικότητας του το στέλεχος Β.1.617 επικρατεί έναντι των άλλων στελεχών. Η χρονική στιγμή όμως στην οποία θα επικρατήσει, εξαρτάται από την τροφοδότηση που θα έχει από τις τουριστικές ροές και πιο συγκεκριμένα τον αριθμό των φορέων του στελέχους Β.1.617 που θα εισέρχονται στη χώρα μας σε καθημερινή βάση και από το ρυθμό εμβολιασμού», αναφέρει ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης που εκτιμά επικράτηση του στελέχους «Δέλτα» στη χώρα μας το επόμενο διάστημα. Ήδη, όπως λέει, υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα, όπως το Ηράκλειο της Κρήτης, όπου η μετάλλαξη «Δέλτα» σαρώνει και ανευρίσκεται στην πλειοψηφία των δειγμάτων.

Δεν αποκλείεται επικράτηση του «Δέλτα» στα τέλη Ιουλίου

Ο ίδιος και η ομάδα του μέσω του μοντέλου CORE παρακολουθεί την ταυτόχρονη πορεία δυναμικά στο χρόνο των τριών πιο επιθετικών στελεχών.

«Με βάση τα διάφορα σενάρια και λαμβάνοντας υπόψη ότι περίπου 50 φορείς του στελέχους Β.1.617 θα εισέρχονται καθημερινά κατά μέσο όρο στην Ελλάδα, το στέλεχος «Δέλτα» αναμένεται να επικρατήσει στο πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου. Εάν αντίστοιχα οι ροές είναι χαμηλότερες αυτό θα συμβεί στα τέλη Αυγούστου, ενώ στο πιο αισιόδοξο σενάριο, θα σημειωθεί στις 10 Σεπτεμβρίου. Εάν βεβαίως ο αριθμός των προσυμπτωματικών/ασυμπτωματικών τουριστών φορέων του Β.1.617 που εισέρχονται στη χώρα μας είναι υψηλότερος τότε η επικράτηση του θα συμβεί νωρίτερα στο τέλος Ιουλίου», τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης.

Υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στο 4ο κύμα

Ως εκ τούτου καθοριστική για την περαιτέρω εξέλιξη της πανδημίας, θα είναι η έκταση του εμβολιασμού στον πληθυσμό. Ο Καθηγητής του ΑΠΘ εξηγεί ότι «εάν το ποσοστό του εμβολιασμένου πληθυσμού παραμείνει σε χαμηλά ποσοστά, λίγο πάνω από το 50%, τότε το 4ο κύμα, παρόλο που θα πλήξει κυρίως τους ανεμβολίαστους, θα είναι ακόμα πιο υψηλό σε αριθμό κρουσμάτων από το 3ο κύμα, ακόμα και με τη λήψη μέτρων. Ωστόσο, επειδή θα αφορά τους ανεμβολίαστους, θα είναι πιο μικρό σε χρονική διάρκεια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα