Συμφωνία των “27” για ενίσχυση εμβολίων

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν κατά την σημερινή σύνοδο κορυφής να ενισχύσουν της παραγωγή εμβολίων κατά της Covid-19 στην Ευρώπη και να βελτιώσουν τους ρυθμούς των εμβολιασμών σε όλες τις χώρες μέλη, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την βελτίωση της παραγωγής εμβολίων στην Ευρώπη και για την βελτίωση της ικανότητάς μας να προμηθεύουμε (εμβόλια) στις χώρες μέλη…Αυτή είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας και είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στον στόχο αυτόν μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στη σημερινή σύνοδο, οι 27 ηγέτες προσπάθησαν να επιλύσουν τις διαμάχες που έχουν προκύψει σχετικά με την προμήθεια των εμβολίων στις χώρες της ΕΕ, αφήνοντας αιχμές σχετικά με την έλλειψή τους.

Ωστόσο, μέχρι το απόγευμα, οι 27 ηγέτες της ΕΕ εξακολουθούσαν να είναι κλειδωμένοι σε μια διαμάχη για το πώς θα μπορούσε να διατεθεί μια επερχόμενη παρτίδα 10 εκατομμυρίων δόσεων για να περιορίσει το κενό εμβολίων μεταξύ των μελών.

Ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός ως προς την διανομή των εμβολίων στην ΕΕ, λέγοντας ότι ορισμένες χώρες έλαβαν περισσότερα από το δίκαιο μερίδιό τους. Ως ηγέτης ενός συνασπισμού έξι χωρών, απαίτησε έναν μηχανισμό διόρθωσης, οξύνοντας τα πνεύματα μεταξύ των υπολοίπων ηγετών που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη.

«Όταν ορισμένα κράτη μέλη έχουν πολύ λιγότερα εμβόλια διαθέσιμα σε σχέση με άλλα, τότε νομίζω ότι αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα για την Ευρώπη», δήλωσε ο Κουρτς και πρόσθεσε: «Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δεν έχουμε δει εδώ και πολύ καιρό».

Αλλά και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, κατά την παρέμβασή του στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, χρησιμοποίησε σκληρά λόγια.

Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι ο Ντράγκι πληροφόρησε λεπτομερώς τους ομολόγους του, για την υπόθεση των εκατομμυρίων παρτίδων εμβολίων της AstraZeneca που εντοπίστηκαν σε κέντρο εμφιάλωσης εμβολίων, στο Ανάνι, εβδομήντα χιλιόμετρα νότια της Ρώμης.

«Ο Ιταλός πρωθυπουργός ζήτησε από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι δόσεις εμβολίου που βρίσκονται στο Ανάνι, να μπορέσουν να μείνουν εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης», μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο La7.

Στο πλαίσιο του κοινού προγράμματος προμηθειών που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι δόσεις κατανέμονται αναλογικά, αλλά ορισμένα έθνη παίρνουν λιγότερο από το μερίδιό τους. Η μεγάλη πλειοψηφία των μελών της ΕΕ πιστεύει ότι το σύστημα λειτουργεί καλά, υποστηρίζοντας ότι ορισμένα έθνη έκαναν λάθος με το να επικεντρωθούν στις προμήθειες από την AstraZeneca αντί να διαφοροποιήσουν τα χαρτοφυλάκια εμβολίων. Τα εμβόλια της AstraZeneca είναι φθηνότερα και ευκολότερα στον χειρισμό από τα εμβόλια της Pfizer-BioNTech ή της Moderna.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα