Στην τελική ευθεία ο νέος ΕΝΦΙΑ

Δεύτερο κύμα ένταξης 2.167 περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα με οικόπεδα και παραθαλάσσιες εκτάσεις που εξακολουθούν να υπο-φορολογούνται προβλέπει ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικώνγια το 2002. Τη σκυτάλη θα πάρει στη συνέχεια η εφαρμογή ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης ευθυγράμμισης των τιμών της Εφορίας με τις εμπορικές.

Η πρώτη φάση της μεταρρύθμισης του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων προβλέπει την κατάργηση του σημερινού καθεστώτος για την κατά προσέγγιση της φορολογητέας αξίας των ακινήτων (κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια) στις περιοχές όπου δεν ισχύει το αντικειμενικό σύστημα, πράγμα που αυτόματα θα φέρει αλλαγές στον φορολογικό λογαριασμό για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων. Κι αυτό γιατί ο τιμές σε περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος είναι χαμηλότερες και συνεπώς η ένταξη θα επιφέρει αυξήσεις στη φορολογητέα αξία των ακινήτων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προχωρούν στην χάραξη των ζωνών για τις περιοχές αυτές και στο πρώτο τρίμηνο του έτους οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων με αυτοψίες θα καθορίσουν τις νέες τιμές και θα υποβάλλουν τις προτάσεις τους στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για να λάβει τις οριστικές αποφάσεις. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μέχρι το τέλος του 2022 αντικειμενικές τιμές με βάση τις οποίες θα υπολογίζονται όλοι οι φόροι και τα τέλη στα ακίνητα θα έχει σχεδόν όλη η Ελλάδα.

Παράλληλα, προωθούνται σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και το Τεχνικό Επιμελητήριο αλλαγές στις τιμές ζώνης κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα με «συγχωνεύσεις» , επεκτάσεις αλλά και «σπάσιμο» των τιμών. Η μεγάλη όμως ανατροπή έχει να κάνει με την κατάργηση του σημερινού καθεστώτος, με βάση το οποίο οι αντικειμενικές τιμές καθορίζονται με υπουργική απόφαση και αλλάζουν κάθε δύο η περισσότερα χρόνια με την καθιέρωση συστήματος αυτόματης προσαρμογής των φορολογικών τιμών στις διακυμάνσεις των αγοραίων το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία προς το τέλος του έτους.

Πρόκειται για ένα νέο πληροφοριακό σύστημα το οποίο θα παρακολουθεί και θα καταγράφει τις τάσεις στην κτηματαγορά με τη συγκέντρωση στοιχείων για τις αξίες των ακινήτων (π.χ. συμβόλαια, μισθώματα, αξίες απαλλοτρίωσης) και δεδομένων για τα χαρακτηριστικά ακινήτων (π.χ. θέση, επιφάνεια, όροφος, χρήση γης, κ.λπ.) και με βάση αυτά κάθε χρόνο η και σε μικρότερο διάστημα θα αναπροσαρμόζει αυτόματα τις αντικειμενικές αξίες στα επίπεδα των εμπορικών τιμών. Αυτό σημαίνει ότι οι όποιες μεταβολές (αυξήσεις ή μειώσεις) καταγράφονται στις εμπορικές τιμές των ακινήτων θα περνούν αυτόματα στις αντικειμενικές αξίες.

Στο μεταξύ, στην τελική ευθεία εισέρχονται οι αλλαγές στο σύστημα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, καθώς το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταλήξει στην οριστική ρύθμιση εντός του μήνα. Τοβασικό σενάριο προβλέπει διεύρυνση των κλιμακίων και των συντελεστών με ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου με κεντρικό στόχο να εξουδετερωθούν πλήρως οι επιβαρύνσεις από την άνοδο των αντικειμενικών τιμών κυρίως σε ακίνητα μικρής και μεσαίας αξίας και να υπάρξει μία μικρή μείωση της τάξης του 2%-4% στο ποσό του φόρου συγκριτικά με το 2021.

Παράλληλα θα διατηρηθεί η έκπτωση κατά 50% και η πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες αναμένεται να  διατηρηθούν, αλλά λόγω του γεγονότος ότι τα εκκαθαριστικά σημειώματα θα εκδοθούν πριν από την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα υπολογιστούν με βάση τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα