Στον αέρα τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

από fimotro

Κανένας δεν ξέρει τι θα γίνει με την ημερομηνία λήξης

Στο τραπέζι όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται το ενδεχόμενο να μπει ημερομηνία λήξης στα πιστοποιητικά εμβολιασμού, εάν δεν γίνει αναμνηστική δόση.

Την έντονη φημολογία επιβεβαίωσε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Αναφερόμενος στην τρίτη δόσητου εμβολίου, υπογράμμισε ότι όλα τα επιστημονικά δεδομένα, δείχνουν ότι μετά την παρέλευση του εξαμήνου από τη δεύτερη δόση η ανοσία στον οργανισμό έχει πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και ουσιαστικά είσαι ανεμβολίαστος. Μάλιστα, ανέφερε ότι οι λίγοι θάνατοι που καταγράφονται στους ανεμβολίαστους, αφορούν κυρίως ασθενείς που είχαν εμβολιαστεί πριν από έξι μήνες.

Αποκάλυψε, δε, ότι ήδη έχει ξεκινήσει μια συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε η τρίτη δόση του εμβολίου να είναι υποχρεωτική μετά την παρέλευση εξαμήνου, ώστε το πιστοποιητικό εμβολιασμού να είναι σε ισχύ.

Διεργασίες στην ΕΕ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, διεργασίες που οδηγούν σε ανανέωση των πιστοποιητικών εμβολιασμών μόνο για όσους λαμβάνουν την αναμνηστική δόση έχουν αρχίσει να δρομολογούνται στο εσωτερικό της Ε.Ε.

Στο τελευταίο άτυπο συμβούλιο υπουργών Υγείας του Οκτωβρίου ετέθη για πρώτη φορά το θέμα, ενώ τον επόμενο μήνα αναμένεται να εγγραφεί στην επίσημη ατζέντα. Η Ελλάδα είναι θετική στην προοπτική το πιστοποιητικό να έχει «ημερομηνία λήξης» εάν δεν γίνει η τρίτη δόση. Ωστόσο, είναι σαφές ότι η όποια απόφαση θα πρέπει να ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πάντως, το κλίμα που διαμορφώθηκε στην πρώτη άτυπη συζήτηση των υπουργών Υγείας ήταν θετικό για μια τέτοια απόφαση, καθώς οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη ξεκινήσει τη χορήγηση της τρίτης δόσης.

Το σκεπτικό μιας τέτοιας απόφασης είναι ότι με το πέρας του εξαμήνου η ανοσία φθίνει και η τρίτη δόση αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση του τείχους ανοσίας σε βάθος χρόνου, αλλιώς από τις αρχές του χρόνου και μετά, αν δε γίνει επαναληπτική δόση, το πραγματικό πσοσοστό εμβολιασμένων θα αρχίσει να μειώνεται.

Κομισιόν: Ένα χρόνο η ισχύς του

O κανονισμός που αφορά στο ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 έχει ημερομηνία λήξης ένα χρόνο από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή με δυνατότητα παράτασης ανέφερε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν Κρίστιαν Γουίγκαν, ερωτηθείς σχετικά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο κ.Γουίγκαν σημείωσε ότι «ισχύει για ένα χρόνο με τη δυνατότητα να παραταθεί» και προσέθεσε ότι «θα εξεταστεί όταν θα υπάρξει η έκθεση για τη λειτουργία του πιστοποιητικού τον Μάρτιο. Είναι μία ανοιχτή διαδικασία, είναι περιορισμένο σε χρόνο αλλά υπάρχει η πιθανότητα παράτασης».

Το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό τέθηκε επισήμως σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου 2021. «Ο κανονισμός για το ψηφιακό πιστοποιητικό της ΕΕ για την COVID θα ισχύει για 12 μήνες από την 1η Ιουλίου 2021. Η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο τρεις μήνες πριν από τη λήξη της εφαρμογής του κανονισμού. Μαζί με αυτή την έκθεση, η Επιτροπή θα μπορούσε να προτείνει την παράταση του πιστοποιητικού COVID, εάν είναι απαραίτητο, λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης στην πανδημία», ανέφερε η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της, όταν τέθηκε σε ισχύ το πιστοποιητικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα