Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Η ΝΔ αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 38% με 40% εξασφαλίζοντας τουλάχιστον 156 με 162 έδρες

Πλησιάζει η Κυριακή 7η Ιουλίου, ημερομηνία – σταθμός για την πολιτική αλλαγή στη χώρα. Η μάχη που δίνεται δεν είναι φυσικά για την πρώτη θέση αλλά και για τη διαφορά του πρώτου κόμματος από το δεύτερο. Η μάχη επίσης για τη ΝΔ εστιάζεται στην αυτοδυναμία.  Η μάχη για τον ΣΥΡΙΖΑ αφορά το ποσοστό της διαφοράς να μην ξεπεράσει το 9,5% των ευρωεκλογών.

Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές στη ΝΔ ρίχνουν όλο το βάρος στην αποχή καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι πολλοί πολίτες δεν θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα είτε γιατί θεωρούν δεδομένη την νίκη και την αυτοδυναμία της ΝΔ είτε γιατί μεταξύ της πολιτικής και της παραλίας θα προτιμήσουν τα «μπάνια του λαού».

Η ΝΔ με βάση όλες τις δημοσκοπήσεις και τις εκτιμήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 38% με 40% εξασφαλίζοντας τουλάχιστον 156 με 162 έδρες. Η ΝΔ στρέφει το βλέμμα της προς τα δεξιά ώστε να διεμβολίσει τα μικρά κόμματα ειδικά την Χρυσή Αυγή και το κόμμα του Βελόπουλου κάτι το οποίο μπορεί να στεφθεί με επιτυχία εάν το άθροισμα των δυο κομματων δεν ξεπεράσει το 7%. Ο Μητσοτάκης δίνει σημασία στην Μακεδονία γιατί ποντάρει να ανακτήσει ψήφους από την Ελληνική Λύση τα Βελόπουλου καθώς στην Βόρεια Ελλάδα εμφάνισε καλές επιδόσεις.

Και ενώ ο Μητσοτάκης απεύχεται την αποχή που θα μετριάσει το μέγεθος της νίκης και της αυτοδυναμίας ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθούν στρατηγικές διαχείρισης ήττας. Ο Πρωθυπουργός ξέρει ότι θα χάσει και μάλιστα με διαφορά. Τον ενδιαφέρουν όμως δυο βασικά στοιχεία. Ο βασικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να καταφέρει να συσπειρώσει το αποσυσπειρωμένο κόμμα του με στόχο ποσοστά πάνω από 25% και φυσικά να μην υπάρξει αυτοδυναμία της ΝΔ ακόμα και εάν η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ εκτοξευθεί σε διψήφια ποσοστά.

Ο Τσίπρας με ποσοστά της τάξης του 25% ή 26% επιβιώνει πολιτικά, απορροφά τους εσωτερικούς κραδασμούς και συνεχίζει να ελέγχει το κόμμα του πλήρως ελλείψει άλλου ηγετικού στελέχους. Το εάν παραιτηθεί το βράδυ των εκλογών για να δημιουργήσει ένα νέο κόμμα, είναι μια άλλη υπόθεση. Από την στιγμή που θα έχει ποσοστά πάνω από 25% θα μπορεί να προχωρήσει στις αλλαγές.

Για τον Τσίπρα η αντιπολίτευση θα είναι μια περίοδος μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ από ένα παρωχημένο αριστερό κόμμα σε ένα κεντροαριστερό που μεταξύ άλλων θα έχει στόχο να αλώσει τα ποσοστά του Κινήματος Αλλαγής. Κανένας βέβαια δεν γνωρίζει ποια θα είναι η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο όλοι έχουν αντιληφθεί ότι με αυτοδυναμία ο Μητσοτάκης θα είναι κυρίαρχος και θα έχει μπροστά μια καθαρή τετραετία χωρίς εκλογές.

Κατά συνέπεια τα ζητούμενα σε αυτές τις εκλογές είναι πολλά. Και κρίσιμα γιατί από το ποσοστό της διαφοράς, από το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας και από το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ θα καθοριστεί το πολιτικό σκηνικό της επόμενης των εκλογών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα