29 Μαρτίου 2024 / 3:13 μμ
29 Μαρτίου 2024 / 3:13 μμ

Στο ΣτΕ προσέφυγαν πάλι συνταξιούχοι για τις περικοπές

από fimotro

Ένα κρίσιμο ζήτημα που ενδέχεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα για την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο και το οποίο αφορά στο θέμα των περικοπών των συντάξεων, κύριων και επικουρικών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, θα κριθεί στις αρχές του νέου έτους στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Συγκεκριμένα, στις 23 Ιανουαρίου στην Ολομέλεια του ΣτΕ θα εκδικασθούν οι προσφυγές σωματείων συνταξιούχων (του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του ΕΤΑΤ (ήδη ΕΤΕΑ), κ.ά). Τα σωματεία ζητούν με τις προσφυγές τους να ακυρωθεί η άρνηση της κυβέρνησης να εφαρμόσει σειρά προηγούμενων αποφάσεων του ίδιου δικαστηρίου, με τις οποίες κρίθηκε ότι είναι αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ)  οι περικοπές των συντάξεων κυρίων και επικουρικών του ιδιωτικού τομέα που έγιναν το 2012.

Οι παραπάνω αποφάσεις που δικαίωναν τους συνταξιούχους εκδόθηκαν από την Ολομέλεια του ΣτΕ το 2015. Ωστόσο, δεν εφαρμόστηκαν ποτέ από την πολιτεία, με αποτέλεσμα τα σωματεία συνταξιούχων να προσφεύγουν εκ νέου στο ΣτΕ.

Υπενθυμίζεται πως οι περικοπές των συντάξεων έγιναν με τους μνημονιακούς νόμους (3845/2010, 3863/2010, 4024/2011, 4038/2012, κ.λπ.) για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας και του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015 (νόμος 3985/2011).

Τι είχε κριθεί

Πιο συγκεκριμένα, με τις αποφάσεις που εκδώσει η Ολομέλεια του ΣτΕ το 2015 είχε κριθεί πως οι περικοπές των συντάξεων το 2012 είναι αντίθετες στις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας καθώς και σε πλειάδα άλλων συνταγματικών άρθρων.

Επιπλέον, η Ολομέλεια του ΣτΕ, είχε αποφανθεί πως όλες οι συντάξεις του ιδιωτικού τομέα πρέπει να επανέλθουν στα επίπεδα του 2012  και ότι το κράτος πρέπει να συνδράμει στα Ταμεία για την καταβολή των επικουρικών συντάξεων, εάν αυτά δεν έχουν κεφάλαια, παρά την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που νομοθετήθηκε το 2010.

Επίσης, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου του 2015 η κυβέρνηση όφειλε πριν τις  περικοπές που έγιναν το 2012 να δώσει εντολή για διενέργεια επιστημονικής μελέτης σχετικά με τις επιπτώσεις που θα υπάρχουν  στο βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων από τις περικοπές. Ωστόσο, ποτέ, κατά το ΣτΕ, δεν εξετάστηκε επιστημονικά ούτε η αναγκαιότητα του μέτρου των περικοπών ούτε άλλες εναλλακτικές επιλογές.

Αντίθετα, η Ολομέλεια του ΣτΕ  είχε κρίνει ότι για τις  περικοπές των συντάξεων των ετών 2010 και 2011  πως αυτές έγιναν κάτω από την πίεση «όλως εξαιρετικών περιστάσεων» και ήταν επιβαλλόμενες κατά την εκτίμηση της τότε κυβέρνησης  για «άμεση αντιμετώπιση της κρίσεως».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα