Στο Ντουμπάι τρέχουν να κρύψουν τις περιουσίες τους οι Ρώσοι ολιγάρχες

από fimotro

Συναγερμός στον παγκόσμιο φορέα οικονομικού εγκλήματος

Η απόφαση των ΗΑΕ να απέχουν στην ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που καταδικάζει τη ρωσική εισβολή, σε συνδυασμό με το γεγονός πως τα κρατικά επενδυτικά ταμεία του Κόλπου, που διατηρούν την έκθεσή τους στη Ρωσία, ελήφθη ως διαβεβαίωση ασφάλειας για τους πλούσιους Ρώσους. Για τον λόγο αυτό πολλοί προσπαθούν να μεταφέρουν μέρος της περιουσίας τους από την Ευρώπη στο Ντουμπάι, για να προστατευτούν από το κύμα αυστηρότερων δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, δήλωσαν οικονομικές και νομικές πηγές, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Το Γραφείο Μέσων Ενημέρωσης του Ντουμπάι, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΑΕ και η κεντρική τράπεζα δεν απάντησαν αμέσως σε ερώτημα σχετικά με την κλίμακα των ρωσικών κεφαλαίων που εισρέουν στο Ντουμπάι.

Αφετέρου, παρότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο ρωσικός πλούτος που ρέει στο Ντουμπάι υπόκειται σε κυρώσεις από τη Δύση, οι τραπεζίτες δήλωσαν ότι υπάρχει κίνδυνος βλάβης της φήμης των ιδρυμάτων που λαμβάνουν ρωσικά κεφάλαια καθώς πολυεθνικές σε όλο τον κόσμο διέκοψαν τους δεσμούς τους με τη Μόσχα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο παγκόσμιος εποπτικός φορέας οικονομικού εγκλήματος The Financial Action Task Force (FATF) έθεσε την περασμένη εβδομάδα τα ΗΑΕ  σε μια «γκρίζα λίστα» δικαιοδοσιών που υπόκεινται σε αυξημένη παρακολούθηση.

Ορισμένες λοιπόν από τις μεγάλες τράπεζες των ΗΑΕ ακολουθούν μια προσεκτική προσέγγιση, καθώς έχουν στο παρελθόν τιμωρηθεί για μη συμμόρφωση με διεθνείς κυρώσεις σε χώρες όπως το Ιράν και το Σουδάν.

Ωστόσο, το Γραφείο Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Ντουμπάι, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΑΕ και η κεντρική τράπεζα δεν απάντησαν αμέσως σε ερωτήσεις σχετικά με οδηγίες προς τράπεζες και επιχειρήσεις αναφορικά με τον τρόπο συμμόρφωσης με τις κυρώσεις στη Ρωσία ή σχετικά με τα πρωτόκολλα που ισχύουν σε περίπτωση που άλλες χώρες ζητήσουν την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που υπόκεινται σε κυρώσεις.

Διαχείριση περιουσίας

Πηγή σε τράπεζα του Ντουμπάι ισχυρίζεται πως δεν θα γίνεται δεκτή η ροή κεφαλαίων από Ρώσους, αν και θα μπορούσαν να δημιουργήσουν λογαριασμούς καταθέσεων, μεταδίδει το Reuters.

Η εκκολαπτόμενη ιδιωτική βιομηχανία πλούτου των ΗΑΕ δεν έχει φτάσει ακόμη στην κλίμακα ή την πολυπλοκότητα ώστε να απορροφά πλήρως τον πλούτο που είναι αποθηκευμένος στην Ελβετία και σε άλλα παραδοσιακά καταφύγια χρήματος, παρότι θα ήταν εφικτό να μεταφερθεί μέρος των χρημάτων αυτών.

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα