Στο κόκκινο οι ευρωπαϊκές αγορές – Προβληματίζουν τα μάκρο

από Philippos

Σε αρνητικό έδαφος ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τις τελευταίες ενδείξεις για τις προοπτικές της οικονομίας.

Με δεδομένο ότι οι αυξήσεις επιτοκίων και η σφιχτή νομισματική πολιτική θα συνεχιστούν, όπως κατέστησε σαφές η ΕΚΤ δια στόματος Κριστίν Λαγκάρντ την περασμένη εβδομάδα, η νευρικότητα κυριεύει εύκολα τις αγορές μετά από κάθε ανακοίνωση που αναδεικνύει τις οικονομικές δυσκολίες. Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε υποχωρώντας 0,78% στις 457,16 μονάδες. Το «κόκκινο» κυριάρχησε στα περισσότερα ταμπλό, με το λιανεμπόριο να ηγείται των απωλειών, με πτώση 2,1%.

Τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα δείχνουν πρόβλημα στις λιανικές πωλήσεις στην ευρωζώνη, που συρρικνώθηκαν περισσότερο του αναμενόμενου τον Δεκέμβριο. Ακόμη και οι δείκτες που εμφανίζουν βελτίωση συνεχίζουν να κινούνται σε αρνητικό έδαφος εντείνοντας τον προβληματισμό. Παράδειγμα αποτελεί ο δείκτης επενδυτικού κλίματος στην ευρωζώνη της Sentix, που διαμορφώθηκε στις -8 μονάδες τον Φεβρουάριο, από -17,5 μονάδες τον Ιανουάριο και ενώ οι εκτιμήσεις τον τοποθετούσαν στο -13,5. Σε αρνητικό έδαφος παρέμεινα και ο κλάδος των κατασκευών στην ευρωζώνη, αν και βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών. Τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε στις 46,1 μονάδες, από 42,6 τον Δεκέμβριο, μένοντας όμως σταθερά κάτω από το όριο των 50 μονάδων.

Στα εθνικά ταμπλό, ο γερμανικός DAX υποχώρησε 0,84% στις 15.345,91 μονάδες, ο γαλλικός CAC συρρικνώθηκε 1,34% στις 7.137,10 μονάδες και ο βρετανικός FTSE έχασε 0,82% στις 7.836,71 μονάδες.

Κόντρα στο ρεύμα, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε με κέρδη 0,27% στις 27.022,33 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έχασε 0,68% κλείνοντας στις 9.163 μονάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα