19 Απριλίου 2024 / 2:12 μμ
19 Απριλίου 2024 / 2:12 μμ

Στο Κάιρο ο Αλ. Τσίπρας για το φυσικό αέριο

από fimotro

Η συνεργασία στην εξόρυξη και τη μεταφορά φυσικού αερίου από το θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, ζήτημα το οποίο άπτεται με την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της τριμερούς συνόδου Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, που πραγματοποιείται σήμερα στο Κάιρο. Στη σύνοδο, υπό τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι, συμμετέχουν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει γίνει σειρά επαφών και διαβουλεύσεων σε διμερές επίπεδο για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, καθώς αναζητείται μία κοινή ζώνη δραστηριοποίησης που θα αφορά επίσης την Κύπρο και το Ισραήλ για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της ανατολικής Μεσογείου.
Από την ελληνική κυβέρνηση στη συνάντηση θα συμμετάσχουν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Περιβάλλοντος – Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας και οι υφυπουργοί Τουρισμού ‘Ελενα Κουντουρά, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας.
Η από κοινού με την Κύπρο τριμερής συνεργασία με την Αίγυπτο, καθώς και με άλλες χώρες της περιοχής, όπως το Ισραήλ, αποτελεί κομβικό στοιχείο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, στο πλαίσιο των ευρύτερων πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της συνεργασίας στη Μεσόγειο.
Η Αθήνα, μέσω των σχημάτων τριμερούς συνεργασίας επεκτείνει τον διάλογο και τη συνεργασία της με την Αίγυπτο, χώρα-σημείο αναφοράς για τη Μέση Ανατολή και κλειδί για τη σταθεροποιήση της Ανατολκής Μεσογείου.
Η ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει ακόμα το ζήτημα της μετανάστευσης, τη διαλιμενική και ναυτιλιακή συνεργασία για την ανάπτυξη δικτύου θαλάσσιων μεταφορών, την τουριστική συνεργασία για «κοινό προϊόν» π.χ. κρουαζιέρες, την περιφερειακή ασφάλεια μέ έμφαση στη Λιβύη και τη Συρία, τις υποδομές (όπως σιδηρόδρομοι, αυτοκινητόδρομοι, αεροδρόμια κ.λπ.) τη διαχείριση υδάτων (έργα αφαλάτωσης, αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά) και την προστασία του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα