Στο φουλ θα δουλέψουν οι κυβερνητικές μηχανές με ορίζοντα το 2023

από fimotro

Το πολιτικό χρονοδιάγραμμα του Μαξίμου από εδώ και πέρα

Μόνο όσους δεν τον γνωρίζουν καλά αιφνιδίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την απόφασή του να κλείσει οριστικά, κατηγορηματικά και με σαφήνεια το θέμα των πρόωρων εκλογών, εξηγώντας και τους λόγους για τους οποίους οι κάλπες θα στηθούν στην ώρα τους, δηλαδή στο τέλος της τετραετίας.

Ο πρωθυπουργός σε όλες τις συνεντεύξεις του, όπου και όποτε αν ρωτήθηκε σχετικά, δήλωνε ότι θα εξαντλήσει τη θητεία της κυβέρνησης και οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2023. Η αλήθεια είναι ωστόσο ότι πράγματι δέχθηκε έντονες πιέσεις και εισηγήσεις για να επισπεύσει τον χρόνο των εκλογών και να έχουμε κάλπες το φθινόπωρο. Ο ίδιος όμως και στις κλειστές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, όποτε κι αν συζητήθηκε το θέμα, σταθερά είχε την ίδια άποψη.

«Ο Μητσοτάκης δεν παίζει με τους θεσμούς, ούτε με τους χρόνους. Εχει εμπιστοσύνη στην κοινωνία. Η άποψή του δεν άλλαξε στιγμή. Πεποίθησή του είναι ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να ολοκληρώνουν την τετραετία τους. Εχει βαθιά προσήλωση και αξιοποιεί τον χρόνο για να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις, τις δυσκολίες και να υλοποιούμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ολοκλήρωση του έργου

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού απαντούν και σε όσους υπενθυμίζουν ότι το τελευταίο διάστημα ο κ. Μητσοτάκης μπορεί μεν να έλεγε ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, πλην όμως σημείωσε ότι δεν μπορεί να αντέξει η χώρα μακρά προεκλογική περίοδο τοξικότητας ανοίγοντας έτσι χαραμάδα για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο. «Κανένα παράθυρο δεν άνοιξε. Είπε ότι δεν ψάχνει δημοσκοπικό ξέφωτο και αυτό δίνει από μόνο του ξεκάθαρη απάντηση», λένε οι ίδιες πηγές, επαναλαμβάνοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης λειτουργεί θεσμικά και αυτό που έχει στον νου του είναι να κριθεί στο τέλος της τετραετίας με κριτήριο αυτά που θα έχει κάνει και σε σύγκριση με όσα έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.

«Στο τέλος της τετραετίας θα δείξουμε τα αποτελέσματα της δουλειάς μας και –παρά τις δυσκολίες, παρά τα κόλπα, τους τακτικισμούς της προηγούμενης διακυβέρνησης που βάζουν στον δρόμο μας– ο κόσμος θα αποφασίσει. Ο λαός θα δει, θα συγκρίνει και θα διαλέξει τους καλύτερους για να προχωρήσει μαζί τους και την επόμενη μέρα. Εμπιστευόμαστε πολύ το κριτήριο, την άποψη, την κρίση του κόσμου», τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου προσθέτουν και κάτι ακόμη. Αφού σημειώνουν ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά και σε όλους τους τομείς ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερέχει του Αλέξη Τσίπρα όταν οι πολίτες καλούνται να απαντήσουν ποιον εμπιστεύονται περισσότερο, εξηγούν ότι οι εκλογές το φθινόπωρο θα «θόλωναν» την καθαρή εικόνα που έχει ένα σημαντικό μέρος του εκλογικού σώματος για τον πρωθυπουργό. «Δεν μπορείς να απολαμβάνεις της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού και να του λες ότι πας σε εκλογές γιατί έρχεται δύσκολος χειμώνας. Το αντίθετο. Συνεχίζεις να κρατάς το τιμόνι για να τα βγάλεις πέρα τον δύσκολο χειμώνα και να τον δικαιώσεις για την άποψη που έχει σχηματίσει για σένα», υπογραμμίζουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Αλλωστε, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ότι του είναι αδιάφορο το όποιο προσωπικό πολιτικό κόστος, μπροστά στο κόστος που θα είχε για τη χώρα να διαχειριστεί τη δύσκολη περίοδο που έρχεται μια υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Η απλή αναλογική

Η νάρκη της απλής αναλογικής επίσης κατέστησε μονόδρομο τη διενέργεια των εκλογών στο τέλος της τετραετίας. Η φράση του πρωθυπουργού ότι δεν θα ήταν εθνικά υπεύθυνη απόφαση οι πρόωρες εκλογές και λόγω του ιδιαίτερου γείτονα που έχουμε, καταδεικνύει μία ακόμα πτυχή του ζητήματος. «Ας υποθέσουμε ότι είχαμε εκλογές τον Σεπτέμβριο, οι οποίες θα γίνονταν με την απλή αναλογική που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι βέβαιο ότι τη Δευτέρα μετά την Κυριακή των εκλογών δεν θα είχαμε κυβέρνηση και μέχρι τις δεύτερες εκλογές την τύχη του τόπου θα τη διαχειριζόταν μία υπηρεσιακή κυβέρνηση. Αυτό θα ήταν πρόβλημα στην περίπτωση κατά την οποία αυτή η υπηρεσιακή κυβέρνηση βρισκόταν αντιμέτωπη με μία έντονη κρίση με την Τουρκία. Και ποιος θα χρεωνόταν τη ζημιά; Οχι ο ΣΥΡΙΖΑ, που έφερε τη νάρκη της απλής αναλογικής και που βεβαίως ευθύνεται, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης που θα είχε κάνει πρόωρες εκλογές», λένε στο κυβερνητικό επιτελείο. Και προσθέτουν: «Ετσι πάμε σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας και αν –μακάρι να μη συμβεί, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο–προκύψει ένταση με την Τουρκία στο μεσοδιάστημα ανάμεσα στις δύο εκλογές, όταν το τιμόνι θα κρατά η υπηρεσιακή κυβέρνηση, η ζημιά θα βαρύνει τον απόλυτα υπεύθυνο, τον ΣΥΡΙΖΑ, που μας άφησε τη βόμβα της απλής αναλογικής».

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι την απλή αναλογική θα την ακυρώσουν με την απήχηση που θα έχει στην κοινωνία το έργο που θα έχει γίνει αυτά τα τέσσερα χρόνια. Γι’ αυτό κι εκεί που επιμένει ο πρωθυπουργός είναι στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των νομοθετημάτων που έχουν δρομολογηθεί χωρίς καμία καθυστέρηση.

«Συνεχίζουμε το κυβερνητικό έργο και ταυτόχρονα στεκόμαστε δίπλα σε κάθε πολίτη με κοινωνικό πρόσωπο. Προχωράμε τάχιστα στις μεγάλες αλλαγές που έχουμε αποφασίσει και όταν έρθει η ώρα της κάλπης οι πολίτες θα ξέρουν πως ό,τι υποσχεθήκαμε προεκλογικά και ακόμα περισσότερα έγιναν πράξη», λένε στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Ο,τι λέμε το κάνουμε»

Εκεί που δίνει έμφαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σε τρεις λέξεις-κλειδιά, που φαίνεται ότι παίζουν καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις των πολιτών: σταθερότητα, συνέπεια, αξιοπιστία. «Ο,τι λέμε να το κάνουμε. Και πράγματι, ό,τι είπαμε το κάναμε και το κάνουμε», λένε στενοί συνεργάτες του, τονίζοντας ότι έτσι όταν έρθει η ώρα των εκλογών ο πρωθυπουργός θα έχει προσθέσει ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα του. «Τότε θα ζητήσει από τον κόσμο να ψηφίσει με γνώμονα τη σταθερότητα του τόπου, την οποία θα είναι σαφές ότι θα μπορεί να τη διασφαλίσει καλύτερα μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ».

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης όλο το επόμενο διάστημα θα συνεχίσει τις περιοδείες με κάθε αφορμή σε όλη την Ελλάδα, όπως έκανε πάντα. Σήμερα, για παράδειγμα, θα επισκεφθεί περιοχές της Ανατολικής Αττικής.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα