Στο 7,2% έπεσε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο, από 8,5% τον Νοέμβριο

από fimotro

Ωστόσο οι τιμές σε προϊόντα διατροφής συνεχίζουν την ανοδική πορεία

Ευχάριστα νέα έρχονται από τη μάχη του πληθωρισμού, αν και στα τρόφιμα παραμένει υψηλό. Στο 7,2% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελληνική οικονομία, όπως κατέδειξαν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον μήνα Δεκέμβριο.

Η συγκεκριμένη επίδοση, μάλιστα, είναι αισθητά χαμηλότερη σε σχέση με τον Νοέμβριο, όταν ο δείκτης τιμών είχε διαμορφωθεί στο 8,5%.

Την ίδια ώρα, σε μηνιαίο επίπεδο (σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2022), ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή παρουσίασε πτώση κατά 0,5%. Για το 12μήνο του 2022, δε, ο μέσος πληθωρισμός καθορίστηκε στο +9,6% έναντι +1,2% το 12μηνο του 2021.

Ωστόσο, παρά τη μείωση του πληθωρισμού οι τιμές σε προϊόντα διατροφής εμφανίζουν διψήφια άνοδο. Ενδεικτικά, το ψωμί και τα δημητριακά αυξήθηκαν κατά 18,1%, τα κρέατα κατά 17,8%, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά κατά 25,6%, τα έλαια και τα λίπη κατά 21,7%, τα λαχανικά κατά 13,1%, τα λοιπά τρόφιμα κατά 14%, ο καφές και το κακάο κατά 13,2% και τα μεταλλικά νερά – αναψυκτικά – χυμοί φρούτων κατά 10,4%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα