19 Μαρτίου 2024 / 5:14 πμ
19 Μαρτίου 2024 / 5:14 πμ

Στο 1,3 τρισ. ευρώ αυξάνει το QE η ΕΚΤ

από fimotro

Η αύξηση ανέρχεται στο ύψος των 600 δισ. ευρώ

Την αύξηση των κονδυλίων για τις έκτακτες αγορές ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP) κατά 600 δισ. ευρώ στο 1,35 δισ. ευρώ συνολικά αποφάσισε το συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που συνεδρίασε σήμερα.

Η απόφαση αντανακλά τους φόβους της ΕΚΤ για άνευ προηγουμένου ύφεση το 2020, η οποία προβλέπεται να φτάσει το 8,7%.

Οπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, οι αγορές στοιχείων ενεργητικού θα συνεχίσουν να διενεργούνται με ευέλικτο τρόπο, σε όλες τις κατηγορίες ενεργητικού.

Παράλληλα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι επεκτείνει τον ορίζοντα του προγράμματος τουλάχιστον έως τα τέλη Ιουνίου του 2021. Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει ότι το Δ.Σ. θα πραγματοποιεί αγορές ενεργητικού μέχρι να κρίνει ότι η κρίση κορωνοϊού έχει ολοκληρωθεί.

Μάλιστα ξεκαθαρίζει ότι θα συνεχίσει να επανεπενδύει τα ποσά που προκύπτουν από τίτλους που λήγουν έως τα τέλη του 2022 τουλάχιστον.

Οι αγορές στο πλαίσιο του προηγούμενου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (APP) θα συνεχίσουν να γίνονται με ρυθμό 20 δισ. ευρώ μηνιαίως και θα συμπληρώνονται από τα επιπρόσθετα 120 δισ. ευρώ του προσωρινού προγράμματος (PEPP) μέχρι τα τέλη της φετινής χρονιάς. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, οι επανεπενδύσεις του κεφαλαίου από τίτλους που ωριμάζουν υπό το πρόγραμμα APP θα συνεχιστούν πλήρως για μακρά περίοδο ακόμα και αφότου έχει αρχίσει να ανεβάζει τα επιτόκια.

Επαναλαμβάνει δε ότι είναι έτοιμη να προσαρμόσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός κινείται προς την κατεύθυνση που έχει ορίσει ως στόχο (κάτω αλλά κοντά στο 2%).

Το συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε τη διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα μηδενικά επίπεδα. Ειδικότερα, αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

Τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν στα τρέχοντα ή ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, έως ότου ο πληθωρισμός συγκλίνει σε επίπεδα κοντά αλλά χαμηλότερα από τον στόχο του 2%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα