25 Απριλίου 2024
25 Απριλίου 2024

Στις 28 Δεκεμβρίου συνεδριάζει η Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης για να καταρτίσει το Τριπρόσωπο 

από fimotro

 Στις 28 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει η Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης, προκειμένου να αναδειχθούν, μέσα από μυστική ψηφοφορία, μεταξύ των 8 Ιεραρχών οι τρεις υποψήφιοι οι οποίοι θα καταρτίσουν το λεγόμενο Τριπρόσωπο από το οποίο θα εκλεγεί ο νέος Αρχιεπίσκοπος.

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Μ. Τζούμας 

Η πιθανή ημερομηνία που θα συνεδριάσει  η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι για να εκλέξει τον νέο Αρχιεπίσκοπο,είναι η 11η Ιανουαρίου. Η Σύνοδος θα εξετάσει τις τρεις υποψηφιότητες, σε μια διαδικασία που θα οδηγήσει στην ανάδειξη νέου Αρχιεπισκόπου στην Κρήτη ύστερα από πρόβληση του επικρατέστερου από τον  ίδιο τον Πατριάρχη. 

Και μένει να δούμε αν θα είναι παμψηφεί η εκλογή ή κατά πλειοψηφία.

 Οι πληροφορίες που έχουμε από την Κρήτη είναι ότι μεθοδεύεται από τους 8  εκλέκτορες- Αρχιερείς η ισχυρή παρουσία στο Τριπρόσωπο του Σεβ. Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου και του Κισσάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου. Το ερώτημα είναι το «ποιος» θα είναι ο τρίτος του Τριπροσώπου διότι οι ίδιες πληροφορίες δεν θέλουν τον Αρκαλοχωρίου κ.Ανδρέα να συμπεριλαμβάνεται σε αυτό.

Το περίεργο είναι ότι ενώ οι προερχόμενοι εκ της Μονής Αγκαράθου εκλέκτορες Μητροπολίτες είναι τρεις( οι Γορτύνης Μακάριος, Αρκαλοχωρίου Ανδρέας και Πέτρας Γεράσιμος)και θα μπορούσαν να ψηφίσουν την υποψηφιότητα για το Τριπρόσωπο ενός εξ αυτών, δεν υπάρχει κοινή γραμμή. Κάποιος διεμβόλισε την ενότητα τους. Οι πληροφορίες λένε ότι ο Πέτρας Γεράσιμος αν και Αγκαραθίτης είναι σε κοινή γραμμή και πορεία με τον Σεβ. Ρεθύμνης κ. Ευγένιο. Εξάλλου αυτός πρωτοστάτησε στην εκλογή του σε Πέτρας. Οι δύο Ιεράρχες συνδέθηκαν τα χρόνια της κοινής υπηρεσίας τους στην Ιερά Αρχιεπισκοπή. Ο Σεβ. Ευγένιος ως βοηθός Επίσκοπος  Κνωσσού( παρά τω Αρχιεπισκόπω Κρήτης Τιμοθέω Παπουτσάκη) και ο Σεβ. Γεράσιμος ως ηγούμενος στην Μονή Αγκαράθου. 

Επομένως συνοψίζοντας για το Τριπρόσωπο όλα δείχνουν ότι θα το αποτελούν σίγουρα οι  Μητροπολίτες Ρεθύμνης κ.Ευγένιος  και Κισσάμου κ.Αμφιλόχιος και τρίτος ένας εκ των Κυδωνίας κ.Δαμασκηνού, Πέτρας κ.Γερασίμου ή τιμητικά έστω ο γέροντας Λάμπης κ.Ειρηναίος. 

 Και Αρχιεπίσκοπος Κρήτης από την διαδικασία αυτή θα εξέλθει είτε ο Ρεθύμνης κ.Ευγένιος ( τον προωθούν μεταξύ των άλλων και  οι Χαλκηδόνος κ.Εμμανουήλ και Αυστραλίας κ.Μακάριος) είτε ο Κισσάμου κ.Αμφιλόχιος. Αν επικρατήσει ο Ευγένιος του Αμφιλοχίου τότε σίγουρα μας δίνεται η ευκαιρία αλλά και το ερέθισμα  να σκεφτούμε κι εμείς οι κοινοί θνητοί ότι τελικά δεν λαμβάνονται υπόψη και  πάνε χαμένες οι όποιες προσπάθειες και θυσίες που καταβάλλονται κάποια στιγμή   ( προσωπικές και οικονομικές)για την επίτευξη ενός μεγάλου σκοπού, όπως ήταν, για παράδειγμα,  η  Μεγάλη  Σύνοδος στο Κολυμπάρι. Και ίσως είναι καλύτερα να κάθεται κανείς στην ησυχία του αφού δεν αναγνωρίζονται,εν τέλει, οι θυσίες και η όποια προσφορά. 

Μπορεί η Εκκλησία της Κρήτης να είναι μια μικρή Επαρχιακή Εκκλησία αλλά  κατά τη γνώμη μας, είναι σημαντικότερη από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής ως Επαρχία του Θρόνου.

 Η Κρήτη ανήκει στην ελληνική επικράτεια και εξ αυτού στην Ευρώπη.  Διαθέτει πιστό και ευσυνείδητο, αμιγώς ορθόδοξο ποίμνιο το οποίο το καλοκαίρι διπλασιάζεται και τριπλασιάζεται με τους τουρίστες από όλο τον κόσμο. Έχει στις τάξεις της κληρικούς με πίστη στην παράδοση και με λεβεντιά ψυχής και ατρόμητο θάρρος. 

Αν το Πατριαρχείο οργανωθεί σωστότερα, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους και όχι μόνο την οικονομική ισχύ μιας επαρχίας , θα δώσει στην Κρήτη τη θέση που της αξίζει μέσα στο Πατριαρχικό Συνταγμάτιο. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Ειρηναίος αφήνει πίσω του ένα μεγάλο κενό. Μπορεί να μην υπήρξε  ανατρεπτικός Ιεράρχης και άνθρωπος των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων  ήταν όμως Άγιος και είχε φόβο Θεού.

Το μεγάλο λάθος του Ειρηναίου ήταν ότι ήταν ενδοτικός και εύκολος στις πιέσεις των άλλων Ιεραρχών της Κρήτης. Αφού όταν εξελέγη Αρχιεπίσκοπος  ούτε βοηθό Επίσκοπο της δικής του επιλογής  δεν κατάφερε να εκλέξει. Του επέβαλαν οι δελφίνοι αυτόν που εκείνοι ήθελαν.  

  Ο Μακαριστός μεγάλος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών  Χριστόδουλος τον θεωρούσε… «Άγιο επι της γης». Θυμάμαι σε ένα ταξίδι μας στο Φανάρι—εορτή του Πατριάρχη μας τον Ιούνιο μήνα—ήταν εκεί και ο Αρχιεπίσκοπος Ειρηναίος ο οποίος μόλις είδε τον Χριστόδουλο  έσκυψε να φιλήσει το χέρι του. 

-Δεσπότη μου προς Θεού,του είπε ο Μακαριστός Πρωθιεράρχης,εσείς θα μου φιλήσετε το χέρι; Εγώ θα σας το φιλήσω! 

Αλλά και ο Ειρηναίος όχι μόνο δεν τον άφησε αλλά έχασε τη γη κάτω από τα πόδια του με αυτό που άκουσε! Κοκκίνισε και πήγε διακριτικά πίσω. 

Και τότε μου είπε ο Χριστόδουλος: 

-Πάρε ευχή από τον Γέροντα. 

Και αμέσως μετά μου επανέλαβε τη φράση: 

-Άγιος επί της γης! Με τις σκέψεις αυτές ας ελπίσουμε να εκλεγεί ο αξιότερος και ο ικανότερος εκ των υποψηφίων. Το σχέδιο του Θεού είναι αλάνθαστο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα